Meccstörténelem: Dunaújváros – Pécs

Labdarúgócsapatunk közel húsz éves átkot törhet meg, amennyiben szombaton legyőzi soron következő bajnoki ellenfelét.

Szombaton 18:00 órakor, az NB III Közép-csoport 8. fordulójának slágermérkőzésén a három meccses győzelmi szériában lévő Dunaújváros vendégeként lép pályára a PMFC együttese. Márton Gábor vezette labdarúgócsapatunk nem számíthat egyszerű találkozóra, ám egy vendéggyőzelem nagyon fontos fegyvertény lenne a legutóbbi három fordulóban zsinórban nyerő piros-feketéknek.

Bizonyos tekintetben ötödik alkalommal találkozunk az újvárosiakkal, hiszen papíron a mostani Dunaújváros PASE-nak az égvilágon semmi köze nincs az 1999-es bajnoki győztes Dunaferrhez. A klubot ugyanis 1998-ban Pálhalmán alapították, eleinte csak helyiek játszottak a megyei III. osztályban. Pár éve még az NB I-ben szerepeltek, ahonnan aztán szépen a harmadosztályig csúsztak le.

Ettől eltekintve, nézzük a tisztes múltat, mert Sztálin Vasmű Építők, Sztálinvárosi Vasas, Sztálinvárosi Kohász, Dunaújvárosi Kohász, Dunaferr FC és Dunaújvárosi FC is volt a neve az egykori iparváros klubjainak. A gyökerek még az elmúlt évszázad ötvenes éveinek elejéig nyúlnak vissza. Mindent egybevetve, a mindenkori Dunaújváros és Pécs együttesei között napjainkig harminckilenc csata zajlott le.

Dunaújváros-Pmfc-041

Huszonhét volt ebből az első osztályban, tíz a második vonalban, valamint kettő a harmadosztályban. Dunaújvárosban húsz meccset játszottak le egymással a szembekerülő két egyesület futballistái. Nyugodtan mondhatjuk, az elmúlt évtizedek során nem sok sikerélményük volt a baranyaiaknak, hiszen összesen három ízben tudtak nyerni, született nyolc döntetlen, kilenc esetben viszont hazaiak örülhettek a győzelemnek. A huszonegy pécsi gólra huszonnyolc volt a vendéglátók válasza.

Legelső sikerünket 1959. május 10-én arattuk Dunaújvárosban, amikor is a jogelőd Pécsi Dózsa SC 4-1-re múlta felül a Sztálinvárosi Kohász SE együttesét a másodosztály 24. fordulójában. Ezt követően 1970. március 22-én tudtuk ismét megverni otthonában a Duna-partiakat, a Pécsi Dózsa akkor 2-0-ra nyert az NB I-ben. Mindmáig utolsó vendéggyőzelmünket 1997. november 9-én jegyezték fel, a másodosztályban a PMFC 1-0-s győzelmet ért el a Dunaferr otthonában. Ennek pedig lassan már húsz éve…

Azóta átok ül a pécsieken, akiknek az elmúlt két évtizedben nem igazán ment a játék akkor, amikor Dunaújvárosban léptek pályára. Utoljára tavaly, az NB III Közép-csoport 5. fordulójában jártunk az Eszperantó úti pályán. 1-0-s félidőt követően 3-1-re kaptunk ki a Dunaújváros PASE alakulatától, úgy, hogy együttesünk addigi legjobb játékával rukkolt elő. Most szombaton lehetőségünk adódik revánsot venni, illetve megszakíthatjuk a közel húsz éve tartó dunaújvárosi nyeretlenségünket.

Fénykép: Kurdi József/pmfc.hu

Visit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On Instagram