Legendás gólszüret Újmecsekalján

1979. december 15-én aratta története egyik, ha nem legnagyobb hazai első osztályú bajnoki győzelmét a PMSC gárdája.

A labdarúgó NB I 1979/1980-as őszi szezonjának utolsó előtti, 16. fordulójában az addig igencsak halovány teljesítményt nyújtó PMSC az idény mondhatni legjobb játékát nyújtva, váratlanul nagy különbségű győzelmet aratott a Videoton SC felett. Pedig kevesen gondoltak arra, hogy 1979. december 15-én nyolc gólt láthatnak majd Újmecsekalján.


A két gárda összeállítása a következő volt:

PMSC: Katzirz – Brezniczky, Toma, Róth, Kincses – Dobány, Schulteisz, Dárdai – Kardos, Kerekes (Vigh, a 69. percben), Nagy (Megyeri, a 73. percben). Edző: Szőcs János.

Videoton SC: Disztl – Végh, Kovács, Baranyi, Horváth – Karsai, Burcsa, Csongrádi – Májer, Nagy T., (Nagy III., a 62. percben), Tieber (Szabó, a szünetben). Edző: Lantos Mihály.


A közel háromezer drukker előtt megrendezett összecsapás pécsi találattal kezdődött: a 3. percben Kincses Viktor ívelt a kapu elé, ahol Dárdai Pál és Baranyi Sándor küzdött a labdáért. A párharcból a pécsi középpályás került ki győztesen, akinek lövése nyomán még kipattant a labda a vetődő Disztl Péterről, másodszorra azonban már nem hibázott a hazai játékos és öt méterről a háló közepébe továbbított, 1-0.

Ezután lendületes Videoton-támadások következtek, de a 11. percben mégis a pécsiek lőttek újabb gólt. Nagy Imre indult meg a félpályától, átjátszotta Kovács Józsefet, majd észrevette, hogy Disztl Péter kifut a kapujából és ezt kihasználva 20 méterről a hálóőr felett a bal sarokba emelt, 2-0. A székesfehérváriak ezután becsülettel kezdeményeztek, ám a jól játszó hazai védelem rendre megállította támadásaikat.

nevtelen

A 25. percben például Katzirz Béla mentett merész kivetődéssel Tieber László elől, majd a másik oldalon Nagy Imre fejelt fölé 3 méterről. Ám a 40. percben egy újabb váratlan pécsi ellentámadás ismét gólt eredményezett. A kapura törő Kerekes Györgyöt a 16-oson belül Kovács József vágta fel. A büntetőt pedig Dobány Lajos értékesítette, 3-0. Ezután a Videotonnak adódott két lehetősége, de mindkét alkalommal nagyszerűen avatkozott közbe Katzirz Béla.

A fordulást követően alig volt játékban a labda, máris a Videoton kapujába landolt. A 49. percben Kovács József könnyelmű hazaadását a berobbanó Nagy Imre csípte el és a bal alsó sarokba lőtt, 4-0. A 60. minutumban Katzirz Béla mentett Májer Lajos elől, majd egy perccel később Toma Árpád és Róth Antal buktatta Csongrádi Ferencet a pécsi kapu előterében, amiért 11-est ítélt Kuti Sándor játékvezető. Ám a büntetőt Májer Lajos nagy erővel, méterekkel fölé lőtte.

Ami a vendégekének nem sikerült, az a hazaiknak igen, ugyanis a 62. percben már öt gól volt a piros-feketék előnye. Kincses Viktor futott fel a bal szélen, aki az ötösről a baloldali kapufát találta el, de a mezőnybe visszapattanó labdát Dohány Lajos egy csel után a háló jobb oldalába lőtte, 5-0. Tíz perccel később ellenben szépített a Videoton: Nagy Tibor átadását Szabó József értékesítette, 5-1. Nem sokkal ezután viszont a hatodik pécsi gólnak tapsolhattak a nézők.

1979

Vígh Péter jobb oldalról a kapu elé ívelt és Dobány Lajos fejjel a jobb sarokba csúsztatott, 6-1. Ráadásul a hajrá is tartogattak izgalmakat. Előbb Májer Lajos elől mentett bravúrral Katzirz Béla, majd Kovács József bombáját ütötte ki a mezőnybe a pécsi kapus. Ám a találkozó utolsó percében Vigh Péter remek átadását Dárdai Pál kapta, amit a középpályás az ötös sarkáról a kapu jobb oldalába lőtt, beállítva ezzel a nagyarányú, klubcsúcsot jelentő 7-1-es végeredményt.

Borítókép: Képes Sport

Visit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On Instagram