Egyetemvárosok csatája

A szegedi labdarúgás útvesztőiben eligazodni nem egyszerű, talán még a csongrádi hívek sem igazán tudják követni az elmúlt évtizedek során végbement átalakulásokat, megszűnéseket, összevonásokat, jogutódlásoknak. Az biztos, hogy Szeged városának jelenleg két meghatározó focicsapata van. Az egyik, Szeged 2011-Grosics Akadémia néven szerepel az NB II-ben, igaz mérkőzéseiket Gyulán játsszák. A másik együttes pedig a SZEOL SC, amelynek a vendégeként vasárnap kezdi meg az NB III Közép-csoportjának 2017/2018-as szezonját a PMFC.

A Tisza-parti megyeszékhelyen egykoron virágzó sportélet zajlott, bár jelenleg a kézilabda a sláger, azért a labdarúgáshoz még mindig sokan ragaszkodnak. Ezúttal nem mennénk bele olyan részletesen hétvégi házigazdáink, a SZEOL SC történelmi múltjába, elég annyi, hogy alapításuk 1993-ra datálódik, eleinte kizárólag utánpótlás nevelő szándékkal hozták létre a klubot. 2014. július 1-ig ráadásul Tisza Volán SC néven szerepeltek, felnőtt csapatot a 2005/2006-os évadban indítottak először a megyei I. osztályban.

szeol_sc_pecs18_gs

Pécs és Szeged focicsapatai között nem kevés összecsapás zajlott le az első, illetve a másodosztályú bajnokságokban. Egyes feljegyzések szerint a mindenkori legmagasabb vonalban negyvenszer mérkőztek a felek. Az egyik oldalon a Pécsi Dózsa, majd a PMSC kezdője nézett farkasszemet a Szegedi Haladáséval, aztán a Szegedi EAC-éval, a Szegedi EOL-éval, a Szegedi AK-éval, majd a Szegedi SC-ével… A negyven találkozóból a baranyaiak tizenkilencszer jöttek ki győztesen, de megesett kilenc döntetlen és tizenkét szegedi siker is.

Visszakanyarodva a fő csapásvonalhoz, a mostani SZEOL SC-vel – amely tehát nem jogutódja a fentebb felsorolt alakulatoknak – korábban sosem játszottunk bajnoki mérkőzést. Egyetlen találkozásunk alkalmául egy Magyar Kupa-meccs szolgált, amelyre 2014. szeptemberének elején került sor, a Felső Tisza-parti Stadionban. A kék-fehérek akkor az NB III-at, míg a piros-feketék az NB I-et koptatták. A végeredmény a papírforma szerint 4-1 lett a mieink javára. Érdekesség, hogy azon a találkozón pályán volt a mostani játékosok közül Gőcze Gergő, Nagy József, Horváth Adrián és Wittrédi Dávid is.

Fénykép: Gémes Gábor/szegedma.hu

Visit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On Instagram