Az ősi rivalizálás újabb fejezete

Komló és Pécs együttesei közt több évtizedre visszanyúló rivalizálás zajlik, igaz, a korábbi bányászváros és a baranyai megyeszékhely közötti presztízscsata a futballt tekintve az utóbbi időben szünetelt, mivel a KBSK és a PMFC különböző osztályokban szerepelt. Nyolc és fél esztendőnyi kihagyást követően azonban most szombaton ismét megmérkőzik egymással a két ősi rivális, de ezúttal nem az élvonalban, és nem is a másodosztályban, hanem az NB III Közép-csoportjának 7. fordulójában.

Sok kapcsolódási pontot lehet felfedezni a komlói és a pécsi csapat között, anno például mindkét együttest megjárta idősebb Dárdai Pál, aki 1972-től 1974-ig a Komlói Bányász Sport Klubban szerepelt, majd később edzőként is segítette a kék-fehéreket. Másrészt viszont a korábbi gólerős középpályás 1974 és 1986 között a PMSC-ben rúgta a bőrt, a kilencvenes évek közepén pedig vezetőedzőként szép sikereket ért el a pécsiekkel. Élő legendánk megélt jó pár Komló-Pécs ütközetet, de először a kezdetekről beszélt.

legendak-043

– Az 1972-73-as bajnokságban kerültem a Komlóhoz. Pécsett akkortájt fuzionált a Pécsi Dózsa SC, a Helyiipari SK, az Ércbányász SC, valamint az Építők SC. Lantos Mihály és Czibulka Mihály is megkeresett, végül úgy döntöttem, nem jövök a PMSC-hez, mert az összeolvadás miatt idekerült több száz remek futballista közül sokkal nehezebb lett volna bekerülnöm a csapatba. Így igazoltam még katonaként a Komlói Bányászhoz, ami szerintem jó döntés volt. A kék-fehéreknél eleinte a kispadról szálltam be, aztán győztes gólokat szereztem és állandó kezdőjátékos lettem. Komlói színekben játszottam az NB I-ben, majd az NB I/B-ben is – elevenítette fel pályafutása kezdetét Dárdai Pál.

A korábbi klasszis futballista elmondása szerint sokat köszönhetett a bányászvárosi klubnak, de a szíve mindig is Pécsért dobogott. Így aztán 1974-ben váltott és elkötelezte magát a PMFC jogelődjének számító Pécsi Munkás Sport Klubhoz, közel tizenkét éven át futballozott a piros-feketéknél. Összesen 361 meccsen szerepelt, ezek között volt néhány Komló elleni is, amit mindig felfokozott hangulat övezett. Hajdanán tömegek előtt zajlottak ezek a megyei rangadók, amikre Dárdai Pál most is jó érzéssel gondol vissza.

– Akkoriban sok nagy csatát vívtunk meg, de a komlóiak elleni mindig más kategóriába tartozott. Volt olyan találkozó, amire több, mint tizenötezren látogattak ki. Sőt, az idegenbeli összecsapások alkalmával is tömve voltak a lelátók. Ezeken szinte kivétel nélkül mindig óriási hangulat uralkodott, mindenki várta a kezdést, ösztönző hatással voltak ránk a szurkolók. Főleg az NB I-ben játszottunk nagy meccseket. Megjegyezném, hogy sosem bántottak a drukkerek amiatt, hogy szerepeltem itt is, ott is. Most is érzem a tiszteletet és a megbecsülést. Mindenesetre szombaton a Pécs sikeréért szorítok – tette hozzá Dárdai Pál.

A szeptember 17-én, szombaton 16:00 órakor kezdődő Komlói Bányász SK – PMFC NB III-as bajnoki rangadóra jegyeket kizárólag a helyszínen lehet vásárolni. A belépők egységesen 500 Forintba kerülnek, ugyanakkor 14 éves kor alatt és 70 év felett ingyenes a mérkőzés megtekintése. A pécsi szurkolókat a város felőli Vendéglelátóra várják, kapunyitás fél órával a kezdés előtt, 15:30-tól. A rendező klubtól kapott tájékoztatás szerint a mérkőzés helyszínén fokozott lesz a rendőri jelenlét, ezért is kérjük szimpatizánsainkat, hogy kizárólag sportszerű keretek között buzdítsák a csapatot!

Szurkolóinktól kapott információk szerint biztosak vagyunk benne, hogy a hagyományoknak megfelelően ezúttal is zseniális hangulat várja majd a csapatokat Komlón. A PMFC kommunikációs stábja Márton Gábor klasszikusát küldené a játékosoknak a szombati meccs előtt:

Visit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On Instagram