Futballtehetségek táboroztak Pécsen

LAPSZEMLE: Háromnapos edzőtáborokon bizonyíthattak a fiatal baranyai labdarúgó-tehetségek a PMFC-pályán. A 11 és 12 éves korosztály számára meghirdetett eseményen olyan ifjú focisták kaptak lehetőséget, akik eddig még nem kerültek fel a radarra, de szép jövő állhat előttük.

Az őszi szünetben két turnusban bizonyíthatták rátermettségüket, tehetségüket a megyei futballpalánták a PMFC-pályán. Az MLSZ által életre hívott, országos Bozsik Egyesületi Program keretein belül megvalósuló őszi táborokat tartottak az U11-es és U12-es korosztály számára.

– Mindkét korosztályban húsz mezőnyjátékos és három kapus bizonyíthatott három napon keresztül. A gyerekek a Hotel Laterumban aludtak, ahol napi három étkezést kaptak. Természetesen edzők, illetve egészségügyi személyzet felügyelte őket, így a szülők biztonságban, jó körülmények között tudhatták fiaikat. Korcsoportonként öt-öt edzést vezényeltek számukra, ahol bemutathatták tehetségüket – ismertette a koncepciót Dávid Roland, a PMFC központtal működő dél-dunántúli régió koordinátora.

IMG_6903

A szervezésért és a lebonyolításért is felelős szakember elárulta, az U11-esek közül Baranya legjobbjait várták, akikre jövőre, egy korosztállyal „érettebben” már úgynevezett megyei tehetségközpontos edzések várnak. Ez a tábor tehát jó felkészülés lehetett a 2018-as válogatóra.

Az eggyel idősebbek már résztvevői a tehetségközpontos edzéseknek, ezért akik azokon a foglalkozásokon állandó szereplők, most erre a táborra nem jöhettek el. Helyettük olyanokat vártak, akik be szeretnének kerülni a rendszerbe, a keret 50 százalékát kötelezően kifejezetten kis klubokból kellett meghívni.

A cél tehát az volt, hogy a harmadik nap végére ne legyen Baranyában fel nem fedezett korosztályos tehetség. A futballszakmai felügyeletet Szabados József régiós szakmai igazgató látta el, az edzők pedig a Bozsik-programban is dolgozó trénerek voltak.

– Hosszú távon az a cél, hogy az U14-es és U15-ös (utóbbi az első nagypályás felnőtt válogatottat is adó korosztály) keretekbe már a legügyesebb gyerekek kerüljenek be országszerte. Ezért van szükség arra, hogy minél több ilyen tehetségkutatót tartsunk, hogy minden tehetséges gyermeket megismerhessünk – mondta el Jásper Péter edző.

IMG_6919

Az itt megjelent játékosok bekerülnek egy rendszerbe, így folyamatosan nyomon tudják követni a teljesítményüket. A mostani táborokba a megye minden csapata, egyesülete ajánlhatott focistákat, akik közül az edzők választják ki a legügyesebbeket.

– Azokat küldik hozzánk kollégáink, akikről úgy gondolják, kiemelkednek a többiek közül. A végleges keretbe közülük is a legügyesebbek kerülhetnek. Három napig dolgozunk velük, és meglátjuk, hol tartanak, ki kelti fel az eseményen dolgozó edzők érdeklődését. Természetesen a látottakat átbeszéljük a kollégákkal, ezután dől el, kire építünk a jövőben – nyilatkozta Jásper Péter.

Lehetőségük van tehát felhívni magukra a figyelmet a legkisebb klubokban edződő fiataloknak is, ami azért lehet fontos, mert egyesületeikben általában kevesebb edzés van, mint mondjuk a PMFC-nél és alacsonyabb osztályú bajnokságban is versenyeznek hétről-hétre, így képzésük is lassabban haladhat.

– Az U11-es tábor nagyon jól sikerült, remekül érezték magukat a gyerekek. Szülőktől is hallottuk, hogy volt, akinek ez volt élete legnagyobb futballélménye. Akadt egy-két olyan srác, aki kis faluban lakik és edződik, mégis kitűnt ügyességével a többiek közül. Őket próbáljuk integrálni, akár Pécsre, akár más nagyobb egyesülethez – árulta el Jásper Péter.

Szöveg forrása: Pécsi Hírek

Visit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On Instagram