Akadémiai szintre lépett leány utánpótlásunk

A PMFC női labdarúgó-szakosztálya az ország nyolc államilag elismert státusszal rendelkező leány sportakadémiája közé került.

Hazánkban 2010 óta a Magyar Labdarúgó Szövetség minden korábbi időszaknál nagyobb figyelmet és támogatást fordít a női labdarúgásra, a szakág fejlődése és az iránta mutatott népszerűség azóta is töretlenül halad előre, ennek eredményeként az elmúlt bő tíz esztendő során egyre csak nő az igazolt játékosok száma, klub és válogatott szinten is szép eredményeket láthattunk. A női foci Baranyában is nagy hagyományokkal rendelkezik, a PMFC égisze alatt régóta űzik a lányok a sportágat, az elmúlt időszakban klubunk egyre szorosabban együttműködött a Pécsi Sportoldával, amelynek leányai szép tudatosan női szakosztályunkként tagozódott be. Az utóbbi évben igazán nagy mérföldkőhöz értünk, hiszen a pécsi és környékbeli tehetségek magasabb szintre léptek fel.

Tavaly nyár óta a PMFC leány U15, U17 és U19 csapatok az országos kiemelt bajnokságban indulnak, olyan ellenfelekkel versenyezve, akik már korábban nagy hangsúlyt fektettek a képzésre. Ezt a szintet mostanra viszont már klubunk is megugrotta, hosszas háttérmunkának és szervezeti fejlesztésnek köszönhetően hivatalosan is akadémiai státusz keretein belül működhet a női labdarúgás a PMFC-nél. Ezzel egy igazán elit mezőny résztvevőivé váltunk, hiszen itthon összesen nyolc államilag elismert női sportakadémia működik. A pécsi színekben focizó lányok fejlődéséhez az állami támogatás nagyban hozzájárul a központi finanszírozással, amely így elősegíti a női futball tudatosan és fokozatosan felépített működését az Idősebb Dárdai Pál Labdarúgó Utánpótlás Edzőközpont falain belül.

Áprilisi nemzetközi felkészülési mérkőzésünk a Poli Timisoara U16-os csapata ellen.

– 2016-ban hat kilenc esztendős lánnyal kezdtem el foglalkozni a Sportoldában. Eleinte Bozsik tornákon, majd az U14-es bajnokságban versenyeztek a fiúk között. A következő két év során már huszonöten fociztak nálunk – így a kezdetekről Bolboaca Augustin, női szekcióvezető. – Évről-évre több lány csatlakozott különböző csapatokból és városokból, miközben nagyon jó szakemberek és pedagógusok érkeztek a stábba. 2020-ban lehetőséget kaptunk, hogy csatlakozzunk a PMFC-hez és a kiemelt akadémiák között szerepeljünk, ami azért volt fontos, mert mostanra rengeteg tehetséges játékossal rendelkezünk Pécsett. A lányok erős bajnokságokban játszanak, több külföldi tornán is megmutathatják magukat, illetve jelenleg nyolc U14-es régiós, egy U15-ös és három U17-es válogatottat is neveltünk.

Bolboaca Augustin hozzátette, a PMFC női akadémia hosszú távú célja egy nagyon erős, fiatal, saját nevelésű felnőtt csapat indítása, illetve, hogy a régióban futballozó lányoknak lehetőséget biztosítanak a legmagasabb szenten szerepelni és fejlődni. Ehhez a PMFC-nél mind a tárgyi, mind a személyi feltételek adottá válnak, számolt be erről már Arató Zsombor, szakosztályvezető.

U9-11-es lányaink Kiss László MLSZ női szakágvezető és Arató Zsombor szakosztályvezetőnk társaságában.

– Nagy öröm és büszkeség klubunk számára, hogy az eddigi hat női akadémia (FTC, MTK, Puskás Akadémia, Illés Akadémia, Győri ETO, DVTK) mellett a PMFC is államilag elismert akadémiai státuszt érdemelt ki – fogalmazott Arató Zsombor, a PMFC női szakosztályvezetője. – Az akadémiai minősítésnek köszönhetően lehetőségünk nyílik tovább bővíteni a szakmai stábunkat. Pályaedző, kapusedző, erőnléti edző, videóelemző, fizioterapeuta, masszőr, pszichológus, dietetikus és egyéni képző fogja segíteni a lányok fejlődését. Az akadémiai U15-U17-U19-es korosztályainkon kívül a jövőben még nagyobb hangsúlyt szeretnénk fektetni az úgynevezett pre-akadémiai csapatainkra, jelenlegi U9-U11-es csapatunk nyártól kiegészül egy U7-es csapattal is, ahova továbbra is várjuk a focizni vágyó leányzókat.
Célunk az MLSZ szervezésű rendezvényeken túl saját rendezésű és határon túli nemzetközi eseményeken történő részvétel, ezzel is tovább bővíteni lányaink nemzetközi tapasztalatait.

A jövőben tehát már a kis és a nagyobb korosztályokra is egyformán kiemelt figyelmet fordítanak a PMFC immár államilag elismert státusszal rendelkező női akadémiáján, ahol az ajtó továbbra is nyitva áll nem csak a dél-dunántúli régióban futballozó lányok előtt. A képzés hat korosztályban: U7 (2015-2016), U9 (2013-2014), U11 (2011-2012), U15 (2008-2010), U17 (2006-2007), U19 (2003-2005) zajlik.

Magasból az Id. Dárdai Pál Labdarúgó Utánpótlás Edzőközpont

– A tavaly év közbeni tulajdonosváltás óta ugyanolyan folyamatosan, hatékonyan, tudatosan és következetesen zajlanak az események a Klub életében, mint ahogy ez korábban is zajlott – nyilatkozta Kránicz Ákos, a PMFC ügyvezető igazgatója. – 2021 év szeptemberében vettük át az id. Dárdai Edzőközpontot. A női U15-,17-19 akadémiai szintre lépése az első lépés az előttünk álló elképzelések között. Büszkeséggel és örömmel tölt el, hogy kollégáim szakmai munkájának eredményeként ezt az elismerést elnyerte a Klub. Folytatjuk a munkát, tovább fejlesztjük az edzőközpontot, amelyben a régi Kinizsi sporttelep felújítása a következő lépés. Szakmai csapatunk, azt itt dolgozó edzők és egyéb területen dolgozó kollégák mindent megtesznek azért, hogy a fiú utánpótlás nevelés, amely jelenleg elit központként működik, szintén elnyerje az akadémiai minősítést. Nem mondtunk le arról sem, hogy felnőtt csapatunk néhány éven belül új stadionban játszhassa mérkőzéseit – tekintett előre Kránicz Ákos.

Fénykép: Kurdi József/pmfc.hu

Visit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On Instagram