Legendás gólszüret Újmecsekalján

12278943_984195884996525_4176465024482420714_n

Harminchét esztendővel ezelőtt aratta története egyik, ha nem legnagyobb hazai bajnoki győzelmét a PMSC gárdája.

A labdarúgó NB I 1979/1980-as őszi szezonjának utolsó előtti, 16. fordulójában az addig igencsak halovány teljesítményt nyújtó PMSC az idény mondhatni legjobb játékát nyújtva, váratlanul nagy különbségű győzelmet aratott a Videoton SC ellen. Pedig kevesen gondoltak arra a meccs előtt, hogy 1979. december 15-én nyolc gólt láthatnak majd Újmecsekalján.


A két gárda összeállítása a következő volt:

PMSC: Katzirz – Brezniczky, Toma, Róth, Kincses – Dobány, Schulteisz, Dárdai – Kardos, Kerekes (Vigh, a 69. percben), Nagy (Megyeri, a 73. percben). Edző: Szőcs János.

Videoton SC: Disztl – Végh, Kovács, Baranyi, Horváth – Karsai, Burcsa, Csongrádi – Májer, Nagy T., (Nagy III., a 62. percben), Tieber (Szabó, a szünetben). Edző: Lantos Mihály.


Az alig háromezer drukker előtt megrendezett összecsapás pécsi találattal kezdődött: a 3. percben Kincses ívelt a kapu elé, ahol Dárdai és Baranyi küzdött a labdáért. A párharcból a pécsi középpályás került ki győztesen, akinek lövése nyomán még kipattant a labda a vetődő Disztlről, másodszorra azonban már nem hibázott és öt méterről a háló közepébe továbbított, 1-0.

Ezután lendületes Videoton-támadások következtek, de a 11. percben mégis a pécsiek lőttek újabb gólt. Nagy megindult a félpályától, átjátszotta Kovácsot, majd észrevette, hogy Disztl kifut a kapujából és 20 méterről a hálóőr felett a bal sarokba emelt, 2-0. A székesfehérváriak ezután is becsülettel kezdeményeztek, ám a jól játszó hazai védelem rendre megállította támadásaikat.

nevtelen

A 25. percben például Katzirz mentett merész kivetődéssel Tieber elől, majd Nagy fejelt fölé 3 méterről. A 40. percben egy újabb váratlan pécsi ellentámadás ismét gólt eredményezett. A kapura törő Kerekest a 16-oson belül Kovács vágta fel. A büntetőt pedig Dobány értékesítette, 3-0. Ezután a Videotonnak adódott két lehetősége, de mindkét alkalommal nagyszerűen avatkozott közbe Katzirz.

Alig kezdődött el a második félidő és megint a Videoton kapujába jutott a labda. A 49. percben Kovács könnyelmű hazaadását a berobbanó Nagy csípte el és a bal alsó sarokba lőtt, 4-0. A 60. minutumban bravúrral mentett Májer elől Katzirz, majd egy perccel később Toma és Róth buktatta Csongrádit a pécsi kapu előterében, amiért 11-est ítélt Kuti játékvezető. Ám a büntetőt Májer nagy erővel, méterekkel fölé lőtte.

A 62. percben már öt gól volt a piros-feketék előnye. Kincses futott fel a bal szélen, az ötösről a baloldali kapufát találta el, de a mezőnybe visszapattanó labdát Dohány egy csel után a kapu jobb oldalába lőtte, 5-0. Tíz perccel később szépített a Videoton: Nagy átadását Szabó lőtte a kapu bal oldalába, 5-1. Nem sokkal ezután viszont a hatodik pécsi gólnak tapsolhattak a nézők.

Vígh jobb oldalról a kapu elé ívelt és Dobány fejjel a jobb sarokba csúsztatott, 6-1. Ráadásul a hajrá is tartogattak izgalmakat. Előbb Májer elől mentett bravúrral Katzirz, majd Kovács bombáját ütötte ki a mezőnybe a pécsi kapus. A találkozó utolsó percében pedig Vigh átadását Dárdai kapta, amit a középpályás az ötös sarkáról a kapu jobb oldalába lőtt, beállítva ezzel a nagyarányú, 7-1-es végeredményt.

Fénykép: Képes Sport

OLVASTA MÁR?

Pmfc-Dunaujvaros-008-2

Érezte magában az első gólt

Hleba Tamás, 20 esztendős középpályásunk múlt szombaton idén először kezdett a PMFC-ben. A Dunaújváros ellen itthon 5-1-re megnyert rangadón társaihoz hasonlóan ő is remekelt: jól ...