Több területen fejlődött utánpótlás képzésünk

Kulcsár Árpád sportszakmai igazgató feltett szándéka, hogy a PMFC az ország egyik legjobb képzőműhelyévé nője ki magát.

A belga Double Pass idén ismét átvilágította az akadémiák működését, így a Pécsi Labdarúgó Akadémiánál zajló munkát is. A tapasztalatokat Kulcsár Árpád, a PMFC sportszakmai igazgatója foglalta össze – INTERJÚ.

– Tavasszal zajlott nálunk a Double Pass által végzett audit, összességében milyen volt az akadémiánk megítélése?

– A nálunk zajló szakmai munka alapján az első hat akadémia között lennénk, de mint tudjuk, nagyon sok szempont alapján történik a besorolás, amely már az MLSZ honlapján is elolvasható. A leginkább gazdasági függvényű dolgokban nem tudunk még az élen járni, de a Kovácstelepi fejlesztéssel már látható, hogy ezen a területen is léptünk előre. Feltett szándékom és célom, hogy belátható időn belül a PMFC minden tekintetben feltudjon zárkózni az elit akadémiák mellé.

– Részletesebben, mivel volt leginkább elégedett a cég?

– A Double Pass nem sorrendet kíván felállítani a hazai utánpótlásműhelyek között, hanem most már harmadik ízben az előrelépést segíti. A szekerünket elsősorban a szakmai programunk húzta, illetve a PTE-vel közösen zajló sporttudományos részleget is kiemelték. A magas szintű képzésünk további pillére a játékos megfigyelői rendszer. Ennek lényege, hogy a kis korosztályokban Pécs és közvetlen vonzáskörzetében nézzük a gyerekeket, a felsőbb korosztályoknál pedig egyre szélesedik ez a kör. Ehhez a tavalyi évben megkaptuk a támogatást a PSN Zrt. részéről, ennek köszönhetően ma már hat megfigyelővel tudjuk Baranya, Tolna és Somogy megye fiatal labdarúgónak teljesítményét pásztázni és adott esetben kiválasztani azokat, akik megfelelnek a magas szintű követelményeinknek.

– Milyen téren kell és lehet még fejlődni?

– Ahogy említettem, elég magas elvárást támasztok az utánpótlásban dolgozó edzőinkkel szemben, ugyanis feltett szándékom, hogy az ország egyik legjobb képzőműhelyévé nője ki magát a PMFC. Ugyanarra a szintre kívánom felvinni magunkat, mint ahol az első hat akadémia áll jelenleg. Erre minden esélyünk megvan, hiszen bizonyos területeken már utolértük őket, az infrastruktúra lassan elkészül. Mindenki nagyon várja, hogy birtokba vehesse az Id. Dárdai Pál Labdarúgó Utánpótlás Akadémia megújuló centrumát. A különböző iskolákkal való együttműködést szintén elindítottuk, reményeink szerint jövő évtől már bizonyos korosztályok számára megkezdődik a beiratkozás az általános iskolai intézményekbe. Ezáltal még szélesebb képzést tudunk biztosítani, illetve már a középiskolák közül is jó párral felvettük a kapcsolatot. A gyerekek életében bármennyire is a labdarúgás a legfontosabb, nem tudjuk megmondani egy 10-12 éves srácról, hogy mire hivatott, viszont a tanulásnak ott kell lennie a sportolás mellett. Ez a kettő kéz a kézben jár, az álmaikat csak akkor tudják megvalósítani a játékosok, hogyha mentálisan elviselik a kényelmi zónából való kimozdítást. Aki ennek nem felel meg, idővel lemorzsolódhat.

– Elfoglalt vezetőként sokfelé jársz, milyen az utánpótlásunk megítélése?

– Ötödik éve dolgozom vezetőként a PMFC-nél. Nagyon sok szülővel találkoztam, beszélgettem az elmúlt évek során is és mindig ugyanoda lyukadunk ki, amelyik gyereknek jó mennek a dolgai, azoknak elégedettek a szülei, akik viszont játékosként nehezebben felelnek meg az elvárásainknak, adott esetben kritikát fogalmaznak meg felénk a gondviselőik. Nem mondom, hogy ez bizonyos esetben nem jogos, de ezzel együtt kell élni és próbálunk ezen dolgozni. Minden egyes évben kiemeltem a szülőknek, hogy nem szeretnénk és nem is tudunk mindenkinek megfelelni. Kezdetben sokan megmosolyogták azt a magas szintű képzés kialakítását, amelyben mindenkinek a rendszernek kell megfelelnie. Legyen szó akár játékosról, edzőről, szülőről. Azt gondolom, ez egyre jobban kiteljesedik és remélem, hogy a további fejlődést csak fokozni tudja.

– Két forduló lement a nagypályás korosztályos bajnokságokban, mi várható az idei szezonban?

– Bizakodó vagyok és nem szeretek visszafelé tekinteni, de a 2015-ös év olyan érvágás volt a pécsi labdarúgás életében, amelynek hatásai még a mai napig érződnek. Felnőtt szinten nyilván nehezebb a visszafejlődés a korábbi szintre, de sajnos az utánpótlásban is rengeteg csapatot megnyirbáltak. Mostanra jutottuk el oda, hogy a korosztályainkban nem küzdünk létszámhiánnyal, ami minőségi javuláshoz vezethet. Két forduló ment le a nagypályás utánpótlás bajnokságokban, az előző hétvégén az Újpest és a Győr csapataival játszottunk és mindegyik együttesünk győzelemmel zárta a fordulót. Ennek rendkívül örülünk, ám az utánpótlás fejlődését nem kimondottan a pályán elért győzelmekből következtetem ki, az csak egy mutató. Sokkal inkább mérvadó, hogy megtartsuk a tehetségeket és segítsük őket a feljebb lépéshez. A klubfilozófiában megfogalmaztuk, hogy a felnőtt csapat keretében bizonyos százalékban sajátnevelésű játékosnak kell szerepelni. Ezt a későbbiekben, függetlenül az osztályváltástól, szeretnénk megtartani, mert azt gondolom, a közönség is sokkal inkább kíváncsibb a felnőtt csapatra, ha minél több helyi kötődésé focista lép pályára. Ez régen is így volt a PMFC-ben, a mai felgyorsult világban nem sok helyen van jelen, de szeretnénk ezekhez a gyökerekhez visszakanyarodni és évről évre megvalósítani ezt a célt is.

A teljes Double Pass jelentés ITT olvasható el!

Fénykép: Kurdi József/pmfc.hu

Visit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On Instagram