Átlépni a saját árnyékunkon

A Paks II. otthonába látogat a PMFC vasárnap az NB III-as bajnokság 13. fordulójában. A tolnaiak ugyan hátrébb állnak a tabellán, mint a piros-feketék, de egy második számú együttesnél soha nem lehet tudni, milyen kerettel is állnak ki az adott bajnokira. Vezetőedzőnktől, Márton Gábortól ezért azt kérdeztük, célszerű-e ilyenkor inkább a saját játékunkra koncentrálni.

– A Paks II-t sokszor láttam játszani, mert két héttel később mindig azok a csapatok jöttek hozzánk, akik náluk vendégszerepeltek. Így nyilván őket is meg tudtam figyelni. Azt gondolom, nem csak most, más együttesek ellen is a saját játékunkra kell koncentrálni, nálam mindig is ez volt a fő szempont. Lutri, ki kerül vissza az NB III-as együttesükhöz, de jó tanácsként mondanám nekik, inkább az első csapatban játsszanak a jobbak, mert fontosabb, hogy bent maradjanak az élvonalban, ellenünk pedig focizzanak a fiatalok és akkor egy remek meccset láthatnak majd a nézők… De a viccet félretéve, nehéz ilyenkor mire készülni. Van néhány játékos, aki eddig visszajátszott, azokról tudok a csapatnak mondani valamit. Nehéz lehet úgy felkészíteni egy gárdát, hogy sokszor vasárnap esnek be emberek, a látottak alapján ilyenkor inkább az egyéniségekre bízták a meccsek eldöntését. Nyilván ez nem könnyű feladat az ellenfél edzőjének, mert nem tudja, hogy készüljön a hétvégére – válaszolt felvetésünkre Márton Gábor.

Ha már említetted a fiatalokat, hosszabb ideje készül négy olyan játékos a felnőtt kerettel, aki az U19-ben kezdte meg az idényt. Hogy teljesítenek?

– Ha nem lennénk velük megelégedve, már nem lennének itt. Azért kerültek ide, mert van bennük fantázia. Mindegyikük más poszton játszik, és más állapotban van. Nem arra gondolok, hogy gyereket várna bármelyikük is, pusztán a karrierjük más-más fázisában tartanak. Bata Kristófot például legutóbb egyből be mertük lökni és meg is állta a helyét. Lehet legyinteni a Mórahalomra, de még senkitől nem kaptak korábban öt gólt. Ráadásul Batában van egyfajta jó értelemben vett csibészség, a szeme sem áll jól, de ennek mi örülünk. A túl jó gyerekekből nem lehet igazán kiemelkedő futballistát nevelni, egy kis vagányságra szükség van. Varga Tominak is megvan a gyorsasága, de nála még van bőven hiányosság, például a helyezkedésben és a fejelés terén. Rácz Áron tavaly már bemutatkozhatott a felnőttek között, rajta egy kicsit azt látjuk, hogy stagnál, magához képest valamelyest meg van zuhanva, de látjuk benne is a perspektívát. Somogyi Máté pedig Sólyom Csaba sérülése miatt lépett elő második számú kapusnak, ám ő kapusposzton még nem igazán tart a felnőtt szintnél. Szüksége van még arra, hogy az ifiben védjen, de ő sem véletlenül kapta meg a lehetőséget… Összességében elmondható, ezzel a 14 hónapja alakult csapattal még építkezési fázisban vagyunk, próbáljuk megtalálni a fiatalok közül is, kik alkalmasak arra hosszú távon, hogy a PMFC-nek segítsenek. Nagyrészt tapasztalatlanok még ezen a szinten játékosaink, ezért nagy terhet nem rakhatunk rájuk. Most még ez a realitás, de ez nem jelenti azt, hogy az utolsó hat meccset ne szeretnénk megnyerni. Reményeim szerint vasárnap is újabb három pontot zsákmányolunk és szeretnénk már magunkénak tudni egy legalább négy győzelmet számláló sorozatot. Ennyire azonban ne szaladjunk előre, első körben a Paks II-t kell legyűrnünk ahhoz, hogy átlépjünk saját árnyékunkon – nyilatkozta Márton Gábor, a PMFC vezetőedzője.

Visit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On Instagram