Lipcsében folytatódott a Pro-licenc képzés

Márton Gábor és Kulcsár Árpád múlt héten a Pro-licenc képzés keretein belül Lipcsébe utazott.

Tavaly májusban zárult le a többkörös felvételi az aktuális UEFA Pro-licenc tanfolyamra. A kihívásokat a két pécsi szakember, Márton Gábor és Kulcsár Árpád is sikerrel vette, így ők is tagjai voltak annak a 23 fős csoportnak, akik múlt héten a németországi Lipcsében, az RB Leipzig klubcsapatánál jártak szakmai tanulmányúton.

A Lőw Zsolt által szervezett három napos esemény folyamán többek között előadásokat hallgathattak, meglátogatták az akadémiát és mindeközben sok hasznos tudást szerezhettek. A látogatókat Jörg Daniel, és Sisa Tibor, a képzés vezetője és Pári Sándor kalauzolta Lipcsében.

– A kint töltött idő alatt mély betekintést nyertünk a klub életébe. Az egyik előadás során a Bundesliga-gárda erőnléti trénere, aki teljesítmény diagnosztikával is foglalkozik, valamint egy elemző szemszögéből kaptunk tudásanyagot. Megtekintettük a felnőttek edzését, majd pedig a Nápoly elleni Európa Liga-visszavágót – mondta el Kulcsár Árpád.

28058660_10208720946180175_5899695858716159685_n

A PMFC akadémia igazgatója minden tekintetben érdekesnek és hasznosnak tartotta a németországi tanulmányutat. A pécsi szakember arra a kérdésre, hogy mi az az egy dolog, amit átemelne a kint látottak közül akár a magyar fociba, akár a PMFC-be, a következőt válaszolta:

– Nem tárgyi eszközt, hanem a németekre alapból jellemző precizitást és tudatosságot ültetném át hozzánk. Tudják, hogy mit miért csinálnak, szervezettek, ez pedig különösképpen tetszett. Ehhez persze minden feltétel adott számukra. Ami a lipcsei futballklubnál felépült, az szerintem az egyik legmagasabb szintet képviseli Európában.

Kulcsár Árpád hozzátette, a kint látott és alkalmazott technológiákra szerinte ma még nincs felkészülve a hazai humánerőforrás. Itthon országos szinten a felnőtt NB I-es, NB II-es, illetve első osztályú utánpótlás-nevelő klubok egyelőre nem rendelkeznek megfelelő mennyiségű és képzettségű szakemberrel ahhoz, hogy ezeket kamatoztatni tudják.

A lipcsei szemináriumon szintén részt vett Márton Gábor, a PMFC vezetőedzője, aki azzal kezdte beszámolóját, hogy főleg a felnőtt csapat munkájába látott bele. Itt többek között azt tapasztalta, hogy mindenki alázattal végzi a munkáját. Ugyanakkor megdöbbentette az a mértékű háttér, amivel talán csak a Bayern, vagy a Dortmund rendelkezik Németországban.

– Sokat játszottam külföldön, három országban is légióskodtam, így akkor is beleláttam valamelyest a klubok hátterének alakulásába, de a Lipcsében tapasztaltak így is elképesztőek voltak. Jó lenne ennek egyszer legalább csak a tizedét kipróbálni. Nem biztos, hogy a magyar foci számára ez a követendő példa, ugyanakkor látszik egy olyanfajta út, amihez közeledünk, de mégis nagyon messze vagyunk tőle – így Márton Gábor.

Borítókép: dierotenbullen.com

OLVASTA MÁR?

Szülinapján leptük meg Szabó Ricsit

Szándékosan nem verte nagy dobra 22. születésnapját hátvédünk, Szabó Richárd, aki a legnépszerűbb közösségi média oldalon is elrejtette ezt a különleges dátumot. Szerencsére mi számon ...
Visit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On Instagram