Pécsi Futballakadémia: a délszláv virtust adaptálnák

LAPSZEMLE: Új tornasorozatot indított a Pécsi Futballakadémia, amelyre magyar utánpótlás műhelyek mellett horvát és szerb csapatok kapnak meghívást. A kisiskolás korú labdarúgó palántáknak kiírt megmérettetések egyik célja, hogy a PMFC-nél edződő gyerekek adaptálják a déli szomszédaink által képviselt mentalitást.

Szeptember 24-én rendezték meg az első Déli Régiós Kupa névre keresztelt megmérettetést 7-8 éves focisták számára. A Kovácstelepi edzőközpontban a pécsiek két csapata mellett pályára lépett a kaposvári Bene Ferenc Labdarúgó Akadémia, a székesfehérvári Videoton FC és a horvát NK Osijek. A torna óriási sikerrel és fantasztikus hangulatban zajlott. Ráadásul a pécsiek az U8-as és az U9-es korosztályban is győzni tudtak.

A torna sikerét jól mutatja, hogy a következő alkalomra, az U10-es és U11-es gyerekek számára megszervezett viadalra külföldről az NK Osijek mellett bejelentkezett a szintén eszéki Krpan-Babic Akadémia, valamint a szerb FK Vojvodina is.

Fénylép: Löffler Péter/Dunántúli Napló

Fénylép: Löffler Péter/Dunántúli Napló

Egyre erősödik tehát a mezőny, amire szükség is van, hogy a pécsi tehetségek már korán hozzászokjanak a nemzetközi szinthez.

– Ezek a csapataink többnyire a Bozsik-program tornáin, plusz néhány meghívásos kupán kapnak meccsterhelést. A legügyesebb gyerekeinknek azonban ez nem kielégítő, mert sokszor nem találkozunk igazán kemény ellenféllel. A most általunk is szervezetthez hasonló viadalokért pedig általában 2-300 kilométert kell utazni. Egy-egy ilyen túrával nem is lenne baj, de hosszabb távon kifizetődőbb, ha mi látjuk vendégül a többi együttest – mesélt arról Kulcsár Árpád, a Pécsi Futballakadémia vezetője, hogy miért hívták életre a versenysorozatot.

A terv az, hogy folyamatosan megrendezik a Déli Régiós Kupát, így a pécsi fiatalok hozzá tudnának szokni a délszláv játékfelfogáshoz. Ráadásul egy-egy kialakuló szakmai kapcsolat mindkét félnek jövedelmező lehet a továbbiakban.

– Mindenki arról beszél, hogy a magyar mentalitás a labdarúgásban, illetve az élet sok területén nem megfelelő. A horvátok például ebben a tekintetben jóval előttünk járnak. Ezért gondoltunk arra, hogy a legkisebbeket mérettessük meg velük. A gyerekeknek ilyen kis korban egyszerűbb adaptálni ezt a hozzáállást, ha hónapról-hónapra szembe kerülnek velük. Úgy veszem észre egyébként, hogy ilyen fiatalon még nincs nagy különbség ezen a téren – mondta el Kulcsár Árpád, aki hozzátette, technikailag azonos szinten vannak a pécsi gyerekek, mint horvát, illetve szerb társaik.

Szöveg forrása: Pécsi Hírek, 2016. október 24., hétfő, XIV. évfolyam, 39. szám


Múlt hétvégén az U8-as és az U9-es korosztály számára írták ki a Déli Régiós Kupát, amelyen a házigazda pécsiek mellett ezúttal csak hazai csapatok képviseltették magukat. A Kaposvári BFLA, a Paks és a Siófok együttesei érkeztek a kovácstelepi edzőközpontba. A mérkőzések színvonalára nem lehetett panasz, a mecsekaljai piros-feketék mindkét korosztályban meggyőző teljesítménnyel az első helyen végeztek, itthon tartva a vándortrófeát.


Fénykép: Löffler Péter/Dunántúli Napló

Visit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On Instagram