Interjú György Tamás tulajdonossal

Lapszemle: György Tamással, a PMFC tulajdonosával készített hosszabb interjút a csakfoci.hu oldala.

Két-három éven belül az NB I-be juttatná a csapatát. Úgy látja, erre akkor lesz reálisabb esélyük, ha az MLSZ felemeli az élvonal létszámát, amit szerinte a szövetségben már mérlegelnek. Új klubjánál katasztrofális állapotokat tapasztalt, jelenleg is próbálják stabilizálni a helyzetet. Azt mondja, Magyarországon a legtöbb tulajdonos inkább érzelmi alapon működtet klubot, mintsem üzleti befektetésként kezeli azt. Idővel viszont el kell jutnunk oda, hogy a klub kitermelje a működéséhez szükséges anyagiak jelentős részét. Sajnálja, hogy nem lehetett a Vasas tulajdonosa, ugyanakkor az MTK és a Honvéd klubmodelljét követendőnek tartja. A hazai utánpótlás-képzésben még mindig komoly szakmai hiányosságokat lát. Interjú György Tamással, a PMFC tulajdonosával.

Kezdjük a közvéleményt és a szurkolókat leginkább érdeklő kérdéssel: Mikor lesz Pécsen újra NB I-es futballcsapat?

– Erre most még nagyon nehéz válaszolni – kezdte a csakfoci.hu-nak György Tamás, a jelenleg NB II-es PMFC tulajdonosa. – Soktényezős projekt, komoly csapatmunka eredménye lesz ha feljutunk az élvonalba. A játékosokon kívül nyilván múlik ez a szakmai stábon és persze a vezetőségen is. És ide kell még soroljuk a szerencsét is! Másrészt, azt fontos leszögezni: jelenleg a klub sem infrastrukturálisan, sem sportszakmailag még nincs azon a szinten, hogy stabil NB I-es csapatunk legyen. Hogy mást ne mondjak, a stadionunkban nem lehet NB I-es mérkőzéseket rendezni, de például edzőcentrumunk sincs.

Amikor két éve megjelentem a Pécsnél főszponzorként, – még az NB III-ban – katasztrofális állapotok uralkodtak minden szinten. Anyagi, szervezeti és infrastrukturális szempontból is óriási elmaradásaink voltak.

– A legfontosabb, hogy stabilizáljuk a klub helyzetét, ami jelenleg is folyamatban van. A hosszú távú működéshez ugyanis a háttér biztosítása a legfontosabb. Ami a csapatépítést illeti, az egy organikus folyamat, nem lehet egyik pillanatról a másikra kiemelkedő gárdát összehozni. Meghatározó lépés lesz, ha jövőre elindul a Dárdai Akadémia, 2-3 éven belül pedig elkészül az új stadionunk. Szeretném, ha szinkronban valósulna meg az új stadion, a szervezeti struktúra megfelelő működése és a csapat feljutása az NB I-be. Persze, az is segítené a dolgunkat, ha az MLSZ addig felemelné az NB I létszámát 14 vagy 16 csapatosra.

Ez évek óta örök vitatéma a hazai futball szereplői között. Ön szerint mi lenne az ideális megoldás?

– Azt nem tudom, hogy mi az optimális, azt viszont igen, hogy a kisebb költségvetésű klubok érdekeit az szolgálná, ha megemelnénk a létszámot. Úgy tudom, ezt már az MLSZ-ben is mérlegelik. Egy sor erős vidéki klub számára az hozhatná meg az áttörést, ha több csapat szerepelhetne az NB I-ben. Meggyőződésem, hogy Budapesten kívül is vannak olyan jelenleg másodosztályban szereplő, de patinás csapatok, – nyugodtan ide sorolhatjuk a PMFC-t is, amely a múltban a magyarországi labdarúgás egyik vidéki fellegvára volt – amelyeknek a stabilan nagyszámú és futballszerető közönségük miatt is az élvonalban a helyük.

A csakfoci.hu-n megtejelnt teljes interjút IDE kattintva olvashatja el!

Visit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On Instagram