Rapp Imrére emlékezünk

rapp-imre5-1000x600

Ma lenne 80 esztendős a Pécsi Dózsa és a PMSC kapuslegendája, aki páratlan pályafutása során a válogatottig is eljutott.

A Pécsi Dózsa, illetve a PMSC korábbi kapuskirálya Rapp Imre 1937. szeptember 15-én, a Tolna megyei Dunaföldváron jött világra. Elsőként az ökölvívással ismerkedett, labdarúgó pályafutását később kezdte a helyi egyesületben. Alkatilag nem volt egy tipikus hálóőr, ellenben ruganyosságával, elszántságával, s nem utolsósorban eszével sok-sok dolgot meg tudott oldani.

1954-ben a Dunaföldvárból a Paksba igazolt. Tehetsége hamar kiderült, ezért hívták 1959-ben a Kaposvári Kinizsitől a Tatabányai Bányászba, ahol Grosics Gyula cseréje volt egészen 1964-ig. Rapp Imre azonban védeni akart, így 1965-ben Pécsre került, ahol közel tíz éven át az ő nevével kezdődött a Pécsi Dózsa első osztályú labdarúgócsapatának összeállítása.

Részben neki köszönhették a lila-fehérek, hogy mind 1968-ban, mint 1969-ben az NB I-ben a hatodik helyen végzett a pécsi csapat. 1970-ben a Newcastle United elleni emlékezetes nemzetközi kupamérkőzésen az angol csapat első három tizenegyesének kivédésével döntően járult hozzá a továbbjutáshoz. 1973-ban egy FTC elleni mérkőzésen 10-es osztályzatot kapott, másodikként a Népsport által bevezetett osztályozás történetében.

Az ikonikus hálóőr pécsi színekben 1965 és 1975 között összesen 291 bajnoki mérkőzésen szerepelt, öt gólt szerzett tizenegyesből. Aktív pályafutását 1976-ban a Kaposvári Rákócziban fejezte be. Rapp Imre tagja volt olimpiai ezüstérmes (1972., München), valamint Európa-bajnoki 4. (1972., Belgium) csapatnak, négyszeres B-, egyszeres felnőtt válogatott, utóbbi esetben az NDK ellen játszott. Rapp Imre két éve hunyt el, egykori kapuskirályunk ma lenne 80 esztendős.

Rapp Imre emlékét örökké megőrizzük!

Facebook Comments

OLVASTA MÁR?

nevtelen

Fölényes siker

Öregfiúk labdarúgócsapatunk kiütéses győzelemmel folytatta csoportja alapszakaszát. A Baranya megyei I. osztályú öregfiúk bajnokság B-csoport alapszakaszának 8. fordulójában a PMFC együttese esélyeshez méltóan nagyarányú győzelmet ...