Made in PMFC-interjú: PMFC eSport

Egészen kicsi kora óta rajong a számítógépes játékokért Benkó Imre, és bár saját bevallása szerint a labdaérzéke csapnivaló, eSportban mégis a válogatottságig vitte. A PMFC eSport csapatának menedzsere szeretné, ha jövőre már a hazai élvonalban nyűhetnék a kontrollert.

Világszerte egyre többen űzik komoly szinten az eSportot, azért mégis kuriózumnak számít, ha valaki igazolt „sportoló”. Mikor kezdődött a játék iránti szenvedély?

A szüleimtől 1989-ben kaptam meg az első Commodore 64-esemet, úgyhogy valójában azóta gamer vagyok. Online csak a 2000-es években kezdtem játszani, sokáig a GTA volt a mindennapok része. 2013 körül indultam először online versenyen.

Hogyan jött ebből a FIFA?

Igazából a GTA-nak köszönhetően. Akkoriban egy nagyon jó társasággal játszottunk, komoly követőtábor is figyelte a versenyeket. Ott szúrtam ki, hogy például Holmann Dávid vagy Szakály Péter is GTA-zik. Így kezdett el kialakulni egy ismeretség. A FIFA-val is már 2008 óta játszom, így egy idő után fel is merült bennem és a barátaimban, hogy alakítani kellene egy csapatot. Így indult.

És hogyan lett ebből hivatalos, a hazai bajnokságban induló csapat, pláne a PMFC színeiben?

Eleinte csak random ellenfelekkel játszottunk, de akadt köztük, amelyik már a Hungarian Pro Clubs League-ben szerepelt. Az egyik meccs után keresett meg a HPCL egyik alapítója, hogy nem szállnánk-e be. Akkor megkerestem a Pécs akkori játékosát, Koller Krisztiánt és Győri Jánost, így alakulhatott meg a PMFC eSport csapata. Azóta is a klub pénzügyi támogatását élvezve szerepelünk a bajnokságban, sőt, a jövőben helyet is biztosítani fognak szakosztályunk részére.

Most a másodosztályban szerepeltek. Hányan alkotjátok a csapatot?

A jelenlegi létszám 15-18 fő között mozog.

Fénykép: Kurdi József/Made in PMFC

Szükség van ennyi játékosra?

Szükség bizony, hiszen itt egy-egy meccsen egyszerre 11-en játszunk, akárcsak a valódi fociban. Egy ember egy játékost irányít, ami azért nem egyszerű, így szükség is van az edzésekre.

Hogyan néz ki egy edzés?

Játékelemeket, csapatmozgásokat gyakorlunk, pontrúgásokra dolgozunk ki variációkat. Nehéz elképzelni, de ezek nagyon komoly edzések. Nyilván nem azt kell elképzelni, hogy a virtuális játékosokkal futtatunk 30 kört a pálya körül, de a csapatjátékot bizony össze kell rakni.

Te milyen poszton szerepelsz?

Mostanában kevesebbet játszom, inkább a csapatmenedzseri feladatokra koncentrálok, illetve – nézve a meccseket – segítek taktikai téren a csapatnak. Persze van úgy, hogy sérülés miatt be kell ugarom, ilyenkor szélső támadót játszok. Igaz, hogy a valódi fociban nem vagyok jó, nem jó a labdaérzékem, de eSportban már volt lehetőségem a válogatottban is szerepelni.

Álljunk meg egy szóra: sérülés esetén? Mit értsünk ez alatt? Ínhüvelygyulladást?

Sokkal inkább internetelérési problémákat.

Mi a cél a PMFC e-Sport csapatával?

Poór Tamás menedzsertársammal és Güldner Ádám pályaedzővel azon dolgozunk, hogy minél előbb az élvonalba jussunk. Az utóbbi években nagyon közel voltunk hozzá, szeretnénk, ha most összejönne.

Interjúnk a Made in PMFC 2. évfolyamának 17. számában jelent meg, a teljes újságot ITT olvashatja el.

Visit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On Instagram