Amszterdamtól Padováig – 8. rész

A Pécsi Dózsa gólra törőbb játékával megérdemelten győzött és került be az Intertotó Kupa elődöntőjébe.

Aki figyelemmel követi a Pécsi Dózsa SC 1962-es nemzetközi kupaszerepléséről szóló sorozatunkat, illetve olvasta az előző részt, az tudhatja, hogy a pécsiek a negyeddöntő első találkozóján 2-2-es döntetlenre végeztek az NK Rijeka vendégeként. A párharc visszavágóját az említett esztendő szeptemberének tizenkettedik napjára tűzték ki.

A szerdai meccsre már napokkal korábban, egészen pontosan a hét elején Pécsre érkeztek a Rijeka labdarúgói. Zágrábig autóbusszal, onnan a gyékényesi határállomásig vonattal, majd pedig a Pécsi Dózsa csapatbuszával jöttek a mérkőzés helyszínére. A kontingenst végül a Nádor Szálloda halljában fogadták ünnepélyesen a házigazdák elöljárói.

A vendéggárda ittlétét igyekeztek mindenben segíteni a lila-fehérek, a rijekaiak a találkozó előtti napot részben pihenéssel és városnézéssel töltötték. Emellett a jugoszlávok edzettek egyet a PVSK-pályán, valamint felkapaszkodtak a Mecsek bérceire is. Mindeközben nagy volt a mozgolódás mind a városban, mind a Verseny utca környékén, hiszen egy esetleges győzelemmel a pécsiek bekerülhettek a négyes döntőbe.

dózsa

A lila-fehérek otthonául szolgáló vasutas pálya tribünjei roskadásig megteltek szurkolókkal. Senki sem akart lemaradni erről a mérkőzésről, a feljegyzések szerint közel tizenkétezren zsúfolódtak össze buzdítani kedvenceiket. A Rappan Kupa negyeddöntőjének visszavágója a csehszlovák Gélha játékvezető sípszavára indult, rekkenő melegben, ám hamar megmutatkozott a hazaiak fölénye.

Helyzetek tömkelegét alakították ki a pályaválasztók, akiknek fél óra sem kellett az előny megszerzéséhez. A 27. percben egy ártalmatlannak látszó támadás során Csupák lövésszerű beadása Mugocsa fején változtatott irányt, majd a kapus kezéről öngólt érően vágódott a hálóba. A következő percben a megzavarodott jugoszláv védelem nem tudta feltartóztatni Opovát, aki a friss igazolás Vári elé tálalt és a középcsatár 16-ról védhetetlenül a kapuba lőtt.

A fordulás után is a dózsások kedve szerint alakult a játék, védelmük egészen kiválóan zárt a vizitálók előtt. De a 78. minutumban a jugoszlávok csak-csak elérték szépítő góljukat. A baloldalon Raszpar ment el egy szép csellel, majd az alapvonalhoz leérve középre ívelt. Beadására Veselica ugrott fel fejelni, és a labdát a vetődő Zengői mellett a pécsi hálóba fejelte. Végeredményben a Pécsi Dózsa nagyobb rutinjával és gólra törőbb játékával megérdemelten győzött 2-1-re és került be az Intertotó Kupa elődöntőjébe.


Pécsi Dózsa SC: Danka (Zengői, 46.) – Csupák, Kocsis, Hegyi – Serédi, Halasi – Kovács, Dunai I., Vári, Opova, Török. Vezetőedző: Kállai Lipót.

NK Rijeka: Misic – Vrankovic, Brncic, Lukic – Radakovic, Mugocsa – Lukaric, Zadel, Veselica, Naumovic. Vezetőedző: Angelo Zsirkovic.

Gólszerzők: Mugocsa (1-0, öngól a 27. percben), Vári (2-0, a 28. percben), Veselica (2-1, a 78. percben).


A mérkőzést követően a Rijeka trénere és csapatkapitánya méltatta a pécsieket, akik várták a híreket, hogy kivel sorsolják össze őket a legjobb négy között. Lehetséges ellenfeleik között szerepelt a Tatabánya, a pozsonyi Slovan, illetve az olasz Padova klubcsapata. A címből pedig könnyen ki is található, kit kaptak ellenfélnek az egykori jogelődök.

Visit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On Instagram