Isten éltesse, Mester!

Minden túlzás nélkül állíthatjuk, nincs olyan labdarúgásban jártas ember az országban, aki ne hallott volna még Garami Józsefről. A legendás mesteredző a baranyai megyeszékhelyen született 1939. augusztus 9-én. Játékosként csak helyi együttesekben fordult meg, karrierjét klubunk jogelődjében, a Pécsi Dózsában kezdte 1953-ban. Mindent egybevetve hatvanegy bajnoki, illetve két Intertotó Kupa-mérkőzésen játszott lila-fehérben. Később megfordult a PVSK és a Komlói Bányász alakulatánál is, aztán újra visszatért a Vasúthoz, és ott fejezte be pályafutását.

Eközben már tervezgette a focin túli életét is, 1960-ban felvételt nyert, majd 1964-ben sikeresen lediplomázott a Pécsi Tanárképző Főiskola magyar-orosz-testnevelő szakán. Első edzői megbízatását a Pécsi Sportiskolánál kapta, ahol számtalan későbbi nagy futballistát fedezett fel. 1973 és 1985 között a Pécsi Dózsánál, illetve a jogutód PMSC utánpótlásában tevékenykedett, nem is akárhogyan, hiszen munkája elismeréseként megkapta a mesteredzői címet. 1985-ben Rónai Istvántól átvette az NB I-es Pécs vezetőedzői feladatait, első meccsén rögtön a bennmaradásért vívtak ki 1-1-es döntetlent az FTC-vel.

Garami József a piros-feketék kispadján összesen kétszáztizenhét bajnoki mérkőzés alkalmával ült, ez azóta is megdönthetetlen rekordnak tűnik. Mérlege ezalatt kilencvenkilenc győzelem, hatvanhárom döntetlen és hatvanhat vereség. Ami viszont még ennél is fontosabb, hogy az 1985-86-os első osztályú évadban egészen a második, ezüstérmes helyig vezette a mecsekaljaiakat. Ezt azóta sem sikerült megismételnie senkinek. Irányításával a sikerkorszak megkoronázásaként 1990-ben a mieink elhódították a Magyar Népköztársaság Kupát (MNK). Nem mellékesen 1987 őszén – a pécsi évek alatt – megbízott szövetségi kapitányként öt találkozón irányította az A-válogatottat is.

Sajnos később már nem volt maradása Pécsett, így tovább állt. 1993 és 1996 között az Újpesti TE, 1996 és 1998 között az MTK Hungária FC, 1999 és 2001 közötti a Győri ETO, 2002 elejétől 2003 végéig a Ferencváros szakmai munkájáért felelt. Az utóbbi tíz év magyar élvonalbeli futballjában páratlan módon egy évtizeden át irányította az MTK-t. A kék-fehérekkel 1997-ben és 2008-ban, a Ferencvárossal 2003–2004-ben (az őszi idényben vezetve a csapatot) bajnoki címet szerzett. Magyar Kupa-győztes (a már említett, PMSC-vel nyert titulus mellett) 1997-ben és 1998-ban az MTK-val, 2003-ban a Ferencvárossal. Senki nem ült nála több mérkőzésen a kispadon a magyar élvonalban. Tavaly, vagyis 2015-ben felhagyott az edzősködéssel és jelenleg is az MTK szakmai igazgatójaként tevékenykedik.

Garami József manapság is gyakorta látogat haza Pécsre és amerre jár, mindig óriási örömmel fogadják. Nem neheztel rá azért senki, mert egykor továbbállt, hiszen amit a PMSC-vel véghezvitt, azt sosem lehet neki teljesen meghálálni. Legendás edzőként a legszebb időszakát vele élte át a PMFC jogelődje, a bajnoki ezüstnek és a kupagyőzelemnek köszönhetően olyan csapatok jöttek ide egykoron Mecsekaljára, mint a holland Feyenoord, az angol Manchester United, vagy a német Stuttgart. A ma 77 esztendős Garami Józsefnek ezúton is nagyon boldog születésnapot és további jó egészséget kíván klubunk!

Visit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On Instagram