Van mire építeni!

IMG_4686

Pécsett eddig sem volt „hiánycikk” a tehetséges futballistapalánta, és úgy tűnik, ezután sem lesz az! A PMFC akadémiájának alapozó szekciójában, amely a 7 és 10 év közötti gyermekeket jelenti, nagyon sok az ügyes fiatal. Ezt rendre bizonyítják is a tornákon, olyannyira, hogy már külföldi meghívásaik is vannak. A nagy feladat, hogy itt tudják tartani őket!

– Az említett korosztályok mindegyikében legalább 5, de van, ahol 10 olyan gyermek is akad, akik magyar szinten kimondottan ügyesek. Két csapatunk edzőjének ráadásul már más nemzetiségű gárdák trénerei is külön gratuláltak, majd meghívták őket magukhoz egy-egy kupára, mert úgy ítélték meg, az ott játszó gárdák közül mi vagyunk azon a szinten, hogy érdemes velünk megmérkőzni – kezdte Kulcsár Árpád, a PMFC utánpótlás-igazgatója.

img_4795

Másfél éve indult a piros-feketék új képzési rendszere, amely ugyan nem teljesen más, mint az eddigiek, de sokkal nagyobb kontroll alatt dolgoznak az edzők, továbbá próbálják behozni a mai modern labdarúgás trendjeit. Ebben a pécsi fiatalok segítségére van – Kulcsár Árpád mellett – Sárai György szakmai igazgató, Szabados József szekcióvezető és ifj. Dárdai Pál, aki Berlinből küldi szakmai anyagait, észrevételeit és tanácsait.

– Azt gondolom, a következő évben várható a nagy áttörés. Ha Regionális Utánpótlás Központként valóban szakmai irányvonalat mutathatunk majd a többi alánk tartozó klubnak, akkor más kis együttesek is ezen tematika szerint végezhetik munkájukat. Ezért, ha valaki egy adott időszakban nem is fér be a PMFC csapataiba, később lesz esélye a be-, illetve a visszakerülésre – tudtuk meg Kulcsár Árpádtól.

Azért is tudnak ennyire kiemelkedni a legkisebbek, mert még nincs szó arról, hogy elhappolnák a tehetségeket a „nagyobb” akadémiák. Ennek a veszélye az általános iskola befejezése után érkezik. Azoknál a korosztályoknál a mecsekaljai klub igencsak kedvelt „vadászterület”.

Fejleszteni kell az infrastruktúrát, hogy a gyerekek optimális körülmények között dolgozhassanak Pécsett. A szakosztályt működtető PSN Zrt. igyekszik mindent elkövetni azért, hogy ez az elvándorlás minimálisra csökkenjen. A háttérben ez ügyben rengeteg munka folyik, abban bíznak, hogy hamarosan látható változás is történik.

img_4703

A pécsi foci akkor élte igazi sikerkorszakait, amikor a csapat gerincét saját nevelésű játékosok adták. Ezért is lenne fontos, hogy ezek a fiatalok a PMFC-ben mutatkozzanak be felnőttként. Nem utolsó sorban pedig játékost nevelni sokkal olcsóbb, mint venni…

– Ez ténylegesen így van, de ehhez egy legalább másodosztályú felnőtt gárdára van szükség, ami egy tehetség számára már perspektíva lehet. Szerencsére Márton Gáborék remek munkát végeznek a nagycsapattal és jó úton haladnak az osztályváltás felé. Ráadásul az, hogy ő bátran megadja a lehetőséget a fiataloknak, kiválóan összeegyeztethető a törekvésünkkel – így Kulcsár Árpád.

Az elmúlt hetek-hónapok tornaszereplései is azt mutatják, hogy jó képzés folyik az akadémián. A PMFC többnyire a dobogón végez, de nagyon fontos kiemelni, hogy nem az eredmények miatt utaznak el a piros-feketék ezekre a megmérettetésekre és nem is mindig az aktuálisan legjobb összeállításban lépnek pályára. A leglényegesebb, hogy a begyakorolt elemeket adják vissza a meccseken, erős ellenfelekkel szemben. Az edzők így bizonyosodhatnak meg arról, hogy a remélt ütemben fejlődnek növendékeik.

Facebook Comments

OLVASTA MÁR?

Pmfc -28

Kiharcolta a sikert a csapat

Márton Gábor és Dobos Barna értékelt a PMFC – Dunaújváros találkozót követően – VIDEÓ. Fontos győzelmet aratott a PMFC, amely az NB III Közép-csoport 23. ...