Telkiben bizonyíthattak a pécsi fiatalok

Kedden és szerdán az ország száz legtehetségesebb U14-es korosztályú labdarúgója mutatta meg tudását az utánpótlás-válogatottak mellett dolgozó szövetségi edzőknek. A Telkibe érkezett száz játékost a szövetség munkatársai és a tavaly indított tehetségközpontok edzői választották ki: az ország négy régiójából 25-25 fős csapatok vettek részt a kétnapos programon.

– A 2003-as korosztálynak korábban Szekszárdon rendeztek egy regionális kiválasztót. Ezen öt megye, Fejér, Pest, Tolna, Somogy és Baranya legtehetségesebbnek vélt korosztályos focistáiból alakítottak ki egy 22 mezőnyjátékosból, illetve 3 kapusból álló társaságot, akik aztán részt vehettek a nagy kiválasztón Telkiben – kezdte Kósa Sándor.

A tehetségközponti edző büszkén árulta el, hogy a két napos kiválasztón öt PMFC-s srác is sikeresen bizonyított. Kovács Zalán (kapus), Thán Olivér (belső védő), Szabó Gergely (jobboldali támadó), Vogyicska Balázs (irányító középpályás) és Redzic Damir (baloldali támadó) számára a következő lépés – a nyár második felében – az U15-ös válogatott elérése lehet.

– Nagy reményekkel utaztunk fel. Egyöntetű volt a vélemény, hogy ezeknek a srácoknak ott a helyük a keretben. Telkiben nagyon komoly mezőnnyel szembesültünk, ennek ellenére szerintem az öt pécsi focista közül kettőnek biztosan esélye lesz odaérni a leendő U15-ös válogatott bő keretébe. Bernd Storck mellett valamennyi szövetségi edző a helyszínen volt, az ő döntésük alapján alakítják ki a 30-as létszámot – így Kósa Sándor.

Mint ismert, a tehetségközpontokat 2016 elején indította el az MLSZ. A projekt célja, hogy a 12-14 éves korosztály legtehetségesebb hazai labdarúgói egységes, minőségi képzést kapjanak, és 15 éves korukra a megfelelő technikai, taktikai és fizikai készségek birtokában álljanak az első szövetségi szinten működő utánpótlás-válogatott, az U15-ös együttes rendelkezésére.

A program országos szinten, megyékre lebontva zajlik. Baranyában a PMFC Stadion utcai sportcentruma ad otthont a helyi tehetségközpontnak, ahol kétheti rendszerességgel, egységes edzésmunkával képzik a régió legígéretesebb, U12-es, U13-as, és U14-es korosztályú futballistapalántáit, hogy aztán közülük kerüljenek ki a leendő U15-ös magyar labdarúgó-válogatott játékosai.

Visit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On Instagram