Családmodellben egyesül az MLSZ és a PMFC

Szakmai konzultációt szervezett a Magyar Labdarúgó Szövetség Sportigazgatósága. Az eseményre február 27-én került sor, a PMFC-t Sárai György szakmai igazgató képviselte. Az előadássorozat rendkívül hasznos volt a szakemberek számára, cél, hogy minél több hasznos tudást kapjanak a klubok.

Az NB I-ben és az NB II-ben versenyző utánpótlás klubok vezetőit hívta meg az MLSZ az első alkalommal megrendezett szakmai konzultációra. Az esemény mozgatórugója az volt, hogy a szövetség új utánpótlás menedzsmentje szeretne jobban nyitni a csapatok felé.

A megjelenteknek bemutatták Georges Leekens-t, az új szövetségi kapitányt is, aki ismertette szemléletét, és elmondta, mit vár el a különböző válogatottaktól. A korábbi kiváló PMSC-játékossal, Róth Antallal, aki most az utánpótlás válogatottakért felel, közösen az mellett érveltek, hogy fontos a koordinált, közös munka, mert a játékosokat a klubok nevelik, de nemzetközi szinten az MLSZ versenyezteti.

Ha például a PMFC-ben egy fiatal jó munkát végez egész évben, akkor a válogatottban jó teljesítményt tud nyújtani, jobb eredményeket érhet el. A képzett fiatal focisták jelenthetik a jövő zálogát a magyar futball számára.

– Minden utánpótlás válogatott mellett 11 fős stáb dolgozik, ebben benne van a menedzseren keresztül a gyúrón át az edzőkig mindenki. Németh Antal, az U19-es korosztály szövetségi edzője tartott egy érdekes tájékoztatást a játék szakmai elemeiről, amelyek szerint pályára lépnek. A szakember bemutatta a nemzetközi tapasztalatokat is, amik segíthetik a fejlődésben játékosainkat. Nagyon fontos, hogy minél többet kell külföldi csapatok ellen játszani, a PMFC-nek például kézenfekvő módon horvátok ellen. Ugyanis a mérkőzések ritmusában, harcosságában vagyunk elmaradva. Ha például két meccset is játszunk pár nap különbséggel külföldi ellenfél ellen, akkor a második mérkőzésre már érzékelhetően harcosabban állnak ki a magyarok, mivel az első találkozó tapasztalatait fel tudják használni – így Sárai György, a PMFC szakmai igazgatója.

Schuth Gábor, az MLSZ sporttudományos szakembere a teljesítménymérésről és a kapott adatok felhasználásáról beszélt. Kiemelte, hogy a mai labdarúgásban fontos, hogy ne csak a szemünkre hagyatkozzunk, hanem a lehető legtöbbet mérjünk, hogy biztosat tudjunk arról, mindent beleadott-e a játékos. A fociban ugyanis az a fontos, hogy gyorsan fussunk sokat.

Róth Antal az utánpótlással kapcsolatos programokról beszélt még, elmondta, hogy a válogatott meccsek minden tréner számára „nyitottak”, mindenkit várnak a szakmai fejlődés céljából, hogy lássák, milyen a nemzetközi szint. Bemutatta a szövetség utánpótlással kapcsolatos vízióját, amelyben kulcsfontosságú a focisták belső motivációja, hogy maguk miatt akarjanak nemzetközileg is elismert labdarúgók lenni, ne az edző vagy a család miatt.

– Ismertették, mi alapján választanak ki gyermekeket az utánpótlás nemzeti csapatokba, valamint kifejtették, egy úgynevezett „családmodellt” akarnak kialakítani. Ebben az MLSZ az „apa”, a nevelő klub, esetünkben a PMFC az „anya” és természetesen a játékos, mint gyermek fejlődése a legfontosabb. Ugyanakkor fontos, hogy a kommunikáció, a teljesítményértékelés a „szülők” között folyjon, ne a játékoson keresztül – árulta el Sárai György.

A közös ebéd során a rengeteg megjelent szakember szabadon tudott beszélgetni, tapasztalatot cserélni. Majd együtt megtekintették a Magyarország – Írország U16-os mérkőzést, amelyen a hazaiak 3-2-re nyertek. Érdekes volt, hogy az északiak mínusz 2-3 fokban, hóesésben is rövid ujjú mezben, kőkeményen futballoztak és egy percre sem adták fel, pedig technikailag messze nem voltak a szintünkön, akarásban viszont előttünk jártak.

A szövetség szeretne a szakmai konzultációból rendszert csinálni, időről időre meghívni a szakembereket, hogy új információkkal lássa el őket. Szeretnék a tudásukat átadni, hogy a klubok minél több jó játékost neveljenek ki a magyar futball számára.

Visit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On Instagram