Lejárt a kényszerpihenő

LAPSZEMLE: Máté Jánosra nagyon kíváncsiak a PMFC szurkolói.

A pedigréje alapján remek támadót szerződtetett a PMFC NB III.-as labdarúgócsapata: Máté János a Videotonban mutatkozott be az élvonalban, játszott a Ferencvárosban, a Gyirmóttal NB II.-es bajnok volt, s a másodosztályban gólkirályi címet is szerzett. Egy fura szabály miatt nem mutatkozhatott be eddig a piros-feketéknél.

Az élvonalból és a másod­osztályból is érkeztek labdarúgók a három baranyai NB III.-as csapathoz (PMFC: Máté János, Sági Milán, Szabó Dominik; Kozármisleny: Jelena Richárd, Berdó Máté, Nagy Ádám; Szentlőrinc: Németh Kristóf, Horváth Ferenc), ám közülük nem mindenki mutatkozhatott be az első két forduló alatt. A szurkolók találgatták is az okokat, sokan azt hitték, hogy sérültek, de nem így volt. Mindössze egy fura és teljesen feleslegesnek tűnő szabály áldozatai ők, és az őket szerződtető klubok is.

Amatőrizáció. Amatőrizálás. Ez az a folyamat, ami miatt ezen játékosok közül néhányan kihagyták az eddigi meccseket. Az MLSZ szabálya kimondja, azok, akik az előző idényben profi futballisták voltak, a következőben viszont amatőr szerződéssel folytatják pályafutásukat, a kérelem benyújtásától számított harminc napig nem játszhatnak – a harmincegyediken már bedresszelhetnek. Hogy mindez mire jó, az a rejtélyek rejtélye – mindenesetre ezért nem léphetett pályára az első két körben a PMFC új csatára, Máté János, aki az NB III. Közép csoportjában bajnoki címet nyert Szeged-Grosics Akadémia profi játékosa volt.

– Nagyon várom már, hogy pályára léphessek, ha jól tudom, épp ma telt le az a harminc nap – mondta lapunknak a 29 éves támadó. – A PMFC-nél mindent megtettek azért, hogy előbb játszhassak, kérvényt nyújtottak be, de nem jártunk sikerrel. Annak örülök, hogy a rajt nélkülem is jól sikerült, mindkét meccsét megnyerte a csapat. A következő fordulóban már én is segíthetek.

Ha végignézzük, hogy milyen csapatoknál fordult meg eddig Máté János, némileg meglepő, hogy a PMFC-nél kötött ki. A Videoton színeiben bemutatkozott az NB I.-ben, játszott a Fradiban, a Gyirmóttal pedig NB II.-es bajnoki címet ünnepelhetett – arról nem is beszélve, hogy a 2011/2012-es szezonban a Videoton-Puskás Akadémia játékosaként 17 találattal gólkirály lett az NB II. Nyugati csoportjában. Csak lőjön ugyanennyit az NB III.-as PMFC-ben, s máris imába foglalják a nevét a pécsi drukkerek!

– Mindig vágytam a kihívásokra, a Pécsett felvázolt komoly tervek pedig szimpatikusak voltak számomra. Vissza szeretne jutni a csapat oda, ahová való, vagyis az első osztályba. Persze ez még messze van, de az első lépés most az lenne, hogy megnyerjük a bajnokságot, én pedig ebben szeretnék részt venni!

A játékos hozzátette, fontos volt számára az is, hogy ennél a tradicionális klubnál adott a szurkolói bázis is. Az első hazai bajnokin, a Szekszárd ellen több mint ezren voltak a lelátón.

– Mi lesz akkor, ha harcban leszünk a bajnoki címért, vagy mi lesz az NB II.-ben? Az, hogy itt ennyire szeretik a focit, nagyban hozzájárult a döntésemhez. Akkor érezhetjük magunkat futballistának, ha közönség előtt játszunk. Rövid a karrier, s én ki szeretném élvezni minden pillanatát – fogalmazott Máté János, majd hozzátette, Vas mesterről is sok jót hallott, s immár a saját bőrén is tapasztalta, hogy a hírek igazak voltak. – Nagyon jó szakmai munka folyik a PMFC-nél. A csapat a harmadik vonalban van, de a meló első osztályú! A játék fekszik a csapatnak, nem mellesleg olyan futballt játszunk, ami tetszik is a közönségnek.

A PMFC a harmadik fordulóban, most vasárnap a Taksonyt fogadja.

Szöveg forrása: K. Mayer András/Dunántúli Napló. Fénykép: Kurdi József/pmfc.hu

Visit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On Instagram