Isten éltesse ifj. Dárdai Pált!

Ma ünnepli negyvenharmadik születésnapját a szorgalmas pécsi tehetségből lett berlini klublegenda.

Negyvenhárom évvel ezelőtt, 1976. március 16-án látta meg a napvilágot ifjabb Dárdai Pál, klubunk korábbi futballistája, aki ezer szállal kapcsolódik városunkhoz és a pécsi labdarúgáshoz. Kezdve azzal, hogy a baranyai megyeszékhelyen született, három évesen pedig már a pécsi pályán focizott édesapjával, id. Dárdai Pállal. Sokszor ott volt az edzésein is, de az sem volt ritka, hogy a cserejátékosokkal, vagy épp a csapat masszőrével passzolgatott.

Érthető módon Dárdai Pál klubunk jogelődjénél, a PMSC-nél kezdte pályafutását. Az első osztályban, mint a Pécs játékosa, 1992-ben debütált. A középpályás összesen hatvanhét NB I-es meccset játszott piros-feketében. Bár nem a gólszerzés volt a fő feladata, tizenegyszer azért újmecsekaljaiként is sikeresen bevette az ellenfelek kapuját. Kitartása és nem utolsósorban képzettsége már ekkor is kiemelkedő volt, ezzel persze sok nagy csapat figyelmét felkeltette.

12308825_919452518137529_5013629239704868294_n (1)

Ifj. Dárdai Pál a felső sorban, jobbról a harmadik.

Meglehet, ha ekkortájt rendezett viszonyok uralkodtak volna Mecsekalján, akkor ki sem tette volna a lábát Pécsről. De az élet úgy hozta, hogy mégiscsak eligazolt, méghozzá 1996 tavaszán a Mezei György fémjelezte BVSC-be. Zuglón egyből sikeres szezont tudhatott magáénak, egy-egy bajnoki és Magyar Kupa (MNK) ezüst birtokosa lett. Emellett az utánpótlás válogatottban is szerepelt.

A Szőnyi úti klubnak 1997-ben intett búcsút, onnét ugyanis a német Hertha BSC-hez szerződött. Németországban páratlan karriert futott be: Bundesliga-bronzérem, német Ligakupa-győzelmek, BL-szereplés… 297 bajnoki mérkőzésével tartja a klubrekordot, nála többször senki sem húzhatta fel a kék-fehér csíkos mezt. De egy másik összevetésben is csúcstartónak számít, egyetlen játékos sem nyert nála több mérkőzést a Hertha BSC színeiben a német élvonalban. Így aztán legalább akkora ikon lett a berlini klubnál, mint édesapja Pécsett.

Ifj. Dárdai Pál az álló sorban, jobbról az első.

Ifj. Dárdai Pál az álló sorban, jobbról az első.

A középpályás eközben a felnőtt válogatottban is bemutatkozott, a címeres mezt összesen hatvanegy mérkőzésen viselte. 2011-ben visszavonult a profi labdarúgástól. Karrierje befejezése után a berlini klub utánpótlás edzője lett, majd 2014 őszén kinevezték a magyar labdarúgó válogatott szövetségi kapitányává. 2015 január végén a Bundesligában szereplő Hertha BSC vezetőedzőjének kérték fel, amely szerepében azóta is szárnyal.

Klubunk ezúton kíván boldog születésnapot a negyvenhárom esztendős Dárdai Pálnak!

Visit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On Instagram