Félig már kézben volt a trófea

A PMSC együttese a Ferencvárossal találkozott a Magyar Népköztársaság Kupa 1978-as fináléjában.

Harmincnyolc esztendővel ezelőtt a PMSC labdarúgócsapata kiharcolta története első fellépését a Magyar Népköztársaság Kupa (MNK) döntőjében. A Szőcs János vezette piros-feketék a sorozat elődöntőjében a Vasast győzték le hosszabbítás után 3-2-re, így játszhattak a Népstadionban rendezett fináléban, ahol a Ferencvárosi TC alakulata várt a pécsi jogelődökre. Az 1978. augusztus 20-i sporteseményre a feljegyzések szerint tizenötezer szurkoló látogatott ki.

A baranyaiak bizakodva, jó hangulatban várták a zöld-fehérek elleni ütközetet, pedig egyik legjobb játékosukra, Kardos Ernőre sérülés miatt nem számíthattak. Ennek ellenére nagyszerűen kezdtek, a 3. percben ugyanis a kapu előtt Martos Győző lökte el és gáncsolta ki Gallai Istvánt. A Pádár László játékvezető által megítélt büntetőt Dárdai Pál értékesítette higgadtan a jobbra mozduló Zsiborás Gábor mellett a bal alsó sarokba.

A 35. percben tovább nőtt a különbség, gyors ellentámadást vezettek a pécsiek, s a hátvéd Iványi Tamás keresztlabdáját a balösszekötő helyén Varga István kezelte le. A támadó maga elé tette és a jobb sarok felé lőtte a labdát, amire az FTC hálóőre későn vetődött el, így kezét érintve a kapuba került a játékszer. A PMSC tartotta az állást, de a játékrész végén előbb Nyilasi Tibor, majd Ebedli Zoltán is ziccerbe került, utóbbi fejese a kapufáról pattant vissza. Ekkor még Dárdai Páléknak állt a zászló, akiknek jókor jött a pihenő.

Csakhogy a második félidő 52. percében a pécsi kaputól tizenöt méterre közvetett szabadrúgáshoz jutottak a zöld-fehérek, a legurítást pedig Bálint László bombázta nagy erővel Katzirz Béla hálójába. Percekkel később Dárdai Pál megrúgásért piros lappal kiállította a sípmester Nyilasi Tibort, emberelőnyüket azonban nem tudták kihasználni a PMSC-sek. Olyannyira, hogy a 72. percben Pogány László tizenegyesével már döntetlenre álltak a felek. Sőt, a hosszabbítás 94. percében Szokolai László, majd a 119. minutumban Martos Győző is betalált, kialakítva a 4-2-es végeredményt.

MK78_2

A PMSC óriási lehetőséget engedett ki a kezéből, a piros-feketék az elődöntőben vívott százhúsz perc után az újabb hosszabbítást már nem bírták erővel és képtelenek voltak újítani. A vereség ellenére azonban nem kellett szégyenkezniük a remekül helytálló pécsieknek, hiszen nagyszerű kupamenetelésük után a legjobb vidéki csapatként feltétlenül rászolgáltak a Magyar Népköztársaság Kupa második, ezüstérmes helyére. Hasonlóra kilenc esztendőt kellett várniuk a Munkás szurkolóinak, a pécsiek második kupadöntőjüket 1987-ben az Újpesti Dózsával játszották.

Magyar Népköztársaság Kupa (MNK), döntő
Budapest, Népstadion, 15 000 néző. Vezette: Pádár.
Ferencvárosi TC – PMSC 4-2 (0-2, 2-2, 3-2)
Kiállítva: Nyilasi (55.)

Gólszerzők: Dárdai (0-1 – tizenegyesből, a 3. percben), Varga (0-2, a 35. percben), Bálint (1-2, az 52. percben), Pogány (2-2 – tizenegyesből, a 72. percben), Szokolai (3-2, a 94. percben), Martos (4-2, a 119. percben)

Ferencvárosi TC: Zsiborás – Tepszics, Bálint, Major, Vépi – Martos, Nyilasi, Ebedli (Mészöly, 56.) – Pusztai, Szokolai, Takács (Pogány, 35.). Vezetőedző: Friedmanszky Zoltán.

PMSC: Katzirz – Iványi, Tapaszti, Schulteisz, Kincses – Lutz (Zsolt, 60.), Dárdai, Pál, Gallai – Lingl, Varga (Dobány, 60.). Vezetőedző: Szőcs János.

Visit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On Instagram