Ti kérdeztétek, a klubvezetés válaszol!

Szurkolóink számára a tavaszi szezonkezdet előtt lehetőséget biztosítottunk hivatalos Facebook oldalunkon meghirdetett kérdezz-felelek rovatunk keretén belül, hogy feltegyék a PMFC-vel kapcsolatban felmerülő kérdéseiket. Felhívásunk szerint szurkolóink kérdést címezhettek a klubvezetésnek, így ennek megfelelően ezeket az alábbiakban Kránicz Ákos, ügyvezető igazgató, Győri János operatív igazgató, valamint Kulcsár Árpád sportszakmai igazgató válaszolta meg.

Göbölös Szilárd: Önök szerint reális-e az a középtávon kitűzött céljuk, hogy a PMFC a jelenlegi NB II-ből az NB I-be feljuthat, ha a jelenleginél nem tud a klub nagyobb (kétszeres, háromszoros, vagy négyszeres) költségvetésből gazdálkodni, és ha az NB I létszámát várhatóan nem fogják megemelni, és ha várhatóan nem fog megépülni középtávon a már többször “beígért” új stadion illetve az NB I-hez kötelezően előírt infrastruktúra? Illetve, reális-e azon kitűzött tulajdonosi cél, hogy el kell jutnia a klubnak oda, hogy kitermelje a működéséhez szükséges anyagiak jelentős részét, ehhez mostantól számítva Önök szerint hány évnek kellene eltelnie és, mekkora lenne ez az arány, amelyet a klub “kitermel” az összes költségeihez viszonyítva egy évben?

Kránicz Ákos: Kedves Szilárd! Mindenek előtt fontos azt tisztázni, hogy mit értünk „középtávon”. Az én olvasatomban, és egy korábbi, velem készült beszélgetésben ezt vettem alapul, a középtáv 3-5 évet jelent. Ebben az időciklusban, kérdésére konkrétan válaszolva, igen, látok rá esélyt, hogy a PMFC feljusson az NB I. mezőnyébe. Stadionnal kapcsolatban nem szeretnék ígéretekbe bocsátkozni, de annyit tudok válaszolni, hogy sokszor a média egy-egy dolgot nem mindig megfelelően értelmez. Működéssel kapcsolatban: Egy klub költségvetésében, a bevételi oldalon, ha és amennyiben tudatos az utánpótlásban végzett munka, játékosok megtartásából, és eladásából is bevétel kell idővel realizálódjon. Azt látom, hogy a PMFC utánpótlás nevelésben az elmúlt években tudatos munka indult meg, többek között köszönhető ez a szakmai vezetésnek, az itt dolgozó szakembereknek, edzőknek. Ennek a munkának meglesz a gyümölcse. Az NB I. teljesen „más kávéház”. De biztos vagyok benne, hogy középtávon oda juthatunk. Ekkor a PMFC már újra, olyan értéket fog képviselni, ami a bevételekben is látszani fog. A profi labdarúgásban azért ritka, bármilyen magas szinten is legyen a Klub, hogy tulajdonosának, nem kell támogatást adnia a klub részére.. Az arány, a nem mindegy.

Borics Zsolt: Felvetődött e, hogy a PVSK stadiont fejlesztenék 10 ezresre és a 2 klub közösen használná. Megközelítés mindenhonnan egyszerű vidékieknek is. Fenntartás is feleződne, lehetne közös bérletet kiadni.

Kránicz Ákos: Kedves Zsolt! Nem. Ahogy a korábbi hozzászólónak megfogalmaztam az új stadionnal kapcsolatban: „Nem szeretnék ígéretekbe bocsátkozni, de annyit tudok válaszolni, hogy sokszor a média egy-egy dolgot nem mindig megfelelően értelmez.”

Bandicz Béla: Mi a tulajdonosi kör álláspontja a jelenlegi helyzetben? Továbbra is befektetésre alkalmasnak találják a PMFC-t, ahol a feltételek még az NB II-höz sem adottak, vagy inkább szedik a sátorfájukat?

Kránicz Ákos: Kedves Béla! Mint ahogy egy korábbi interjúban magam is elmondtam, a tulajdonosi kör hosszú távra tervez. Elképzeléseink szerint a nyár folyamán a jelenlegi stadionban több állagjavító munkát kell elvégeznünk. A jövőt illetően optimista vagyok, látom a tovább lépest a csapatban és a stadionban is.

Deli Gyula: Így, hogy nem épül meg a stadion jelent ez hátrányt a csapatnak? A jövőben igénybe kívánják-e venni a PVSK új stadionját? Hajrá PMFC!

Kránicz Ákos: Kedves Gyula! Bár üdvözítőnek tartjuk, de nem kívánjuk igénybe venni sem most, sem a jövőben a PVSK új stadionját. Ahogy a korábbi hozzászólónak megfogalmaztam az új stadionnal kapcsolatban: „nem szeretnék ígéretekbe bocsátkozni, de annyit tudok válaszolni, hogy sokszor a média egy-egy dolgot nem mindig megfelelően értelmez. Hajrá, PMFC!

Dobszai Tamás: Szeretném megkérdezni, hogy fogalmazódott-e meg olyan ötlet a klubvezetésben, hogy akár egy pécsi kötődésű együttes, zenekar bevonásával készítsenek egy hivatalos PMFC (Munkás) csapat indulót?

Győri János: Kedves Tamás! Szerencsés város Pécs, és szerencsések vagyunk mi a lakói, hiszen elvagyunk kényeztetve rengeteg minőségi zenésszel, zenekarral, éppen ezért bennünk is többször felmerült, hogy szeretnénk egy igazán jó indulót. Voltak megbeszéléseink, és lesznek is a jövőben, hiszen a klub fejlesztési teveinkben az is szerepel, hogy a „legmenőbb zeneváros” labdarúgócsapatának legyen egy igazán pécsies indulója, ami ha megszólal, minden PMFC szurkoló a mérkőzés kezdetét várja.

Gottvalcz Péter: A klub tett valami kísérletet a kitiltott szurkolók rehabilitása érdekében?

Győri János: Kedves Péter! A klub részéről nem kezdeményeztünk semmilyen kitiltási eljárást és nem is kaptunk semmilyen hivatalos értesítést arról, hogy bármelyik szurkolónk ki lenne tiltva a PMFC Stadionból, ezért mindenkit várunk szeretettel, aki a hatályos kormányrendelet értelmében rendelkezik védettségi igazolvánnyal és van belépője.

Ifj Kónya Zoltán: Az előttem válaszolóknak is minden elismerésem az én kérdésem a kő étkező lenne! Mint 10 éve külföldön élő magyar nagyon szeretném, ha a streamek mindkét klub érdekeit képviselnék! Szóval Youtube közvetítést szeretnénk, ha megoldható minél előbb. Hajrá Magyarország! Hajrá Pécs!

Győri János: Kedves Zoltán! Örömünkre szolgál, hogy külföldről is figyelemmel kíséri a PMFC szereplését. Magyarországon sajnos – részben a pandémia miatt is – de egyre inkább kezd háttérbe szorulni a meccsre járás hagyománya. Mint korábbi pécsi labdarúgó, engem is az motivált, hogy minél több néző előtt játszhassunk itthon. A klub jelenlegi eltökélt szándéka, hogy a PMFC meccs ünnep legyen és minél több szurkolót lássunk a lelátókon. Ennek kapcsán a tavaszi szezon során nem tervezünk stream közvetítést, ugyanakkor ez a jövőben változhat, még ha az ehhez szükséges humánerőforrás, technikai felszerelés, valamint a jogdíjak megnövelik a kiadásainkat.

Tornyi Csaba: Keret bővítésről szeretnék infót. Sikerült-e új játékost, játékosokat igazolni?

Kulcsár Árpád: Kedves Csaba! A lehetőségeink jelen pillanatban úgy néznek ki, hogy a rendelkezésünkre álló kerettel gazdálkodhatunk, ami azt jelenti, hogy abban az esetben tudunk igazolni, ha valaki távozik. Tölgyesi Viktor és Nemanja Ivanovic helyére Nikitscher Tamást és Zsemlye Balázst igazoltuk. Az átigazolási időszak február közepéig tart, elképzelhető még változás a keretben.

Vig István: Igazol a csapat gól érzékeny játékosokat?

Kulcsár Árpád: kedves István! Olyan támadót, akinek az bajnokságban nagyon megy a gól lövés, szezon közben átigazolni szinte lehetetlen vagy annyi pénzbe kerül, ami jelen pillanatban nem áll a klub rendelkezésére. A tavalyi szezonban mind Geiger Norbert, mind Adamcsek Máté 10-10 gólig jutottak az első évükben. Bízunk bennük az idei bajnokságban is, valamint Bíró Bencét is azért igazoltuk, hogy gólokkal segítse a PMFC-t és az őszi szezon vége felé Ő is megtalálta a góllövő cipőjét.

Póré Gyula: Kiket igazoltok?

Kulcsár Árpád: Kedves Gyula! A korábban említett két játékost, Nikitscher Tamást és Zsemlye Balázst.

Toldi Zoltán: Mikor leszünk bajnokok NB I-ben?

Kulcsár Árpád: Kedves Zoltán! Először jussunk vissza az NB I-be, amihez nem is kell NB II-es bajnoki cím, de természetesen az arany szebben csillog, mint az ezüst.

Visit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On Instagram