Megszületett a PMSC!

11870721_302886359881959_5346712332487091744_n

1973. február 16-án alakult meg klubunk jogelődje, a Pécsi Munkás Sport Club.

Mintha ma lett volna! Na jó, ez azért kissé túlzás, hiszen negyvenhat esztendővel ezelőtti eseményről van szó, 1973. február 16-ról. Akkor történt, hogy megalakult a Pécsi Munkás Sport Club (PMSC), a PMFC közvetlen jogelődje. Abban az időben 21 szakosztály 1800 igazolt sportolóját tömörítette az új fúzió.

A sportügyek már az elmúlt évszázad hetvenes éveinek elején sem spontán történtek, mindent jól előkészítettek a kor sportvezetői. Akiket bevettek az új, úgynevezett csúcsegyesületbe, azok tagsága korábban mind-mind elkötelezte magát abban, miszerint valami újat szeretne. Olyat, ami a baranyai megyeszékhelyen korábban nem létezett.

Péntek volt, bár ez ennyi idő távlatából nézve majdnem mindegy is. Az már kevésbé lényegtelen, hogy a Pécsi Városi Tanács dísztermében jöttek össze a sportért tenni akarók. Képviseltették magukat a Pécsi Dózsa, az Ércbányász SC, a Pécsi Helyiipar, illetve a Baranyai Építők SK küldöttei. Az ő közös, összehangolt elképzelései alapján születhetett meg a PMSC, amihez később a Pécsi Bányász is csatlakozott.

A PMSC megalakulásáról a Dunántúli Napló is beszámolt.

A PMSC megalakulásáról a Dunántúli Napló is beszámolt.

Az egybegyűlteket dr. Galabár Tibor, a városi tanács titkára a szervezőbizottság nevében köszöntötte. A protokolláris résztől eltekintve kiderült, régi vágya volt minden sportkedvelőnek egy ilyen egyesülés. Mert, bár az állítás szerint túlságosan sok volt az NB-s szakosztály a településen, ám a minőséget mégsem tudták olyan súllyal képviselni, mint az elvárható lett volna egy nagyvárosban.

A létesítmények kihasználtsága sem volt megfelelő. Az új szerveződéssel az időbeosztásokat optimalizálni lehetett, legalábbis a korabeli retorika alapján. Ráadásul nagyobb hangsúlyt tudtak fektetni az olimpiai sportágakra is. Ennek szellemében indult meg az érdemi munka. Cseppet sem mellékesen felmerült az is, nem akadt a városban olyan üzem, gyár, ami egyedüli bázisa (nyilván, itt elsősorban az anyagira gondoltak, bár nem mondták ki), lehetett volna a sportoknak, azok jelentős részének.

Mivel pedig a klub megalakult, hát idézzük meg a legelső vezetők neveit: Wieder Béla elnök, Toller László, Hucker Ferenc, illetve Rickert Mihály alelnökök, valamint Bódi Dezső ügyvezető elnök. Az intézőbizottság tagja volt Mátrai Géza, Balyi István társaságában. A számvizsgáló-bizottságot Orosz Ferenc irányította.

Ezek után említsük meg a PMSC labdarúgóinak első hivatalos, de nem tétmeccsét, amit a jugoszláviai Belisce ellen vívtak meg, egy kupameccs keretében, méghozzá Komlón. Biztosan azért „szeretik” annyira a kisvárosban az együttest még ma is…

Az ősi PMSC így kezdett: Rapp – Szabó, Kocsis, Kincses N. – Kincses V., Konrád – Bércesi, Máté, Tüske, Daka, Zombori. A szünetben állt be Katzirz, Lubastyik, Borovácz, Rónai, valamint Tóth J. Az első gól Bércesi nevéhez fűződött, aki a találkozó 40. percében volt eredményes. Utána még Rónai, Máté és Konrád is betalált, azzal lett 4:0 a végeredmény.

Illusztráció: Munkás 1950

Facebook Comments

OLVASTA MÁR?

Pmfc-Kozarmisleny_3-015

Nincs más választás, nyerni kell

A PMFC szombaton 17:30-kor, az NB III Közép-csoport 4. fordulójában a második helyen álló Duna Aszfalt TVSE vendégeként lép pályára. Márton Gábor, a PMFC vezetőedzője ...