Dr. Katzirz Béla: 64

11209742_903910172963231_4706265101881247357_n

Ma ünnepli születésnapját klubunk és a magyar labdarúgó-válogatott egykori legendás kapusa.

Hatalmas termete a focikapuk előterében tekintélyt parancsolt. Mert, bár Katzirz Béla labdarúgó, egyben kapus cseppet sem volt durva játékos, de ha odaugrott egy labdáért, akkor ott nehéz volt talpon maradniuk a támadóknak. A 22-szeres válogatott hálóőrtől már senkinek sem kell tartania, mivel hatvannégy évesen nem röpköd a labdák után.

Akadt a pécsi labdarúgás történetében egy-két remek játékos. Vitathatatlanul közéjük tartozott Katzirz Béla is, aki 1953. április 27-én született, Budapesten. A sportága lapjaival azonban már Pécsett ismerkedett meg, majd a Pécsi Ércbányászból, a fúzió után 1973-ban került a PMSC-hez. Ahol aztán sikerült kiszorítania a gólvonalról legendás elődjét, Rapp Imrét.

Miután beállt a kapufák közé, szinte kibérelte a helyet, jó egy évtizeden keresztül. Nem keveset, pécsi mezben egészen pontosan 268 bajnokin védte a mieink kapuját. Eközben országosan ismert játékossá nőtte ki magát. Egy darabig a vidék legjobb „portása” volt, aztán már a haza első számú, feketeruhás focistájává vált. Bár, amikor Béla a csatárok „réme” volt, akkor már kiszínesedett a kapusmez is. Ezért aztán az ellenfelek jól láthatták, ha elindult valamerre, mert az öt és feles környékén nagy tekintélye volt, az kétségtelen dolog.

A hazai futballmezőkről egy szándékos képzavarral az európai focitengerre evezve, elmondhatjuk, tényleg a legjobbak közé emelkedett. Katzirz Béla 1978 és 1983 között, 3 olimpiai válogatott szereplésen felül, 22 alkalommal húzhatta magára a magyar labdarúgó-válogatott címeres mezét. Többek között elutazhatott az 1982-es, spanyolországi világbajnokságra is. A keret tagja volt ugyan, de pályára nem léphetett. Viszont arra azért jó lehetett a kirándulás, hogy a nevét megismerjék még Portugáliában is.

1983-ban pécsi pályafutását befejezve szerződött a Sporting Lisszabon együtteséhez. Ahol természetesen nem vallott szégyent. Vezérletével csapata két bajnoki bronzot és egy ezüstérmet szerzett. Szinte hihetetlen, de a klubnál még napjainkban is emlékeznek rá. A mai sportszeretők sem feledhetik el azt az egyéniséget, Katzirz Béla vitathatatlanul sokat tett a sportágáért, főleg a baranyai megyeszékhelyen. 1985-ben megszerezte jogi diplomáját, pályafutása befejezte után pedig nyitott egy jól működő ügyvédi irodát, azóta is a jogi pályán tevékenykedik.

Klubunk ezúton is nagyon boldog születésnapot és további jó egészséget kíván egykori kapuslegendánknak!

Facebook Comments

OLVASTA MÁR?

nevtelen

Az ősi rivalizálás újabb fejezete

Komló és Pécs együttesei közt több évtizedre visszanyúló rivalizálás zajlik, igaz, a korábbi bányászváros és a baranyai megyeszékhely közötti presztízscsata a futballt tekintve az utóbbi ...