Elhunyt Tóth “Jokka” József

Életének 71. évében elhunyt klubunk jogelődjének korábbi válogatott labdarúgója.

1951. december 2-án Mosonmagyaróváron született a Pécsi Dózsa és a PMSC egykori válogatott labdarúgója. Tóth József tíz éves korában kezdte el a labdarúgást szülővárosának egyik klubcsapatában, a Mosonmagyaróvári Vasasban. Még nem volt nagykorú, amikor egy salgótarjáni ifjúsági kupadöntőn felfigyelt rá dr. Czibulka Mihály, aki 1969-ben Pécsre csábította az akkoriban még balszélsőt játszó futballistát.

Tóth József a következő szezonban már a Pécsi Dózsa első osztályú csapatában szerepelt. A lila-fehérek között az élvonalban 1970. március 22-én debütált. A Dunaújvárosban 2-0-ra megnyert mérkőzés 76. percében Rádi Lajost váltotta csereként. Első szezonjában tizenegy meccsen játszott a Pécs színeiben, ráadásul megszerezte pályafutása első találatát is a legjobbak között.

Még ebben az évben szerepelt az Európai Városok Kupája (EVK) sorozatban, így játszott a román CS Universitatea Craiova ellen, illetve tizenkilenc évesen főszereplője volt annak a legendás találkozónak is, ahol a baranyaiak büntetőkkel kiverték az Newcastle United gárdáját. Tóth József az ötödik tizenegyest végezhette el és be is rúgta Willie McFaulnak. A Juventus elleni párharc pedig minden bizonnyal örök emlékül szolgálhatott számára.

1975

Tóth József eközben a bajnokságban is meghatározó tagja volt a Pécsi Dózsának és a későbbi jogutód PMSC-nek. 1969 és 1975 között 132 élvonalbeli meccsen három gólt szerzett. Pályafutása szempontjából fontos volt az is, hogy klubunk jogelődjéből lett válogatott. A Pécs játékosaként ötször húzhatta magára a címeres mezt, ahol jobbára balhátvédként számítottak rá.

Számára a klubváltás 1975-ben következett be, ekkor igazolt az Újpesti Dózsába. A fővárosi IV. kerületi lila-fehéreknél kilenc szezont töltött el. Ez idő alatt 263 bajnoki mérkőzésen lépett pályára és 3 gólt szerzett. Kétszeres magyar bajnoknak, illetve kétszeres Magyar Kupa (MNK)-győztesnek, továbbá KEK-negyeddöntősnek mondhatta magát. A válogatottban pedig további 51 alkalommal szerepelt.

Később játszott MTK-VM-ben, a kék-fehéreknél összesen 56 bajnoki találkozón lépett pályára. Utolsó NB I-es találkozóját 1986. április 26-án játszotta a Siófok ellen. Nem hagyta ki a légióskodást sem, 1986 és 1990 között négy szezont töltött el a finn első osztályú IF Kraft csapatában. Majd játszott alacsonyabb ligákban is. Aktív pályafutása során 456 NB I-es és 56 válogatott meccsel szerepelt.

Klubunk ezúton is szeretné részvétét kifejezni a családnak, barátoknak, egykori játékostársaknak. Tóth József emlékét örökké megőrizzük, nyugodjék békében!

Visit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On Instagram