Szabadosra a válogatottnál is számítanak

LAPSZEMLE: Mozgalmas időszakon van túl Szabados József, a PMFC korábbi csupaszív védője, aki jelenleg a labdarúgó szövetség Bozsik Egyesületi Programjában a PMFC központtal működő régió szakmai vezetője. Más területen is számítanak azonban munkájára, szövetségi edzőként 2015-ben már megjárta az új-zélandi U20-as vb-t, most azonban az U21-es válogatottnál hárulhat rá komoly szerep.

– Az elmúlt években sokszor kérték fel, hogy segítse az utánpótlás válogatottakat. Mikor kezdődött ez a munkakapcsolat?

– 2014 óta támogathatom a szövetség munkáját asszisztens edzőként. Minden korosztálynál van egy állandó stáb, és ha sűrű a program, akkor felkérnek engem is, hogy segítsek – tudtuk meg Szabados Józseftől. – Amióta Bernd Storck sportigazgató 2015 tavaszán megérkezett hazánkba, folyamatosan ismerkedik a korcsoportokkal. Gyakran szervez néhány napos edzőtáborokat, ahol fel tudják mérni a gyerekek képességeit. Van tehát esemény bőven a szövetség naptárában…

– Mik a tapasztalatai, milyen irányba indult el a korosztályos csapatok kiválasztása, felkészítése, menedzselése?

– A nemzetközi futballban megvannak azok a trendek, amiket követni kell. Storck abszolút ezt az irányvonalat képviseli, hangsúlyt fektet az egyéni technikai, taktikai felkészültségre. Szervezett, modern, egységes csapatjátékot próbál kialakítani a korosztályos válogatottaknál. Minden focista számára aprólékosan le van pozícióra bontva, hogy mi a feladata labdával és labda nélkül.

17457972_1618643111494150_396452132335193449_n

Szabados József (jobbra) eligazítást tart az U21-es válogatottaknak.

– Ezek alapján azt feltételezem, az Ön tennivalói is aprólékosan be vannak osztva.

– Percről percre meg van tervezve minden. Én asszisztens edzőként a szövetségi edző és a stábtagok tevékenységét támogatom. Segítem az edzéseken folyó feladatvégzést, illetve a mérkőzéseken a vezetőedző munkáját.

– Hogy nézett ez ki a gyakorlatban múlt héten, amikor az U21-es, illetve az U18-as gárdával dolgoztak, ráadásul előbbivel egy, míg utóbbival két edzőmeccset is játszottak?

– Az U21-es csapat egy hetet együtt készült a felnőtt válogatottal Telkiben, pénteken felkészülési találkozót játszottak egymás ellen. Hétvégére pihenőt kaptak, majd hétfőn kirepültünk Görögországba és aznap edzettünk is. Másnap a szerdai találkozó időpontjában tréningeztünk a PAOK-stadionban. Nemzetközi mérkőzéseken pontosan meg van határozva minden, például az, hogy mennyit edzhetünk, mikor kell érkeznünk, mikor távoznunk. Az összecsapás után rögtön regenerációt vezényeltünk a keretnek, ez futást, jeges kádban fürdést és stretchinget jelent. Arra ugyanis nagyon figyelünk, hogy úgy érkezzenek vissza a játékosok a klubokhoz, hogy használhatók legyenek. Csütörtökön hazaérkeztünk, de péntek reggel már az U18-as gárda találkozóján volt jelenésem az U21-es stáb többi tagjával együtt. Két barátságos meccset játszottunk a lengyelek ellen szombaton, illetve hétfőn, közötte pedig edzéseket vezényeltünk.

– Miként váltak el a Lengyelország elleni találkozók után, számítanak Önre a jövőben is?

– Az U21-es válogatott szeptemberben kezdi meg az Eb-selejtezőket, de addig még több nemzetközi felkészülési mérkőzés is vár rájuk. Michael Borist tavaly nevezték ki a korosztály szövetségi edzőjének. Ő pedig januárban azt jelezte felém, hogy a továbbiakban is számít a munkámra.

Szöveg forrása: Pécsi Hírek, XV. évfolyam, 13. szám, 2017. április 3. Fénykép: www.mlsz.hu

Visit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On Instagram