Mumusnál előzhetünk

Az NB III Közép-csoportjának 5. fordulójában a tabella harmadik fokán álló PMFC közvetlenül előtte tanyázó riválisához, a Dunaújváros PASE labdarúgócsapatához látogat szeptember 3-án, szombaton 18:00 órakor. A piros-feketék győzelmük esetén akár felkapaszkodhatnak az élre is, ám ehhez mindhárom pontot el kéne hódítaniuk a Fejér megyei gárda otthonából. Ennek elérése várhatóan nem lesz egyszerű, igazi rangadó vár a két alakulatra, amit vétek lenne kihagyni.

Bizonyos tekintetben a szombati lesz a két klub közötti harmadik összecsapás, hiszen papíron a mostani Dunaújváros PASE-nak az égvilágon semmi köze nincs az 1999-es bajnok Dunaferrhez. A klubot 1998-ban Pálhalmán alapították, eleinte csak helyiek játszottak a megyei III. osztályban, de miután az első években egy-egy osztállyal mindig feljebb ugrottak, kezdték komolyan venni a labdarúgást. A 2013-2014-es másodosztályú szezont a Nyíregyháza mögött a 2. helyen zárták, így kiharcolták az elitben való indulást. Ahogy azonban azt tudjuk, jelenleg ők is az NB III-ban küzdenek.

Nézzük a tisztes múltat, mert Sztálin Vasmű Építők, Sztálinvárosi Vasas, Dunaújvárosi Kohász, Dunaferr FC és Dunaújvárosi FC néven is versengtek az iparváros egykori klubjai. A gyökerek az elmúlt évszázad ötvenes éveinek elejéig nyúlnak vissza. Ne feledjük, amikor a PVSK Verseny utcai stadionját felavatták 1952-ben, akkor is a Fejér megyeiek voltak a vendégek Pécsett. Később, azon a pályán a Pécsi Dózsa, meg a PMSC labdarúgói is sok-sok nagy csatát vívtak meg.

Ha kizárólag a két város mindenkori legmagasabb osztályban szereplő együtteseit vesszük számításba, akkor a szombaton egymással szembekerülő két egyesület futballistái eddig 36 csatán jutottak túl az első, illetve a második osztályban. A mérleg kiegyensúlyozott, hiszen a Pécs 13 sikere mellett akadt 11 döntetlen, meg 12 olyan esemény is, ahol az ellenfél bizonyult jobbnak. A gólkülönbség 45-35, abban a baranyaiak az erősebbek. Ebben azonban benne van egy törölt találkozó (Dunaújváros – Pécs 1-0), meg egy megállapított eredmény (Pécs – Dunaújváros 3-0) is.

A legmagasabb osztályban 26 egymás elleni csata fejeződött be a Dunaújváros és a Pécs gárdája között. A kimutatások a baranyaiak számára kedvezőek, hiszen 11-szer nyertek, 9 alkalommal döntetlenre végeztek, s csupán 5 esetben maradtak pont nélkül. A gólkülönbség szintén a pécsiek fölényét mutatja, 37 góljukra 25 válasz érkezett az évtizedek során.

Kizárólag az élvonalban, vendégként a pécsiek eddig 14 alkalommal csatáztak a Duna közelében. Összesen 1 ízben győztek ott, a 7 pontosztozkodás mellett. Csak halkan megemlékezve a 6 kudarcról. Pécsi szemszögből a gólkülönbség 14-21, vagyis a rendezők bizonyultak eredményesebbnek, 1958-tól figyelve a történéseket. Fontos azonban leszögezni, hogy a most következő egymás elleni csatára a harmadik vonalban, az NB III Közép-csoportjában kerül sor, ebben az osztályban pedig még sosem mérkőztek meg a szebb napokat is látott felek.

Dunaújvárosba utazó szurkolóink figyelmébe ajánljuk, hogy a szeptember 3-i, 18:00 órakor kezdődő Dunaújváros PASE – PMFC összecsapás pontos helyszíne az Eszperentó út 2.-4. szám alatti dunaújvárosi stadion. A pécsi drukkerek számára a D-szektort nyitják meg, szükség esetén pedig a C és az E tribünt is birtokba vehetik a mecsekaljaiak. A vendégpénztár egy órával a meccs előtt nyit, a diák/nyugdíjas belépő ára 400, míg a felnőtté 600 Forintba kerül. Legyünk minél többen, zúgjon a Hajrá, Pécs!

Fénykép: Szabo Zsolt Photography

Visit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On Instagram