Elfeledett győztes rangadó

Számos emlékezetes Diósgyőr elleni bajnoki közül aktualitását nézve egy közel 20 évvel korábbi másodosztályú meccset idézünk fel!

Nagy múltú párharccal folytatja a bajnokságot NB II-es labdarúgócsapatunk, amely vasárnap 14:00 órakor az előző szezonban még az élvonalban szereplő, s a visszajutáshoz jelenleg legközelebb álló DVTK-t fogadja a Merkantil Bank Liga 25. fordulójában. A miskolciak elleni közös meccstörténelem 1955-től íródik, igaz eleinte még Pécsi Dózsa, illetve Diósgyőri Vasas néven találkoztak a felek.

Az elmúlt bő fél évszázad során aztán a név-és színváltoztatásokon áteső jogelődöket is figyelembe véve – hosszabb-rövidebb megszakításokkal – összesen 65 bajnoki mérkőzést játszottunk a borsodiak ellen. Ebből 62 találkozón az élvonalban, míg 3-szor a másodosztályban néztünk szembe a piros-fehérekkel. Utóbbira a mostani szezont megelőzően a 2002/03-as idényben volt példa.

Abban az idényben, egészen pontosan 2002. november 10-én esett meg utoljára, hogy másodosztályú összecsapás alkalmával fogadtuk a Diósgyőrt. A mecsekaljaiak az NB I/B 16. fordulójának előzetesen háromesélyesnek kikiáltott rangadóját a tabella éléről várhatták, míg a Stadion utcába látogató DVTK alakulata három pont hátránnyal a 3. helyen tanyázott.

A meccset nagy várakozás előzte meg, a szombat délutáni kezdéskor az akkori tudósítások szerint közel 2500 néző foglalt helyet a lelátókon, a két szurkolótábor pedig rögtön megteremtette a rangadóhoz méltó meccshangulatot. A kilátogatók legnagyobb örömére ráadásul mindkét együttes az akkori szinte legjobb összeállításában léphetett pályára, amelyek így néztek ki:

PMFC: Herbert – Máté, Dienes, Szekeres – Sipos, Horváth S. (Dávid, 90.), Závoda (Berdó, 73.), Kulcsár – Pest K. (Gaál,50.), Márton – Horváth Gy. Vezetőedző: Nagy Tamás. Diósgyőr: Nagy Z. – Szakos (Sándor, 34.), Horváth T., Vámosi, Filó – Vojtekovszki, Szögedi, Vén, Binder, Virágh (Horváth I., 67.) – Montvai (Balás, 82.). Vezetőedző: Pajkos János.

Fénykép: Tóth L./Dunántúli Napló

A pécsiek hamar mezőnyfölénybe kerültek, és több nagy helyzetet dolgoztak ki. Az első percekben Horváth Gyula emelése suhant el a vendégek kapufájának töve mellett, majd Máté Szilárd távoli kapura tartó szabadrúgását hárította Nagy Zoltán. Később Horváth Gyula szerezhetett volna ismét vezetést, míg később Pest Krisztián közeli ziccerénél a diósgyőri hálóőr mentette nagyot.

A gólt azonban még ő sem háríthatta minden esetben. A meccset eldöntő találat a 38. percben esett, ekkor Márton bal oldali szabadrúgása középmagasan, a játékosok között elsuhanva szállt be a vendégek kapuja elé, a diósgyőriek portásról kipattanó labda pont a hamar eszmélő Szekeres Zsolt elé került, aki közelről nem tévesztett célt, és a hálóba vágta a játékszert, 1-0.

Kisvártatva egy hajszálnyira volt az egyenlítéstől a diósgyőri csapat, Ciprian Binder átadását követően Horváth István lövése a bal kapufáról vágódott kifelé. A kemény csörtén szép számmal kerültek kiosztásra a sárga lapok, mígnem a meccs végére két vendégjátékos a kiállítás sorsára került, így a PMFC kettős emberelőnyben fejezhette be az összecsapást.

Ennek ellenére a lefújás pillanatáig tartogatott még izgalmakat a mérkőzés, a hosszabbításban Horváth Tibor fejesét Máté Szilárd a gólvonalról szabadította fel. A Pécsnek végül sikerült megőriznie 1-0-s előnyét. Ezzel az elfeledett, közel 20 évvel ezelőtti győztes rangadóval a baranyai csapat nagy lépést tett a szezonvégi feljutás kiharcolása érdekében, ami mint tudjuk, nem maradt el!

Visit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On Instagram