Török Bálint: 77!

Ma ünnepli születésnapját a korábbi támadó, aki 1961 és 1969 között 140 élvonalbeli meccset játszott a Pécsi Dózsa színeiben.

Török Bálint 1941. december 10-én született Szekszárdon. Labdarúgó karrierjét a helyi Petőfiben kezdte, ahol 1957-ben mutatkozott be az akkor harmadosztályú csapatban. 1960-ban tagja volt az Ifjúsági UEFA-tornán aranyérmes válogatottnak. Gyorsaságára és gólérzékenységére hamar szemet vetettek, így a kiváló adottságokkal megáldott támadót az akkori vezetőedző, Kállai Lipót Pécsre csábította.

A labdarúgó 20 évesen, 1961-ben lett a Pécsi Dózsa SC játékosa. Első élvonalbeli találkozóját 1961. szeptember 17-én játszotta az Ózdi Kohász SE vendégeként. Egyes visszaemlékezések szerint Török Bálint lámpalázzal küzdött az első félidőben, de a másodikra ő is lendületbe jött és valósággal úgy lopkodta össze a labdát a hátvédektől. Beadásai is rendre sikerültek, az 5-2-re megnyert bajnokin két gólpasszt adott.

pecsidozsa1964

Ezek után évekig meghatározó tagja volt a pécsieknek. 1961 és 1969 között, nyolc élvonalbeli szezonon át erősítette a Pécsi Dózsa gárdáját. 140 NB I-es találkozón 30 gólt szerzett a lila-fehérek között. Nagy szerepe volt abban is, hogy a pécsi alakulat 1962-ben egészen a Rappan Kupa elődöntőjéig menetelt, ahol csak az olasz AC Padova tudott megálljt parancsolni nekik. A sorozatban három gólt szerzett.

A Peca becenévre is hallgató Török Bálint fémjelezte csapat 1968. december 15-én 2-0-ra legyőzte a Videotont Székesfehérváron, így a bajnokságot a 6. helyen zárva elnyerte a vidék legjobb csapata címet. A támadó a magyar B-válogatottban összesen tíz alkalommal szerepelt és bekerült az 1968-as mexikóvárosi olimpiára készülő csapat bővebb keretébe is.

Szülővárosába hazaérve 1970 és 1974 között a Szekszárdi Dózsa SE csapatában játszott az NB II-ben, illetve az NB I/B-ben, majd a tolnai megyeszékhelyen is fejezte be az aktív labdarúgást. Ezt követően még négy éven keresztül játékos-edző volt az alsóbb osztályú Bogyiszló csapatában.

A ma 77. életévét betöltő Török Bálintnak klubunk ezúton kíván további jó egészséget és nagyon boldog születésnapot!

Visit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On Instagram