A megkezdett úton halad az akadémia

Elérték a kitűzött célokat a PMFC (PSN Zrt.) utánpótlás csapatai. Kulcsár Árpád, a Pécsi Labdarúgó Akadémia szakmai vezetője nem lehet elégedetlen az eredményekkel, ugyanakkor már azt tervezi, miként lehet előre lépni a következő szezonban.

– Tovább tudtunk haladni a 3 éve megkezdett úton. Mi az építkezést, sok akadémiával ellentétben – ahogy a házaknál is szokták – alulról kezdtük. Ezért azt gondolom, a látható jelekig még időre van szükség. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy az idősebb korosztályokkal ne foglalkoznánk. Sőt! Viszonylag sok labdarúgót meghívnak tőlünk a különböző válogatottak kereteibe. Jó úton járunk, de fontos felhívni a figyelmet két meghatározó alapfeltételre. Az első csapat bajnoki osztályára, és az infrastrukturális fejlődésre. Mindkét területen elmaradásunk van – mondta el Kulcsár Árpád.

A szakember elárulta, ennek a két tényezőnek azért van komoly hatása az utánpótlásra, mert 14-15 évesen, amikor a gyerekek középiskolát választanak, az ezeken a területeken előrébb tartó utánpótlás klubok ezzel a két indokkal tudják elvinni a fiatalokat a baranyai megyeszékhelyről. A cél viszont az lenne, hogy a játékosok tizenévesen a PMFC felnőtt csapatában bemutatkozva, néhány év rutinnal a hátuk mögött menjenek el.

Az U14-es és az U15-ös gárda az NB I-ben szerepel, míg az U16, az U17 és az U19 a nyolccsapatos elit mögött a másodosztályban versenyez.

– A piros-feketék U14-es együttese egy nagyon megcibált társaság, ide sok gyermeket kellett igazolni. Tavasszal mégis remekül szerepeltek. Itt a két gárda (U15-tel együtt) összesített eredményét vizsgálták az év végén, ezeknek köszönhetően bent tudtak maradni. Ráadásul szállítottak nagyon szép eredményeket is. Kiemelném itt az MTK és a Puskás Akadémia legyőzését. Ha ezeket a kereteket egyben tudnánk tartani, akkor reális célkitűzés lehetne, hogy az idősebbek is felléphessenek az elitbe – tekintett előre a szakmai vezető.

Érdekes folyamat, hogy sok olyan játékos jön vissza a PMFC-hez, akik korábban az általános iskola befejeztével elmentek más akadémiákra, de most mégis újra megkeresték nevelőegyesületüket. Ez azért sem jó, mert ezek a fiatalok sérülnek, hiszen ebben a korban nem a megfelelő időt töltik a pályán, és azt gondolják, hogy belőlük egy rosszul sikerült klubváltás miatt már nem lehet futballista. Ezt a két csorbát pedig Pécsen kell kiköszörülni.

– Az U16 az 5. helyen végzett a bajnokságban, ami egy szép eredmény. Itt az a kérdés, hogy kik lesznek azok, akik oda tudnak majd kerülni az első csapathoz. Az U17 végül 10. lett, őket előrébb vártam volna, de sok sérülés hátráltatta a munkát. Az U19-nél az eredményt már számon lehet kérni mind az edzőn, mind a játékoson, ők 8.-ak lettek, ami a minimális célkitűzés volt. A legidősebb korosztályoknál fontos megjegyezni, a 3 évvel ezelőtti játékoselvándorlás hatásait még mindig érezzük – árulta el Kulcsár Árpád.

Az akadémián a jövő évben tovább bővítik a játékosmegfigyelői rendszert. Az alapok, a működés már le van fektetve, ám a mostani 2 megfigyelőhöz képest 6-8-at szeretnének. A szakemberek ezt a régiót pásztázva figyelik majd a tehetségeket. Már csak azért is, mert Régiós Utánpótlás Központként be kell integrálni a tehetségeket Pécsre.

– Egy sajátos stílust kell kidolgoznunk, majd továbbfejleszteni azt, hogy bárki, aki kilátogat bármelyik korosztályunk meccsére, az láthassa a hasonlóságot a játékban. Ezt kellene összehozni a felnőtt csapat stílusával. Egy sporttudományos részleg kialakításán is dolgozunk, akár közösen az egyetemmel, ami leginkább a játékosok méréséről, nyomon követéséről szól. A jövőben a felső korosztályok mérkőzéseinek videóelemzését is egy szakember végzi majd. Sok újítás várható annak érdekében, hogy a PMFC meghatározó szereplője legyen a magyar labdarúgásnak – beszélt a jövőről az akadémiavezető.


A PMFC bajnoki eredményei:

U12-es bajnokság, I. osztály, Dél-Nyugat: 6. hely
U13-as bajnokság, I. osztály, Dél-Nyugat: 3. hely
U14-es bajnokság, I. osztály: 13. hely
U15-ös bajnokság, I. osztály: 10. hely
U16-os bajnokság, II. osztály: 5. hely
U17-es bajnokság, II. osztály: 10. hely
U19-es bajnokság, II. osztály: 8. hely


 

Visit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On Instagram