Meccstörténelem: Pécs – Dunaújváros

Szombat délután 16:00-tól hazai pályán javíthat a PMFC, amely az NB III Közép-csoport előző fordulójában egy tizenhét meccses veretlenségi szériát maga mögött hagyva üres kézzel jött haza Vecsésről. Márton Gábor tanítványai április 14-én saját törzsközönségük előtt javíthatnak, de az biztos, hogy a vendégként a Stadion utcába látogató Dunaújváros nem adja majd könnyen magát.

Bizonyos tekintetben hatodik alkalommal találkozunk az újvárosiakkal, hiszen papíron a mostani Dunaújváros PASE-nak az égvilágon semmi köze nincs az 1999-es bajnoki győztes Dunaferrhez. A mostani klubot ugyanis 1998-ban Pálhalmán alapították, eleinte csak helyiek játszottak a megyei III. osztályban. Pár éve még az NB I-ben szerepeltek, ahonnan aztán szépen a harmadosztályig csúsztak le.

Az egykori iparváros klubjának volt Sztálin Vasmű Építők, Sztálinvárosi Vasas, Sztálinvárosi Kohász, Dunaújvárosi Kohász, Dunaferr FC és Dunaújvárosi FC is volt a neve. A gyökerek még az elmúlt évszázad ötvenes éveinek elejéig nyúlnak vissza. Mindent egybevetve, a mindenkori Pécs és Dunaújváros labdarúgócsapatai között napjainkig negyven csata zajlott le.

Huszonhét volt ebből az NB I-ben, tíz az NB II-ben, valamint három az NB III-ban. Pécsen tizennyolc meccset játszottak le egymással a szembekerülő egyesületek futballistái. Nyugodtan mondhatjuk, az elmúlt évtizedek során sok sikerélményük volt a baranyaiaknak, hiszen tizenhárom ízben tudtak nyerni, született két döntetlen, míg csupán három esetben a vendégek örülhettek a győzelemnek. A harmincnégy pécsi gólra hét volt a vizitálók válasza.

Legutóbb 2017. március 11-én láttuk vendégül Dobos Barna együttesét, akkor Károly Bálint és Hleba Tamás egy-egy gólt szerzett, míg Kónya Dávid, ha nem is klasszikus módon, de mesterhármast ért el. Újvárosi részről egyedül a gárda trénerének fia, Dobos Áron tudott szépíteni, ám a piros-feketék végül így is nagyarányú, 5-1-es győzelmet arattak a kilátogató drukkerek legnagyobb örömére.

Szurkoljunk most is a fiúknak! Hajrá, Pécs!

Visit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On Instagram