U14

Jó úton a Pécsi Futballakadémia

LAPSZEMLE: Már eredményekben is megmutatkozik a PMFC utánpótlásában az előző szezon elején megkezdett munka. A másfél évvel ezelőtti kaotikus helyzet lassan a múlté, hiszen a korosztályos csapatok megfelelő létszámokkal, egyre több minőségi játékossal és hétről-hétre felkészültebb edzőkkel dolgoznak a sikerekért.

Három forduló telt el az akadémiai korosztályok bajnokságaiból, a PMFC csapatainak szereplése pedig önmagáért beszél. Hol van már a 2015-ös kizárás okozta bizonytalanság? A klub és az utánpótlásképzés azóta szépen felállt a padlóról, aminek mérhető eredményei is vannak.

u-024

A felnőttek például egy sebtiben összeszedett csapattal nyerték meg a megyei I. osztályt, idén pedig már az NB III-as bajnoki címért szállnak harcba. A fiataloknál nem volt egyszerű a tavalyi év, hiszen a ködös jövő miatt rengeteg tehetség ment el ingyen más akadémiákra. Azóta azonban sokat javult a helyzet a kemény munkának köszönhetően, néhány hónappal ezelőtt például Dél-Dunántúl regionális utánpótlás-nevelő központja lett a PMFC. Ráadásul a csapatok idén sokkal jobban kezdték a bajnokságot, mint tavaly, érezhető tehát a fejlődés.

– Köszönhetően az önkormányzat, illetve a PSN Zrt. támogatásának, nyáron a tervezett igazolásaink 80-90 százalékát meg tudtuk valósítani, ami nagyon pozitív. Ezzel fel tudtuk tölteni a kereteket, ami azt jelenti, hogy szinte minden nagypályás korosztályunknál 18-20 fővel tudnak dolgozni az edzők. Ez tavaly még közel sem volt így – mondta el Kulcsár Árpád, a pécsi akadémia szakmai igazgatója.

A futballszakember hozzátette, nem csak mennyiségben, minőségben is előre tudtak lépni, aminek köszönhetően versenyhelyzet alakult ki a korosztályokon belül, ami megkönnyíti az edzők dolgát is.

u-044

– Bízunk abban, hogy a megkezdett út, amin haladunk, jó irány. Illetve reméljük, hogy eredménnyel is párosul majd. Az első három forduló azt tükrözi, hogy remekül haladunk, hiszen jönnek az eredmények, de továbbra is fejlődnünk kell! Félévkor húzunk majd egy vonalat, visszatekintünk az elmúlt időszakra, megnézzük, mi az, amin változtatnunk kell. Ekkor tudjuk megvizsgálni, hogy melyik az a korosztályunk, amelyikkel megcélozhatjuk az elit bajnokságba való feljutást, amelyben a legjobb nyolc együttes versenyez – vázolta terveiket Kulcsár Árpád.

Az akadémián a napi munkában is látszik az előrelépés, nem csoda, hogy egyre jobb visszajelzések érkeznek a vezetőkhöz. Az edzőknek kicsit még furcsa, hogy lényegesen többet kell dolgozniuk, mint ezelőtt valaha a PMFC-nél, de egy regionális utánpótlásközpontnál ez el is várható.

A klubnál gyakran tartanak belső továbbképzéseket, illetve értekezleteket, azért, hogy a trénerek minél felkészültebbek legyen és az egységes szakmai program szerint oktassák a pécsi tehetségeket.


A PMFC akadémiai korosztályos csapatai közül az U14-es, illetve az U15-ös gárda a 16 csapatos első osztályban versenyez. Az U16-os, az U17-es, illetve az U19-es együttesek pedig a 8 csapatos elit bajnokság mögött a másodosztályban küzdenek.

Az akadémiát továbbra is Kulcsár Árpád vezeti, nyártól szakmai igazgatóként Sárai György segíti a munkáját, illetve a jövőben is komoly szerep hárul a gyermekek képzésében Szabados József szekcióvezetőre.


Szöveg forrása: Pécsi Hírek, 2016. szeptember 19., hétfő, XIV. évfolyam, 34. szám

Visit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On Instagram