Id. Kardos Ernőre emlékezünk

Ma lenne még csak 64 esztendős klubunk jogelődjének korábbi meghatározó szélsője, id. Kardos Ernő, aki 1954. július 30-án látta meg a napvilágot Kecskeméten. Labdarúgó pályafutását mégsem Bács-Kiskun megyeszékhelyének gárdájában, hanem Taszáron kezdte, majd 1968-ban került az akkor NB III-as Kaposvári Vasasba.

Egy év múlva még egy megyével odébb, Baranyába került, 1969-ben ugyanis leigazolta a régió meghatározó klubja, a Pécsi Dózsa. A lila-fehérek NB I-es csapatában 1971. szeptember 19-én, alig 17 esztendősen mutatkozott be, egy FTC elleni idegenbeli bajnoki alkalmával. Két élvonalbeli szezont követően mezét piros-feketére cserélte, mert időközben a klubcsapat nevet váltott, PMSC-re.

Ezt követően felvette a legmagasabb osztály lendületét, szinte folyton kezdőként számítottak rá, amit igyekezett gólokkal is meghálálni. 1975-ben azonban társaival együtt búcsúzni kényszerültek a legmagasabb osztálytól, de ő kitartott és két évaddal később másodosztályú bajnoki címet és ezzel együtt a legjobbak közé való feljutást ünnepelhetett.

unnamed

Kardos Ernő a nemzeti címeres mezt is magára ölthette, egyetlen válogatott mérkőzését 1978. szeptember 20-án játszotta Finnország ellen, Helsinkiben, a 2-1-re elvesztett Eb-selejtezőn. Szintén ebben az évben tagja volt a Magyar Kupában második helyezett PMSC-nek, de döntőn nem lépett pályára. A fináléban a piros-feketék kétgólos előnyük ellenére 4-2-re kikaptak az FTC-től.

Korábbi klasszis szélsőnk mindeközben remekelt a bajnokságban, játékával és mentalitásával sok örömöt okozva a szurkolóknak. Nevét örökre beírta a klub történetébe és nem csak azzal, hogy 1971 és 1982 között, vagyis 11 esztendőn át szolgálta a Munkást. Összesen az első- és a másodosztályban 245-ször viselte a Pécsi Dózsa és a PMSC mezét, az NB I-ben 174-szer szerepelt és 27 gólt szerzett.

Egyes korabeli feljegyzések úgy jellemezték, hogy amolyan Csikar-típusú, bujkálós jobbszélső volt. Profi labdarúgó pályafutásának végéhez közeledve, 1982 és 1985 között alacsonyabb osztályú helyi klubokban fordult meg, így játszott még a Komlói Bányász, a Bajai SK és végül a Szigetvár együttesében. Legendássá váló focistánk 46 évesen, 2000. november 21-én hunyt el Pécsett.

Idősebb Kardos Ernő emlékét sosem feledjük el!

Visit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On Instagram