Amszterdamtól Padováig – 3. rész

Sorozatunk aktuális epizódjában arra is fény derül, mit kerestek a németországi Hildesheimbe utazó pécsiek a Dynamo Berlinnél.

A PMFC jogelődje, az egykoron lila-fehérben pompázó Pécsi Dózsa SC labdarúgócsapata 1962-ben vívta ki története első indulási jogát a nemzetközi porondon. Az Intertotó Kupában – amit Rappan Kupaként is emlegettek – a pécsiek két győzelemmel kezdték csoportküzdelmeiket; a holland FC Blauw-Wit Amsterdam együttesét Pécsett 5-2-re, míg a bosnyák FK Velez Mostar gárdáját idegenben 2-1-re verték el.

A baranyaiak tehát veretlenül készültek a harmadik fordulóra, amely során a nyugatnémet VfV Hildesheim csapata várt rájuk. E mérkőzést 1962. június 10-ére írták ki, helyszínül a Hannovertől dél-keletre elterülő hildesheimi Friedrich-Ebert-Stadion szolgált. Az ekkortájt szebb napokat is megélt, 1958-ban alapított klub kimondottan ismeretlen, ám annál nehezebb ellenfélnek ígérkezett a baranyaiak számára.

A 1961/62-es “felsőligás” szezont a Hamburg és Werder Bremen mögött a harmadik helyén zárták. Sőt, a következő évben a bajnoki cím esélyeseinek is kikiáltották őket. Ám a baljós előjelek ellenére a pécsi csapat bravúros győzelemmel folytatta szereplését ezen a túrán. Pedig a sípot – a mondhatni helyi játékvezető – Schulenburg Gerhard fújta. Ráadásul az összecsapást nagy melegben és rossz talajú pályán játszották.

A nyolcezer szurkoló előtt elstartoló meccsen eleinte a hazaiak támadtak, de a pécsi védelem jól állt a lábán. Majd fordult a kocka és a vendégek rohamozták a németek kapuját, az első játékrészben azonban nem esett gólt. A fordulás után ismét jöttek a hildesheimi rohamok, majd a Dózsások észbe kaptak és ismét kezükbe vették az irányítást. A mindent eldöntő gólt Dunai Antal szerezte meg, aki a 80. percben védhetetlenül bombázott a bal alsó sarokba. Ennek köszönhetően ismét a Pécsi Dózsa szerezte meg a két pontot.


Pécsi Dózsa SC: Danka Imre – Csupák József, Kocsis Ernő, Hegyi Sándor – Serédi Nándor, Halasi Tibor – Györkő Antal, Dunai I. János, Rádi Lajos (Opova Sándor, 37.), Dunai II. Antal, Török Bálint. Vezetőedző: Kállai Lipót.

Gólszerző: Dunai II. Antal (80.).


A baranyaiaknak a hazatérés alkalmával nagy kerülőt kellett tenniük, mert az osztrák hatóságok nem adtak számukra átutazási engedélyt adminisztrációs okokra hivatkozva. A lila-fehérek várakozását azonban a berlini Dinamo vendégszeretete enyhítette. A pár nappal későbbi visszavágó előtt azonban egy szomorú haláleset is beárnyékolta a felkészülést… Folytatás egy hét múlva itt a PMFC hivatalos honlapján, illetve a klub közösségi csatornáin.

Visit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On Instagram