Garami Józsefet ünnepelte a pécsi focivilág

A PMSC legendás mesteredzője péntek délután ünnepelte 80. születésnapját korábbi játékosai, edzőkollégái és barátai körében, a róla elnevezett TOCA Utánpótlás Labdarúgó Képző Központban.

Garami József Pécsen született, 1939. augusztus 9-én. A PMSC-nél és az MTK-nál elért sikerei is felejthetetlenek, irányíthatta az Újpestet, a Győrt, a Ferencvárost, valamint szövetségi kapitányként a magyar válogatottat. Focin kívüli élete során, 1960-ban felvételt nyert, majd 1964-ben sikeresen lediplomázott a Pécsi Tanárképző Főiskola magyar- orosz-testnevelő szakán. 1985-ben szerzett mesteredzői címet, és ekkor lett a PMSC vezetőedzője. 1992-ig tartó edzősége után érte el a pécsi labdarúgás legsikeresebb időszakát. 1986-ban 2. helyen végzett a csapat az NB I-ben, 1990-ben pedig megnyerték a Magyar Kupát.

– Ha ez a csapat együtt maradhatott volna egy pár évig, akkor biztos vagyok benne, hogy Pécsett lett volna ebből bajnokcsapat – emlékezett vissza Garami József.

Pécsi évei alatt, 1987-ben a magyar labdarúgó-válogatott megbízott szövetségi kapitánya volt, a csapatot természetesen pécsi játékosokkal is megtöltötte. 1993-ban került el Pécsről, azóta az Újpest, a Fradi és a Győr edzőjeként tevékenykedett, most az MTK szakmai igazgatója.

Toka megnyitó-61

– Érdekes dolog ez, mert most már közel 20 éve itt vagyok, de azért igazán otthon Pécsett érzem magam – vallotta be a város iránti elfogultságát a focivilág kiemelkedő alakja.

A mesteredzőt születésnapján köszöntötte dr. Páva Zsolt, Pécs polgármestere, aki kiemelte, hogy kevés olyan embert lehet találni, aki osztatlan tiszteletet és pozitív megítélést vívott ki magának – a Pécsett először labdába rúgó Garami Józsefet e kevesek közé sorolja.

Nagyon örültek a találkozásnak az „Ezüstcsapat” tagjai, akik képviseletében Róth Antal, az akkori csapatkapitány köszöntötte fel a mestert. Ezt követően kisfilm vetítésével elevenítették fel a korábbi sikereket – a magyar–görög válogatott meccs góljait, majd az emlékezetes PMSC–Bp. Honvéd kupadöntő találatait.

– Azért lettem megszállott edző, mert nem futballozhattam ki magam – vette át a szót az ünnepelt, utalva arra, hogy játékosként sok sérüléssel bajlódott. Kiemelte a PVSK-t, ahol nagyszerű csapatban játszhatott az NB II-ben, beszélt a Komlóról és persze a PMSC-ről is – Itt, a PMSC-nél mindig voltak tehetségek. De meg is kell őket tudni tartani. Emlékszem, Róthot és Mészárost sokan el akarták vinni. Jöttek hozzám, hogy akkor mi legyen, mit csináljanak. Várjatok, mondtam, majd ha igazán jó játékosok lesztek, jön értetek egy nagyon jó csapat. Utána el is mentek külföldre.

Garami József elárulta a futballal kapcsolatos egyetlen fájdalma az, hogy nemzetközi szinten sosem sikerült odáig eljutnia egyetlen klubcsapatával sem, amit már hosszú távon jegyeznek.

Az ünnepség hivatalos részének végén pedig megköszönte a megtiszteltetést, hogy róla nevezték el az új pécsi sportközpontot, egyben méltatta Boday Ferenc erőfeszítéseit, mondván, ha valaki nagyon el akar érni valamit, azt el is éri. A központban megnézett néhány edzést az új eszközökkel, amik nagy segítséget jelenthetnek a gyerekek technikai képzésében.

A volt kollégiumi épületben megnyitott központot magánberuházásban az amerikai TOCA Football Inc. magyarországi képviselete hozta létre, ezzel Garami József kiemelkedő edzői munkássága és az utánpótlás-nevelés területén végzett eredményes tevékenysége előtt tiszteleg a 82-szeres amerikai válogatott labdarúgó, Eddie Lewis által alapított cég. Boday Ferenc, a cég magyarországi képviselője köszöntőjében úgy fogalmazott: a mesteredző nevét viselő utánpótlásképző-központ reményei szerint hozzájárul majd ahhoz, hogy a pécsi labdarúgás ismét a régi fényében ragyogjon.

A születésnap alkalmával egyidőben átadott Toca Touch Trainer sporteszköz jelentősen megnöveli a labdaérintések számát. Pusztán emberi energiaráfordítással nem lehetne ilyen hatékonyságot produkálni a mindennapi edzéseken, ezen kívül fejleszti a kontroll képességet és elősegíti a pontosabb labdakezelést. További információk: http://tocafootball.hu/

Fénykép: Kurdi József/pmfc.hu

Visit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On Instagram