Dunai Antal: 74

foci08

A profi pályafutását a Pécsi Dózsában kezdő egykori kiváló csatár ma ünnepli születésnapját.

Aki látta anno játszani, kétségkívül elismeri, kiváló labdarúgó volt Dunai Antal. A korábbi pécsi csatár 1943. március 21-én látta meg a napvilágot a déli végeken elterülő Garán. Már a Baján töltött tanulóévek során lehetett tudni, Dujmovnak nem az lesz a végállomás.

Többre, jobbra vágyott, így vált profi focistává Pécsett, 1961-ben. A kiemelkedő képességű gólvágó 1964-ig a baranyai megyeszékhelyen, a Pécsi Dózsában (a PMFC jogelődjében) 78 első osztályú mérkőzésen rúgta a labdát. Ezek során 36 esetben volt eredményes az NB I-ben.

A remek pécsi éveket kővetően Dunai Antal karrierje máshová szólította, a kor egyik legkiválóbb alakulatában, az Újpesti Dózsában teljesedett ki. A Megyeri úton tizenegy szezont töltött el, 326 NB I-es mérkőzésen 202 gólt szerzett. Hétszeres magyar bajnok, háromszoros Magyar Kupa (MNK)-győztes és háromszoros magyar gólkirály. Ebből egyik gólkirálysága európai Ezüstcipőt, másik pedig Bronzcipőt ért.

foci09

Dunai Antal (balról a második) a tavaly először megrendezett Pécsi Labdarúgás Napján. Fénykép: Müller Andrea

Sajnos nem történt meg, de Dunai II Antal lehetett volna Pécs első olimpiai bajnok futballistája. Amikor 1964-ben, még a Pécsi Dózsából beválogatták, elvitték Tokióba, az akkori ötkarikás játékokra. De ott a szakvezetés nem nevezte be az eseményre, csak biztonsági tartalék lehetett. A válogatott győzött, ám a mi küldöttünk annak csupán nézője lehetett.

Később, 1968-ban Mexikóvárosban az aranyérmes válogatott tagja volt az olimpián. Ezt követően, 1972-ben egy ezüstöt is begyűjtött a következő ötkarikás játékokon, Münchenben. A magyar labdarúgó-válogatottban 1969 és 1973 között 31 mérkőzésen 9 gólt szerzett. Címeres mezben elért eredményeit még egy Európa-bajnoki 4. hellyel is meg tudta fejelni.

Edzőként dolgozott az Újpesti Dózsa utánpótlásedzőjeként, azonban Zalaegerszegen, Debrecenben és Veszprémben már vezetőedzőnként tevékenykedett. Spanyolországban volt a Betis, a Castellon, a Murcia, a Xerez és a Levante szakmai irányítója. Az olimpiai válogatott szövetségi kapitányaként 1996-ban kivezette a csapatot az atlantai olimpiára, ahol azóta sem szerepelt a nemzeti együttes.

A Pécsi Dózsa SC egykori remek csatárát, aki névjegyét örökre beírta a baranyai labdarúgás legfényesebb lapjaira, beválasztották a Halhatatlan Magyar Sportolók Egyesületébe.

A ma 74. életévét betöltő Dunai Antalnak klubunk ezúton is boldog születésnapot kíván!

Fénykép: Müller Andrea

Facebook Comments

OLVASTA MÁR?

707a4224

Bombagólokkal vertük a Honvéd II.-t

Győzelemmel kezdte a tavaszi idényt a PMFC, amely az NB III Közép-csoport 18. fordulójának vasárnapi játéknapján a tabella alsó régiójához tartozó Budapest Honvéd-MFA II. vendégeként ...