Közösséget építene

A PMFC újdonsült vezetőedzője tisztában van vele, hogy kemény fába vágta a fejszéjét, amikor a klubhoz érkezett, azonban hisz abban, hogy új csapatot építve is képes lesz sikereket elérni. A 39 esztendős Weitner Ádám közösséget akar formálni, és elmondása szerint eddig szépen is halad ezen az úton – Made in PMFC-interjú.

Tavaly az NB III-as Pápa csapatát irányította. Amikor jött a megkeresés a másodosztályból, sokat kellett rajta gondolkodnia?

Minden döntésemet alaposan át szoktam gondolni. Élő szerződésem volt Pápán amikor jött a megkeresés, végül a klub tradíciói, a futballt Pécsett körülvevő légkör miatt döntöttem úgy, hogy belevágok. Amit a vezetők felvázoltak, nagyon szimpatikus volt. Az, hogy hosszú távon kell gondolkodni és lehet építkezni, az tetszett.

Az viszont talán már kevésbé, hogy mire megérkezett a csapathoz, nagyon sok korábbi kerettag eligazolt. Nem ijedt meg?

Szó se róla, az első napokban 8-9 játékosnak tudtam edzést vezetni, ami azért nem nevezhető ideálisnak. Ugyanakkor ezt nagy kihívásként is éltem meg. Megjegyzem, tudtam mire vállalkozom, hiszen amikor megegyeztem a klubbal, elmondták, hogy mindent új alapokra szeretnének helyezni. Ennek az egyik eleme volt az, hogy egy fiatal és ambiciózus edzőt kerestek, így kerültem képbe. Látható, hogy a klub életében is változások voltak, és igen, a keret kapcsán is nagy építkezésbe kellett kezdenünk. Hatalmas munka ez, hiszen szinte új csapatot kell építeni.

Hogyan áll ez a munka?

Alakul. Létszámban és minőségben is elkél még az erősítés, de eddig nincs okom panaszra. A játékosok hozzáállása példaértékű, nagyon fogékonyak az új dolgokra.

Fénykép: Kurdi József/pmfc.hu

Az új igazolások a sajátjai?

Egy 4-5 fős bizottság van a klubnál – ennek tagja vagyok én is –, amelyik dönt az új játékosok szerződtetéséről, itt kell konszenzusra jutni. Eddig mindig sikerült megállapodnunk minden kérdésben. A tulajdonos koncepciója az, hogy nem akar horribilis fizetésekért játékost igazolni, sokkal inkább a teljesítményt díjazza. Azaz, ha jól szerepel a csapat, akkor járhat igazán jól anyagilag a játékos is. Ez nagyon jó, hiszen egy motivációs tényezővel több. Bár hozzáteszem, a játékosaim egyébként is teli vannak bizonyítási vággyal.

Milyen lesz Weitner Ádám PMFC-je? Támadó szellemű? Bunkerfocit játszó?

Utóbbi biztos nem, de a védekezés ezzel együtt is mindennek az alapja. A magam részéről a legfontosabbnak azt gondolom, hogy képesek legyünk kialakítani egy jól felismerhető stílust. Ami pedig szintén prioritás nálam, hogy jó közösséget építsünk. Hiszen, ha egy stabil, összetartó közösség épül fel, azzal a szakmai célok is könnyebben teljesíthetők.

Mi lehet a cél az új szezonban?

Mindenekelőtt fejlődni kell! Egyéni és csapat szinten is látom ezt az eddigi munka során. Jóslatokat azonban senki ne várjon tőlem. Az biztos, hogy a létszámszűkítés miatt elképesztően kemény szezon előtt állunk. A klubnál egy három éves tervet vázoltunk fel. Reményeink szerint addigra talán lesz új stadion, és addigra kell eljutni oda, hogy reális esély legyen a feljutásra. Most, mivel nagyon sok új játékosunk lett a nyáron, kicsit időhiányban vagyunk, ezért meccsről meccsre haladva akarunk épülni. Elsőre, a Békéscsaba ellen azt várom, hogy jó mentalitást, harcos és fegyelmezett játékot tudjunk mutatni a pécsi szurkolóknak.

Interjúnk a Made in PMFC 3. évfolyamának 1. számában jelent meg, a teljes újságot ITT olvashatja el.

Visit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On Instagram