Remekül dolgoztak a fiatal PMFC-sek a télen

Megkezdődtek az utánpótlás bajnokságok, a fiatalok felkészülését a későn jött télen kívül azonban az influenza is hátráltatta. Ennek ellenére a csapatok elvégezték az ilyenkor szokásos kemény munkát és ismét kerültek fel fiatalok a felnőtt csapathoz – tudtuk meg Kulcsár Árpád, akadémiavezetőtől.

– Véget ért a téli felkészülés a PMFC nagypályás utánpótlás csapatainál. Sőt, február végén már egy kört le is játszottak a bajnokságban. Mik a célkitűzések?

– Az U14-es, illetve az annál idősebb korosztályok január 8-án kezdték a munkát, náluk már valóban lehet felkészülési időszakról beszélni. Eleinte kegyes volt az idő, a pályák alkalmasak voltak az edzésre, február végén, március elején azonban a kemény hideg és a sok hó miatt a pályák letakarítása nem volt egyszerű feladat. Ezért maradtak is el edzések. Ha csak ez lett volna a baj, akkor jó lehetett volna a felkészülés. Nagyon el vagyok azonban keseredve amiatt, hogy a csapatainknál sokszor csak a keret 60 százaléka tudott edzeni. Volt olyan, hogy a sok betegség miatt elmaradtak edzőmeccsek, ami azért furcsa, mert mióta a futballban vagyok, ilyenre nem volt példa.

– Az influenzajárvány okolható ezért?

– Tény, hogy az is közrejátszott. Nem mondom, hogy egy gyerek nem betegedhet meg, de a játékosaink és a szülők fejében tovább kell azt erősítenünk, hogy ők nem átlagos gyermekek. Ez a sportág sok mindenben mást követel meg a hétköznapi életben, például a pihenés, az étkezés és a vitaminozás tekintetében. Mert őket is leterhelik az iskolában, de utána még sokszor mínusz fokokban van másfél-két órás edzésük, ami nem feltétlenül arról szól, hogy jól érezzék magukat. Ez legyengítheti a szervezetüket, ezáltal sokkal könnyebben elkaphatnak járványokat. Éppen ezért tavaly elindítottunk egy 7 alkalmas dietetikai előadássorozatot, ahol a helyes táplálkozásról, vitaminozásról kaptak útmutatót a szülők. Tervezzük, hogy ezt idén is folytatjuk.

– Két fordulót már lejátszottak a PMFC korosztályos csapatai, de március elején a mérkőzések a zord időjárás miatt elmaradtak. Várják már az együttesek a bajnokikat?

– Végre kisütött a nap, szerintem ilyenkor mindenki teljesen más lelkülettel áll a munkához. Várjuk a tétmeccseket, de eget rengető tervünk most nincs. Nem a csapatoknak, inkább egyéneknek tűztünk ki célokat. Télen az U19-es és U17-es csapatból sokan lehetőséget kaptak Márton Gábortól a felnőttek között, ketten, Keresztes Barna és Kiss Krisztián állandó kerettagsághoz is jutottak. Fontos, hogy a többiekkel is elégedett volt az NB III-as együttes vezetőedzője, ezért előttük is nyitva állhat az út. Rajtuk kívül az U15-ös válogatottban van mindig néhány játékosunk, ezért tavasszal azon kell velük közösen dolgoznunk, hogy ez megmaradjon és az idő előrehaladtával folyamatosan számításba vegyék őket a különböző korosztályoknál.

– A napsugarakkal együtt a fiatalok is előbújnak a termekből és birtokba veszik a pályákat?

– Először is szeretném megköszönni az U10-es és U11-es korosztály szüleinek a hozzáállásukat. Utóbbi korcsoportnál volt kis súrlódás, mert csak későn tudtak edzeni, de szerencsére elültek ezek a hullámok. Ami a legfontosabb, hogy nekik télen nem jutott terem, csak heti egyszer. Ezért le a kalappal a gyerekek előtt! Sajnos azonban volt, hogy a kemény hideg miatt el-elmaradt edzés, mert őket még nem lehet hosszú időre kiküldeni a nagyon rossz időben. Az összes korosztálynál elmondható, hogy rendben dolgoztak a télen és hamarosan, ahogy visszatér a tavaszias időjárás újra „visszaköltözhetnek” a Várkői Stadionba. Sokszor jó volt a műfüvesre nézni, mert egyszerre akár négy csapat is edzett ott. Szívmelengető volt, hogy ennyien fociztak PMFC-s szerelésben egyszerre, 8-10 edzővel, akik foglalkoztak a 60-80 gyerekkel.

– Másrészt ez azt jelzi, hogy bizony a PMFC még mindig pályagondokkal küzd…

– Igen, várjuk a bejelentést a kovácstelepi akadémiafejlesztés kapcsán. Ha a híreim nem csalnak, akkor hamarosan a PMFC-szurkolók, a játékosok, valamint a szülők új információt fognak kapni a fejlesztés ütemezésével kapcsolatban. A tervek kész vannak, már „csak a startra várunk”.

Visit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On Instagram