64 éves a félig pécsi gólkirály

Egykori bajnoki ezüstérmes és Magyar Kupa-döntős gólvágónk ma ünnepli 64. születésnapját.

1955. augusztus 4-én született Dobány Lajos, aki szülővárosában, a Celldömölki VSE-ben kezdett el versenyszerűen focizni. Szombathely közelsége miatt érthető módon a Haladás volt pályafutása első komoly klubcsapata, ahová 1975-ben igazolt és még abban az évben bemutatkozott az élvonalban.

A középcsatár a következő szezont viszont már az akkor még NB II-ben szereplő PMSC együttesében kezdte el, góljaival aktívan hozzájárult a csapat feljutásához az első osztályba. 1978-ban a pécsiekkel Magyar Kupa-döntős volt, a Ferencvárosi TC elleni fináléban hatvan percet biztosított neki Szőcs János.

A bajnokságban viszont annál több szerep jutott számára. 1982-ig 159 NB I-es mérkőzésen szerepelt, ezalatt 58 góllal járult hozzá a csapat eredményességéhez. A támadó volt házi gólkirály is, majd 1983-ban visszaigazolt Szombathelyre, ahol tavasszal további tíz gólt szerzett, így 23 góllal a bajnokság gólkirálya lett.

osztalynaplo_Dobany_Lajos_alairas

A Haladásnál másfél idényt töltött el, 42 bajnoki találkozón 31 gólt szerzett, tagja volt az 1983-ban Nehru Kupát nyerő zöld-fehér alakulatnak. 1984 nyarán újra visszaigazolt Pécsre, másfél szezont töltött el itt ezúttal, 50 bajnoki találkozón játszott, ám ezalatt csupán csak 5 gólig jutott.

Dobány Lajos, – aki szerepelt az olimpiai válogatottban is – második pécsi időszakában bekerült a klub legendái közé, méghozzá azzal, hogy az 1985-1986-os NB I-es pontvadászatot a Budapesti Honvéd mögött a második, ezüstérmes helyen zárták. 1986-ban két nemzetközi kupameccsen szerepelt, mégpedig a holland Feyenoord elleni UEFA Kupa-párharcon.

A sokáig meghatározó szerepet betöltő középcsatár összesen az első- és a másodosztályban 228-szor viselte a PMSC mezét, az NB I-ben 208-szor szerepelt és 63 gólt szerzett. Következő klubjához, a Zalaegerszegi TE csapatához 1987 januárjában szerződött át, Nagy Imréért cserébe.

1987 és 1988 között, másfél idény alatt 39 mérkőzésen szerepelt a kék-fehéreknél és 7 gólt szerzett. Végül 1988 nyarán, 301 NB I-es találkozóval a háta mögött visszavonult az élvonalbeli labdarúgástól. Aktív pályafutásának befejezése után sportvezetőként dolgozott tovább a honi labdarúgásban.

Többek között volt a Haladás újjáalapítója, hosszú éveken át a szombathelyiek ügyvezető igazgatójaként tevékenykedett, majd az MLSZ Vas megyei területi igazgatója lett, amely posztot a mai napig is betölti. Hosszú haja mára megrövidült, de 64 évesen még mindig jó formában van, a szó minden értelmében.

Legendás gólvágónknak ezúton is további jó egészséget és nagyon boldog születésnapot kívánunk!

Visit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On Instagram