Szövetségi edzők látogatták meg a PMFC-t

A labdarúgó-szövetségtől érkezett két szakember évindító eszmecserére a Stadion utcába, január 23-án. A megbeszélés során az utánpótlás válogatottakról és az akadémiai képzés reformlehetőségeiről is szó esett. Ráadásul az MLSZ részéről egy speciális lehetőséget is felajánlottak a pécsieknek.

Szélesi Zoltán és Illyés Dániel, MLSZ szövetségi edzők látogattak el a PMFC-hez január 23-án, délelőtt. A piros-feketék részéről Kulcsár Árpád, akadémiavezető, Sárai György, szakmai igazgató, valamint a klub szinte összes nagypályás utánpótlás edzője, és kapusedzője fogadta őket.

– Körbejárják az országot a szövetségtől, az első- és másodosztályú utánpótlás nevelő egyesületeket látogatják meg, közös eszmecsere céljából. A fő téma a nagypályás utánpótlás válogatottak összetétele, működése volt, továbbá arra is kíváncsiak voltak, van-e nálunk valaki, aki esetleg még szóba kerülhet a csapatok kialakításakor. Emellett természetesen beszéltünk az állandó kerettagokról is – mesélt a találkozóról Kulcsár Árpád.

27067604_1685857251435182_6042377404731249524_n

A meetingen szó esett arról is, hogy a PMFC, illetve a szövetség még milyen plusz kommunikációt szeretne a gördülékeny együttműködés érdekében. Ráadásul az MLSZ részéről felajánlottak egy speciális lehetőséget is.

– Jelezték, hogy a szövetségi edzők szívesen lejönnének egy-egy napra és tartanának egy bemutató edzést a szakembereinknek. Megmutatnák, hogy ők miként dolgoznak a válogatottaknál. Én ezt igénybe is szeretném venni. Így azok a trénerek, akik azért dolgoznak, hogy minél több pécsi kerülhessen a válogatott közelébe, láthatnák, milyen munka folyik Telkiben – mondta el az akadémiavezető.

Kulcsár Árpád elárulta azt is, mi az, amit az utánpótlásképzés egyik legnagyobb problémájaként a szövetségi edzők elé tárt.

– Nem értek egyet azzal, hogy tizenegynéhány éves gyerekeket kiszakítsanak a környezetükből és tehetősebb akadémiákra csábítsanak. A számok azt mutatják, hogy nagyjából 90-95%-uk néhány éven belül visszatér korábbi egyesületéhez. Közben a motivációjuk erősen romlik, a szülők pedig már nem tudnak ugyanúgy hatni rájuk. Sok összetevője van ennek, amit hosszasan lehetne részletezni. A szövetség részéről volt már egy törekvés a folyamat fékezésére, amikor bevezették a működési költségtérítést, viszont teljesen nem sikerült megállítani azt – tudtuk meg az utánpótlás szakembertől, aki hozzátette, azzal nincs baj, ha a legtehetségesebb egy-kettőt elviszik a top akadémiák, de nyakló nélkül nem érdemes „elrabolni” mindenkit.

A szakember Bánfai Kíra esetét említette, aki kézilabdásként Kozármislenyből 14 évesen a Ferencvároshoz került. 18 évesen pedig már a Fradi első csapatához tartozik. De a fociban ilyenre az elmúlt 10 évben nem sok példát látott.

– A probléma az, hogy sok srác, aki korábban itt húzóember volt, úgy jött vissza, hogy utána már nem emelkedett ki. Az elmúlt időszakból, amikor a Pécs még profi osztályban szerepelt és én még utánpótlás edző voltam, a felnőtteknél pedig szintén Márton Gábor volt a vezetőedző, sok olyan saját nevelést fel tudunk mutatni, akikből első osztályú labdarúgó lett, úgy, hogy a PMFC-nél járták végig a ranglétrát. A célnak továbbra is ennek kell lennie! Maradjanak itt a tehetségek és ez a stáb be fogja őket tenni 17-18 évesen – tekintett előre Kulcsár Árpád.

26993927_1685857138101860_7511290931094957807_n

Azok a gyerekek, akik ilyen fiatalon meg tudják állni a helyüket az első csapatban, néhány év tapasztalattal a hátuk mögött Pécsről is tovább tudnak igazolni, ha „kinőtték” az együttest. Ez tehát jó a gyereknek és nem utolsó sorban a klubnak is, mind gazdasági, mind imidzs szempontjából.

Pozitív tehát az MLSZ kezdeményezése, hiszen ismét nyitottak egy új csatornát az akadémiák felé. Az egész délelőttös beszélgetés során sok tapasztalatot meg tudtak osztani egymással a szakemberek, ami erősítheti a kapcsolatot a PMFC és a labdarúgó-szövetség között.

Visit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On Instagram