Formálódó keretek, közelgő rajt

A PMFC nagypályás bajnokságra készülő korosztályos csapatainál ezen a héten véglegessé válhatnak a keretek.

Lassan harmadik hete folyik a felkészülés a PMFC nagypályás utánpótlás labdarúgócsapatainál, hiszen hamarosan a fiataloknál is megkezdődik a bajnoki szezon. Az együttesek tizennyolc plusz két fős kereteinek kialakítása még zajlik, a szakmai vezetés továbbra is árgus szemmel figyeli, kik azok, akikre számíthatnak a pontvadászatokban.

– A tervezett ütem szerint zajlik a munka, a keretek végleges kialakítása várhatóan ezen a héten fog befejeződni. Ebben nagy szerepet játszik, hogy az új átigazolási szabályzat miatt adott esetben fizetnie kell a klubnak egy-egy játékosért. A már tavaly megkezdett építkezés hatásai csak évek múlva fognak látszani, még közel sem tartunk ott, ahol szeretnénk, de teszünk érte. Meglátásom szerint jó irányba tartunk az utánpótlás-nevelésben – kezdte Kulcsár Árpád, utánpótlás-igazgató.

A nagyobb létszámtól minőségi javulást várnak Mecsekalján, hiszen egészséges versenyhelyzet alakulhat ki a csapatba kerülésért. De nem csak a keretekben történt változás nyáron, néhány korosztályunk új trénerrel vág neki a bajnokságnak. Az U17-esek edzője Jelena Richárd, az U16-osoké pedig egykori legendás focistánk, Lőrincz Sándor lett. Az U19-eseket Lőrinc Antal, az U15-ösöket Szabó Csaba, míg az U14-eseket Kósa Sándor viszi tovább.

– Korábban minden edzőnek megvolt a saját elképzelése, nem mindenki követte ugyanazt az irányvonalat – folytatta Kulcsár Árpád. – Az elmúlt évben viszont egy jól meghatározott koncepciót kezdtünk el bevezetni, aminek lényege, hogy az életkori sajátosságok figyelembevételével egymásra épüljenek a korosztályok. Ebbe a rendszerbe illesztettük be a trénereket, a játékosokat, a stábtagokat, akiket folyamatosan kontroll alatt tartunk. Az egységességnek köszönhetően mára már egy irányba húzzuk a szekeret – mondta az utánpótlás-igazgató.

Újdonság, hogy az augusztus végén kezdődő bajnokságot a PMFC U19-es, U17-es és U16-os alakulata az elit mezőny mögött a II. osztályban kezdi meg. Az MLSZ által nemrég elküldött tervezet szerint Lőrinc Antalék ellenfelei a Sopron, a Gyirmót, a Vác, a Nyíregyháza, a Szeged, a Kecskemét, a Diósgyőr, az Újpest, a Békéscsaba, a Szolnok, a Gyula, a Videoton, a ZTE, a Kaposvár és a Paks lesznek. A piros-feketék az első fordulóban várhatóan 27-én 10:00 órakor a DVTK-t fogadják.

Ugyanezek a vetélytársak várnak az U17-es és U16-os labdarúgócsapatainkra is. A Jelena Richárd vezette 2000-es korosztály viszont augusztus 27-én, szombaton délelőtt 10:00-kor a DVTK vendégeként kezdi a szezont. Az eggyel fiatalabbak, az U16-osok pedig a fentebb említett időpontban szintén a Diósgyőrrel csatáznak a borsodi megyeszékhelyen, ahol várhatóan ádáz harcot kell majd vívniuk a győzelem megszerzéséért.

U15-ös és U14-es csapataink viszont továbbra is az I. osztályban folytatják, a tizenhat fős mezőnyben a pécsiekre a Ferencváros, a Győr, a Vasas, a Nyíregyháza, a Szombathely, a Kecskemét, a Diósgyőr, az Újpest, a Szeged, az MTK, a Felcsút, a Videoton, a Honvéd, a Kaposvár, illetve a Debrecen vár. Szabó Csaba és Kósa Sándor tanítványai előreláthatólag itthon, a DVTK ellen indítják az idényt, méghozzá augusztus 27-én, szombaton délelőtt.

– Rejt magában némi veszélyt, hogy az U15 és az U14 az első osztályban szerepel, hiszen amikor ezek az országos szinten is jó játékosok majd feljebb kerülnek, akkor a kiemelt elit akadémiák könnyebben tudják magukhoz csábítani a fiatalokat. Erre viszont azt mondom, volt itt például egy Márkvárt Dávidunk, aki az U17-es bajnokságot az NB II megnyerésével zárta, 19 évesen mégis profi szerződést kapott a felnőtteknél. Az U19-es, U17-es és U16-os másodosztályú pontvadászat pedig csak névlegesen NB II-es, hiszen látva a klubokat, bőven mondhatjuk élvonalbelinek is. A cél természetesen, hogy idővel visszakerüljünk a kiemeltek közé, de ehhez még sokat kell dolgoznunk – zárta a PMFC utánpótlás-igazgatója.

Visit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On Instagram