U19

A PMFC is sokat profitálhat Storck új tervéből

LAPSZEMLE: Kétnapos szakmai továbbképzést tartott az MLSZ az első- és másodosztályú U19-es csapatok trénereinek március 6-án és 7-én. A Jörg Daniel edzőképzési igazgató és Bernd Storck sportigazgató vezetésével zajló eseményen a PMFC részéről Lőrinc Antal vehetett részt, aki rendkívül sok hasznos információval gazdagodott Telkiben.

– Hosszú évek óta először éreztem azt, hogy végre egy olyan képzésen voltunk, aminek minden perce értelmesen telt – summázta tapasztalatait Lőrinc Antal, a piros-feketék U19-es csapatának edzője, aki a mecsekaljai klubot képviselte az eseményen.

A szövetség telki edzőcentrumába szervezett program középpontjában az utánpótlás-nevelés területén alkalmazott tudományos felmérések használata állt, ezen kívül a játékosok fizikai és mentális felkészítésére helyezték a hangsúlyt. Az előadásokon elhangzott: a nemzetközi futballban az utóbbi években mintegy harminc százalékkal emelkedett a nagy sebességű sprintek száma, és azok a csapatok sikeresek igazán, amelyek ebben a mutatóban kiemelkedően szerepelnek.

IMG_4814

Ehhez azonban a játékosok kiváló állóképességére van szükség, ami kizárólag akkor szerezhető meg, ha megfelelő eljárásokkal rendszeresen mérik és fejlesztik a labdarúgókat a szakemberek, írja az mlsz.hu

– Végig feszített tempóban zajlottak az események. Az elmélet központi témája a laktát-, más néven tejsavmérés volt. Ez az anyag intenzív erőfeszítés hatására termelődik a szövetekben, vizsgálatával a játékosok fizikai állapotáról szerezhetnek több információt az edzők. Oktatták az adatok gyűjtését és elemzését is, továbbá a gyakorlatban is bemutatták ezeket – tudtuk meg Lőrinc Antaltól.

A trénerek 6 fős csoportokban is dolgoztak, fel kellett építeniük egy csapat egy hónapos munkáját, amiből egy bajnokitól a következő meccsig tartó heti programot be is kellett mutatni. Majd szakmai feladatként egy gyakorlatsort is prezentáltak az U18-as válogatott közreműködésével.

– A két nap alatt rengeteget kommunikáltunk, sok információt cseréltünk, mindent narrálnunk kellett, amit egy szinkrontolmács rögtön fordított Bernd Storcknak, ezáltal egy egészséges nyomás is volt az emberen. A szót általában a válogatott erőnléti edzője, Schuth Gábor vitte. Ő mutatta meg, milyen módszerekkel mérik fel a nemzeti csapat kerettagjait, és mi alapján építik fel a terhelésüket – mondta el a pécsiek U19-es csapatának trénere.

Lőrinc Antal_2

A szövetség azt tűzte ki célul, hogy ezek a módszerek jussanak el minden nagyobb utánpótlás-nevelő klubhoz és ezeknél mindenki kapjon személyre szabott terhelést. A PMFC-nek is rendelkeznie kell majd mérési adatokkal minden játékosáról, illetve az ezek elvégzéséhez szükséges eszközökkel is, amelynek beszerzését az MLSZ várhatóan pénzügyileg támogatni fogja.

Szeretnék majd a többi korosztályos, illetve erőnléti edzőt is meghívni egy ilyen kétnapos programra, hogy mindenki megismerhesse a GPS-technológia és a laktátmérés előnyét, hiszen például Németországban már 20 éve ezek segítségével dolgoznak a szakemberek.

– Remélem, hogy valóban félévente tartanak majd minden korosztály edzői számára ilyen szakmai napokat, mert tényleg rendkívül hasznos volt. Egyrészt össze tudtunk ismerkedni a többi U19-es edzővel, illetve a szövetség munkatársaival, másrészt szakmailag is rengeteget fejlődtünk. Sok pozitív visszajelzést és megerősítést kaptam a filozófiámról, illetve arról, ahogyan a terhelést és a pihentetést fel szoktam építeni – árulta el Lőrinc Antal.

Szöveg forrása: Pécsi Hírek. Fénykép: Kurdi József/pmfc.hu

Visit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On Instagram