Haalandtól és Vlahovicstól is tanul

Lapszemle: Mindössze 16 gólt rúgott a Pécs az NB II eddigi mérkőzésein, cserébe fele ennyit kapott, így nyolc egygólos győzelemmel és hat döntetlennel vezeti a tabellát. Az eddigi sikerek egyik fő letéteményesével, az együttes góljainak felét szerző Tóth-Gábor Kristóffal az nb1.hu beszélgetett a veretlenség terhéről, a csatárok védekezőmunkájáról és példaképeiről.

A Pécs 14 meccs után 30 ponttal a tabella első helyén, te pedig 8 góllal a góllövőlista élmezőnyében állsz. Gondoltál volna erre, amikor először bementél az öltözőben Pécsen?

Nyáron egy újjá alakuló csapathoz érkeztem meg a Honvédtól. Sok játékos távozott és sokan érkeztek, illetve a szakmai stáb is kicserélődött. Jól sikerült a felkészülés és a bajnoki rajt is, így engem nem lep meg a jó szereplésünk, viszont még nagyon az elején járunk, meccsről meccsre kell vennünk az akadályokat.

Tavaly a Honvéd adott kölcsön a nevelőklubodnak, a Haladásnak, év végén pedig lejárt a szerződésed, így tulajdonképpen egy nyár alatt két csapattól is búcsúztál. Melyik érintett meg jobban?

Igazából mindkettő megérintett egy kicsit, de a fociban gyakori a játékosmozgás, ezt tudni kell kezelni. Örülök, hogy Pécsre jöttem, mert jól érzem itt magam és az eddigiek során a csapat is jól teljesített, úgyhogy most már csak a jövővel és az aktuálisan előttem álló kihívásokkal foglalkozom.

Az élet igazolt téged, egyénileg ez eddig a legjobb szezonod, és még alig telt el a harmada. Szerinted minek köszönhető a jó formád?

Nem tudnék egy dolgot megjelölni. Nagyon örülök, hogy jól megy, és bízom abban, hogy nekem és a csapatnak is hasonló folytatás következik. Sokat segít, hogy nem csak az edzőtől, de a klub és az egész közösség felől is érzem a bizalmat.

A csapat 16 góljának felét te lőtted, négyhez pedig te adtad a gólpasszt. Szerinted mi a taktikai oka annak, hogy kulcsemberré váltál?

Mindent a stabil védekezésre építünk, ami a modern fociban a csatárral kezdődik. Ma már nem teheted meg, hogy az ellenfél tíz emberrel építi a támadásait, te meg nyolccal védekezel. Ami engem illet, nem jelenteném ki, hogy kulcsember vagyok, az elmúlt időszakban rám jöttek ki a helyzetek, de lehet, hogy jövő héten majd másra fog, a lényeg, hogy ki tudjuk egészíteni egymást.

Magas felépítésű, centeralkatú csatár vagy, a letámadás és a védekezés pedig sok futómunkával és néha gyors irányváltásokkal jár. Mennyit vesznek ki belőled ezek a védekező mozgások?

Ezt a munkát is el kell végezni, ez is a játék része. Ugyanúgy meg kell tanulni a védekező mozgásokat is, mert ha a csapatnak ez segít, akkor ebben nekem is oda kell tennem magam. 8 győzelem mellett 6 döntetlenetek van.

A sikerek közül mindegyik egygólos, ami azt sugallja, hogy mentálisan egyben van a csapat. Dolgoztok ezen, vagy egyszerűen csak jó játékosok és társaság jött össze?

Szerintem a csapat erejét mutatja, hogy eddig a hektikus meccseket is a javunkra tudtuk fordítani. Ha pedig esetleg elöl nem jönnek össze a dolgok, akkor a jó védekezésünkre mindig számíthatunk. Nem egyszerű ilyen sok szoros meccset játszani, de a győzelem építi a legjobban a csapategységet. Ebben is jól haladunk, egyre jobban hiszünk egymásban, egyre jobban ismerjük meg egymás mozgásait.

Jó ideje ti vagytok az egyetlen veretlen csapat a ligában, mindenki más már legalább háromszor kikapott. Érzitek az ezzel járó növekvő nyomást?

Én személy szerint nem érzem. Az NB II-ben tényleg bárki bárkit megverhet, nem tehetjük meg, hogy ne mindig a következő mérkőzésre fókuszáljunk, így az efféle dolgokkal igyekszem nem foglalkozni.

Messze még a vége, de tavaly a Kecskemét is megmutatta, hogy az NB II-ben nincs lehetetlen. Számotokra mikor jön el az a pont idén, amikor hasonló állásnál már van értelme a a bajnokság megnyeréséről beszélni?

Szerintem nagyjából a 37. forduló körül. Jelenleg még fölösleges erről beszélgetni, alig vagyunk túl a bajnokság harmadán. Ettől még persze örülünk a jelenlegi helyzetnek, és azon vagyunk, hogy minél tovább fenntartsuk a jó formánkat.

Nem volt olyan régen, hogy a Pécs NB I-es volt, sok szurkoló bizonyára emlékszik rá. A jó szereplés segít megtölteni a lelátót is?

A Pécs egy komoly nagyvárosi klub, nagy múlttal. A szurkolóktól minden meccsen megkapjuk a támogatást, nemcsak hazai pályán, idegenbe is sokszor elkísérnek minket. Tényleg ők a tizenkettedik játékosunk, mindig fenomenális hangulatot tudnak varázsolni.

Az NB II-ben gólerős játékosokra az élvonalbeli csapatok is odafigyelnek. Ha hasonlóan jól alakul a szezonod hátralévő része, és lesz NB I-es klubtól ajánlatod, milyen szempontok alapján döntesz majd a folytatásról?

Ezen még nem gondolkodtam. Szerintem ez helyzetfüggő, azon múlik, hogy milyen lehetőségeim lesznek, de erről most nincs értelme beszélni. Jelenleg minden erőmmel a saját fejlődésemre és a Pécs eredményes szereplésére koncentrálok.

Most 21 éves vagy, még sok minden van előtted. Hol látod magad 5 év múlva? Mi az a reális cél, amit képes lehetsz elérni? Van konkrét példaképed?

Ilyen hosszú távú jóslatokba nem bocsátkoznék. A számomra elérhető legmagasabb szinten szeretnék futballozni a lehető legtovább, igyekszem napról napra építeni magam és abban bízom, hogy ezzel a munkával juthatok minél tovább. Sok játékos van, akire felnézek, és igyekszem ellesni tőlük, amit lehet, Magyarországon és külföldön is vannak olyanok, akikre példaként tekintek.

Mondasz egyet-egyet?

Magyarországról nem nehéz: Szalai Ádám szerintem minden magyar csatár számára ideális példakép. A topligákból sok játékost tudnék mondani. Ronaldo mentalitása mindenkinek példaértékű, a hozzám hasonló karakterű játékosok közül pedig Haalandot és Vlahovicsot figyelem leginkább. A meccseiket is olyan szemmel nézem, hogy egy-egy cselt, vagy lefordulást el tudjak lesni, és beépítsem a saját játékomba. Ezeket néha edzésen is gyakorlom.

Szöveg forrása: nb1.hu

Visit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On Instagram