Pécs legnagyobb futballsikere volt!

nevtelen

Negyvenhat évvel ezelőtt a Pécsi Dózsa legyőzte a Newcastle United együttesét és továbbjutott az EVK-ban – 4. rész.

Idén első alkalommal ünnepelhetjük meg hivatalosan is Pécs futballsikereit, korábbi neves játékosait. A Pécsi Labdarúgás Napját dr. Páva Zsolt polgármester javaslatára november 4-ére tűzte ki az önkormányzat, az időpont apropóját pedig egy negyvenhat esztendővel ezelőtti nagyszerű siker adja. A Pécsi Dózsa labdarúgócsapata 1970-ben nemcsak, hogy kijutott a nemzetközi porondra, de ott remek szereplésbe kezdett.

A híressé vált lila-fehér jogelődök az Európai Városok Kupájának (EVK) első körében előbb a román CS Universitatea Craiova együttesét búcsúztatták 4-2-es összesítéssel, amivel dr. Czibulka Mihály együttese továbbjutott a második fordulóba. A folytatásban a baranyaiakra már jóval komolyabb erőpróba várt, méghozzá az angol Newcastle United FC ellen. A 16-ba kerülésért vívott első csatát vendégként játszották a pécsiek, ám végül 2-0-ra kikaptak.

A visszavágót 1970. november 4-ére tűzték ki, ami negyvenhat évvel ezelőtt egy szerdai napra esett. Minden tekintetben felfokozott izgalom övezte a meccset, amelyre egyébként valamivel több, mint húszezer jegyet adtak ki. Ám elővételben már napokkal korábban elkapkodták az összes ülőhelyet. A szerencsések azonban még lecsaphattak az állóhelyi belépők egyikére. Nem hiába, egyik pécsi focirajongó sem akart lemaradni erről a nemzetközi kupameccsről.

A Pécsi Dózsa elöljárói sem bíztak semmit a véletlenre, így bár elsőre sokak tetszését nem nyerte el, de fél 2-re tették a meccs kezdetét. A korai kezdés oka abban rejlett, hogy amennyiben a Dózsa esetleg behozza kétgólos hátrányát, akkor a szabályok szerint kétszer 15 perces hosszabbítás következett, és ha ekkor sincs döntés, akkor rúgják a 11-eseket. Az események utólagos ismeretében emiatt aztán senki sem kesergett, sőt, a Verseny utcában megtörtént a szinte elképzelhetetlen.

Az összeállítások a következők voltak:
Pécsi Dózsa: Rapp – Hernádi, Maurer, Konrád J., Kincses V. – Kocsis I., Daka, Tóth J. – Bércesi (Dunai J., a 115. percben), Máté, Rónai (Tüske, a 90. percben). Vezetőedző: dr. Czibulka Mihály.
Newcastle United: McFaul – Craig, Moncur, McNamee, Clark – Gibb, Dyson (Hitson, a 85. percben), Young – Robson, Davies, Ford (Mitchell, a 105. percben). Vezetőedző: Joseph Harvey.

Az összecsapásra a felek a svájci Roland Marendas bíróval az élükön, huszonkétezer lelkes nőző előtt futottak ki a pályára. Óriási hangulat uralkodott, a Pécsi Dózsa pedig már az első perctől kezdve támadólag lépett fel. Nekik volt sürgősebb, a 28. percben pedig vezetéshez is jutottak. Konrád János szabadrúgása nyomán Bércesi Ferenctől Máté Jánoshoz került a labda, aki jól feltalálta magát és 14 méterről ellőtt lapos labdája megtalálta az utat az angol kapuba, 1-0.
A második félidő 81. percében aztán újabb reménysugár csillant fel, miután a Dózsa tizenegyeshez jutott. A 16-osra betörő Kocsis Istvánt felvágták az angol védők, a jogosan megítélt büntetőrúgásnak Máté János állt neki és küldte biztosan a labdát a hálóba, 2-0. A lila-fehérek ezzel behozták a Newcastle előnyét, újabb gól pedig már nem esett így következhetett a hosszabbítás, amin szintén érintetlenek maradtak a hálók. A büntetőpárbajkor óriási volt az izgalom, ugyanakkor bekövetkezett, amire kevesen számítottak.

Konrád János bevágta, Bryan Robson azonban a felső lécre bombázott. Daka László sem hibázott, Ian Mitchell lövését viszont a mi kapusunk hárította. Tüske Csabán volt a sor, labdája a hálóba jutott. Nem úgy Tommy Gibb próbálkozása, ami Rapp Imrében akadt el, azzal minden eldőlt. A nézők a pályára özönlöttek ünnepelni, de az UEFA ellenőre szerint 3-0-nál is kötelező volt befejezni a sorozatot. Dunai János, meg Tóth József sem rontott, Clark Frank, illetve Willie McFaul ugyanúgy járt el, amivel 5-2-re módosult a végeredmény. Így hát a Pécs mehetett tovább.

OLVASTA MÁR?

21151286_1544393845621375_5412608468537566026_n

Bischoff ismét a válogatottban bizonyíthat

A 2002-es születésű focistákból álló U16-os korosztályos válogatott szeptember 9. és 14. között újra Telkiben edzőtáborozik. Az eseményre ezúttal is meghívót kapott a PMFC U17-es ...