Tüske doktorra emlékezünk

Ma lenne 73 esztendős a Pécsi Dózsa korábbi élvonalbeli labdarúgója, a PMSC későbbi technikai vezetője.

A krónikák szerint kiváló képességekkel megáldott labdarúgó volt Tüske Csaba. Kétségkívül a Pécsi Dózsa együttesében töltötte a legszebb éveket a Bajai Építőktől a lila-fehérekhez került futballista, aki 1946. április 25-én született, de már nincs az élők sorában.

Ha bohémnak írjuk le, akkor talán a fején találjuk a szöget, de ő inkább egy „jelenség” volt, mint egyszerű labdarúgó. Amikor Bajáról Pécsre érkezett, nagy jövőt jósoltak neki a szakemberek. Aminek részben megfelelt, hiszen korosztályos válogatott futballistát tisztelhettünk benne akkoriban.

Az elmúlt évszázad ’60-as éveinek elejétől, jó egy évtizedig viselte a pécsi NB I-es klub mezét. Összesen 155 élvonalbeli összecsapáson lehetett a gyepen, ezalatt tizenegyszer vette be az ellenfelek kapuját, de nem csak itthon mutathatta be tudását, a nemzetközi porondra is kijutott.

Az Európai Városok Kupája legendás sikert hozott neki, illetve a társaknak, amikor az angol Newcastle United ellen győztek, kiütve a korábbi győztest. Mindez 1970-ben esett meg. Később a PMSC technikai vezetőként úgyszintén tevékenykedett.

Dózsa_1970

Sokoldalúságát dicséri, miszerint Pécsett elvégezte a jogi egyetemet, ezért aztán sokan akár dr. Tüske Csabaként is emlékezhetnek rá. Ennél azonban érdekesebb történetek is fűződtek a nevéhez.

Mellette aztán tényleg nem lehetett unatkozni, szomorkodni. Ha kérdezték, ha nem, mondta a magáét. Nála nagyobb „dumás” pécsi focista kevés akadt a városban, ezt mindenki tudta róla, aki ismerte. De még az is, aki csupán hallomásból tudta a róla keringő legendákat.

Amíg járt ki Újmecsekaljára, addig állandó helye volt a játékos kijáró mellett, ahol többen miatta csoportosultak. Mert ha rossz volt a látnivaló, tőle akkor is érkezett néhány jó poén. Amin persze senki sem sértődött meg, mivel tőle a kritika sem fájt annyira, mint mástól a dicséret.

A híradások 2007. januárjának végén adtak hírt elhunytáról. Otthon érte a halál, de akkor már évek óta nem Pécs volt számára a „haza”, hanem Érd városa. Mégis itt, a pécsi központi temetőben helyezték örök nyugalomra. Dr. Tüske Csaba ma lenne 73 esztendős, emlékét örökké megőrizzük!

Visit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On Instagram