Newcastle-ban még nem jött ki a lépés

A Pécsi Dózsa labdarúgócsapata 1970-ben hősies küzdőszellemről tett tanúbizonyságot a Newcastle United FC ellen a St. James’s Parkban – 3. rész.

Vitathatatlanul a pécsi labdarúgás történetének legemlékezetesebb mérkőzései közé tartoznak a Pécsi Dózsa 1970-es Európai Városok Kupája-találkozói. A lila-fehér jogelődök a nemzetközi sorozat első körében a román CS Universitatea Craiova együttesét búcsúztatták 4-2-es összesítéssel, amivel dr. Czibulka Mihály együttese továbbjutott a második fordulóba. A baranyaiakra ekkor már jóval komolyabb erőpróba várt, méghozzá az angol Newcastle United FC elleni kétfelvonásos párharc.

A 16-ba kerülésért vívott első csatát vendégként játszották a pécsiek, méghozzá 1970. október 21-én. A lila-fehérek egy nappal a találkozó előtt, közel hétórás repülőút során, Prágán, Amszterdamon és Londonon keresztül jutottak el az angol iparvárosba. A megérkezést és a szállás birtokbavételét követően rövid városnézés szerepelt a programban, ezután másfél órás edzést tartott a csapat a szakma és főleg a sajtó érdeklődésének középpontjában. Másnap pedig már a taktikáé volt a főszerep.

A meccs előtt nem sokkal valósággal elárasztották a hazai drukkerek a találkozónak otthont adó St. James’s Park környékét. A stadionnál gyalog is alig lehetett közlekedni, míg a pénztárak előtt végeláthatatlanul kígyóztak a sorok. Este háromnegyed hétkor kigyulladtak a reflektorok is, a pályán melegítő Dózsások pedig olyat láthattak, amit idehaza maximum a válogatott produkált. A játéktér mind a négy oldalán tömve voltak a két-három emeletnyi magas tribünök. A feljegyzések szerint 58 000 néző szurkolt a helyszínen.

_57

Az összeállítások a következők voltak: Newcastle United: McFaul – Craig, Clark, Gibb, Young – Moncur, Robson, Dyson, Davies – Smith, Ford. Vezetőedző: Joseph Harvey. Pécsi Dózsa: Rapp – Hernádi, Maurer, Konrád J., Kincses V. – Kocsis I., Daka, Tóth J. – Bércesi (Dunai J., a 115. percben), Máté, Rónai (Tüske, a 79. percben). Vezetőedző: dr. Czibulka Mihály.

A nagy figyelemmel övezett nemzetközi kupamérkőzésen a csapatok este 19:30-kor nyugatnémet bíróhármas vezetésével futottak ki a gyepre. A meccs aztán az NSZK-s Weyland Hans-Joachim sípszavára indult el ténylegesen, ahol egyből pécsi támadásnak lehettek tanúi a jelenlévők. Daka László távoli lövését azonban védte Willie McFaul kapus. Nem sokkal később lendületbe jött a Newcastle. A hazai csapat szögletet harcolt ki, de szerencsére a felső lécre vágódott Bobby Moncur bombája, majd Rapp Imrének kellett védenie Bryan Robson nagy löketét.

Ezt követően ismét jól játszottak a lila-fehérek, akik ügyesen tartották a labdát, lelassították az angol csapat rohamait és lendületes ellentámadásokat vezettek. Egy ilyen akció végén kerültek gólhelyzetbe a vendégek, ám a Newcastle kapuja előtt a kelleténél tovább várt Bércesi Ferenc, akit így szerelni tudtak a védők. Az elpuskázott ziccer miatt foghatták a fejüket a pécsiek, ugyanis a félidő előtt egy perccel hátrányba kerültek. A 44. minutumban egy szögletet követően Wyn Davies bombafejessel küldte a halóba a labdát, amit Rapp Imre nem védhetett, 1-0.

A fordulás után tovább növelték előnyüket a házigazdák, az 58. percben ismét a nagy elánnal játszó Wyn Davies talált be. Baloldali beadást küldött ugyancsak fejjel a jobb sarokba, a labda a jobb kapufát érintve jutott hét méterről a pécsi hálóba, 2-0. A hátralévő játékidőben a vendégeknek is akadtak lehetőségeik, de az eredményen már nem tudtak kozmetikázni dr. Czibulka Mihály tanítványai, arról nem is beszélve, hogy a 80. percben az angolok ismét bevették a pécsi kaput, de a nyugatnémet játékvezető jól látta a helyzetet és les miatt érvénytelenítette a találatot. A Pécsi Dózsa 2-0-s veresége ellenére hősiesen és becsületesen helytállt Newcastle-ban, aminek következtében nem dőlt el a párharc a november 4-i visszavágó előtt…

Visit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On Instagram