Megnyertük a szomszédvári rangadót

NB II-es labdarúgócsapatunk 2-1-es győzelmet aratott a Szentlőrinc elleni hazai szezonzárón és továbbra is a 2. helyen áll.

Bő két és fél hét után ismét itthon játszott bajnoki mérkőzést NB II-es labdarúgócsapatunk, amely a 2022-es év utolsó hazai találkozójának alkalmából a Szentlőrinc együttesét fogadta a PMFC Stadionban. A vasárnap délutáni szomszédvári rangadót a lelátóról figyelte öt sárga lapos eltiltása miatt Weitner Ádám, így vezetőedzőnktől ezúttal ideiglenesen másodedzőnk, Lazar Satnisic vette át a feladatokat. Együttesünk a Helesfay – Svedyuk, Rácz, Katona, Hadaró – Kesztyűs – Gera, Kocsis, Nikitscher, Harsányi – Tóth-Gábor kezdő összeállításban futott ki a pályára, míg Futó és Kovács továbbra sem volt bevethető, míg Szeles eltiltása miatt hiányzott, ugyanakkor valamennyi sérüléssel bajlódó játékosunk felépült és a társakkal együtt a kispadon kaptak helyet.

Az összecsapást szomorú pillanatok előzték meg. Elhunyt Mészöly Kálmán, a magyar labdarúgás legendás alakja, aki válogatottal játékosként és szövetségi kapitányként is világbajnoki részt vevő volt. A Vasas középhátvédje játékos korában a nemzetközi labdarúgás kiemelkedő alakja volt. 61-szer szerepelt a magyar nemzeti csapatban, de az Európa- és világválogatottban is szerepelt. Az MLSZ életműdíjasa, a „Szőke Szikla” 81 éves korában, hétfőn hunyt el. Szintén gyászolja a sporttársadalom a ma hajnalban elhunyt Csapó Gábort, olimpiai, világ-és Európa-bajnok vízilabdázót, a Vasas korábbi legendája hosszantartó súlyos betegséget követően 72 éves korában távozott az élők sorából. Emlékük előtt a stadionban jelenlévők egy perces némi gyászszünettel adóztak.

A Szentlőrinc elleni hazai szezonzáró mérkőzés első félidei ünnepélyes kezdőrúgását Weisz Gyula végezte el. Gyula mindig a 450-es számú széken foglal helyet hazai meccseinken, és már 17 éves kora óta csapatunk törzsszurkolója. Ez azért is igazán nagy szó, mert november 12-én ünnepelte 81. születésnapját! Ebből az alkalomból állt most a középkörben. Isten éltesse, Gyula bácsi! Ezt követően Kocsis révén mi indítottuk útjára a labdát, együttesünk a hagyományokhoz híven ezúttal is piros-fekete, míg a szentlőrinci vendégek tiszta fehér szerelésben játszottak. A 7. percben Daróczi indítását követően Szabó vette át a labdát a védők vonalából kilépve, elsőre azt hitte, lesen tartózkodik, de miután látta, hogy szabad előtte ez út, jobbról, 7 méterről a rövid felső irányába lőtt, a játékszert Helesfay nagyot mentve a kapufák találkozására tolta ki.

A 9. minutumba nekünk adódott lehetőségünk, miután védőjét kicselezve balról Harsányi tört be a tizenhatoson belülre, középen Tóth-Gábor elé passzolt, akinek közeli próbálkozása mellé ment. A 13. percben aztán megszereztük a vezetést. Kocsis kiugratta a felezővonalnál az üresen maradt Nikitschert, a térfelére kifutó Prokop rossz ütemben megtorpant, míg középpályásunk higgadtan, 40-ről a háló jobb felébe gurított, 1-0. Játékosunk egyúttal első NB II-es gólját szerezte az idei szezonban. A 19. percben könnyen érkezhetett volna a vizitálók válasza. Daróczi jó 22-ről célozta meg a kapunkat, a jól csapódó labda az elvetődő Helesfay felett a felső kapufán csattant, majd jobból Rétyi ismételhetett közelről, de két védőnk bevetődve óriásit hárított.

A 23. percben Hadaró ívelt középre jobbról, középen Harsányi fejelhetett meglehetősen tisztán, de Prokop megfogta a játékszert. A 26. percben Daróczi ugratta k Rétyit, ám a remek ütemben kifutó Helesfayban elakadt a lövés. A 29. minutumban jobbról, 13-ról Filipovic vette célba a kapunkat, a középre tartó labdát azonban Helesfay felszedte. Jött is a gyors válaszunk, Harsárnyi 17-ről vállalkozott, lapos kísérlete nem sokkal suhant el a jobb kapufa töve mellett. Az újabb nagy helyzet a 35. percben adódott, ekkor Gera kissé jobbról, 15-ről lőtt takarásból, de Prokop védeni tudott lábbal, majd Hadaró ismételhetett, amit azonban ollózott rá, a magasra lendülő láb miatt azonban a játékvezető a sípjába fújt. Aztán a mi térfelünkön egy éles beadást Rétyi csúsztatta kapura fejjel, azonban Helesfay ismét megvillogtatta páratlan kapustudását.

A 43. percben balról, ollózó mozdulattal Harsányi okozott veszélyt, azonban a Szentlőrinc védője hatalmasat védett. A szünetig nem módosult az eredmény, eseménydús, helyzetekben gazdag félidőt követően 1-0-s előnnyel mehettünk rövid pihenőre. A második félidő ünnepélyes kezdőrúgását Szakály Ádám végezte el. Ádám mellett ott állt Katona Levente is, aki a kedvenc játékosa. Szakály Ádám november elején ünnepelte 10. születésnapját, ebből az alkalomból lepték meg a szülei ezzel a lehetőséggel. Isten éltessen, Ádi! A térfélcserét követően Nagy csúszott be hátulról a helyzetbe kerülő Harsányinak, a játékvezető azonban nem látta szabálytalannak az esetet. A 48. percben Tóth-Gábor sarokkal tette vissza a labdát az alapvonal közeléből, Harsányi lövése lecsúszott, de így lett jó a bal kapufának háttal álló Gerának, aki védője mellett a földre került.

Alig egy perccel később egy pécsi szabadrúgásba Nagy tette bele a fejét, kis híján öngólt vétve, de Prokop kitolta a keresztléc alá hulló labdát. Az 52. percben Tóth-Gábor jobblábas lövése egy vendég védőről irányt váltva az oldalhálóban kötött ki. A baloldali szöglet után Gera közeli fejesét Prokop óriási bravúrral szedte ki a gólvonalról. Az 59. percben baloldalról végezhettünk szabadrúgást, a labda veszélyesen csavarodott középre, majd a kipattanót ismét kapu felé továbbítottuk, ám a vendégek kapusa ezúttal is résen volt. A küzdelem nem hagyott alább, uralva a mezőnyt igyekeztünk növelni az előnyünket. A 66. minutumban Tóth-Gábor lépett ki remekül, balról, kissé éles szögből a hosszú irányába lőtt, de Prokop nagyot nyújtózva szögletre tudta menteni a labdát.

A 70. percben Gera szánta rá magát egy lövésre, 23-ről, jobbal, ám Prokop a bal alsó elől hárítani tudott, majd nem sokkal ezt követően Hadaró fejelt nem sokkal a bal alsó mellé. A 79. percben ismét Gera került közel a gólszerzéshez, támadónk 11-ről fejelhetett, ám helyzete fölé szállt. A 85. percben Szabó kísérletét tolta ki szögletre Helesfay, míg a szögletet követően a korábban csereként pályára lépő Grumic egyenlített, aki 12-ről kapásból lőtt, s labdája egy játékoson megpattantva a hálónkban kötött ki, 1-1. A hosszabbításban igyekeztünk a magunk javára eldönteni a találkozót, aminek nem maradt el az eredménye, a 92. percben egy Svedyuk beívelését 5-ről Harsányi a kapu jobb oldalába fejelte, támadónk szezonbeli 6. találatával beállította a 2-1-es győzelmet. Csapatunk továbbra is őrzi 2. helyét!

Merkantil Bank Liga, 18. forduló
Pécs, PMFC Stadion, 2000 néző. Vezette: Berke (Tóth II., Víg-Tarsonyi)
PMFC – Szentlőrinc 2-1 (1-0)
Gsz.: Nikitscher (13.), Harsányi (92.) ill. Grumic (85.)

PMFC: Helesfay – Svedyuk (Marques, 91.), Rácz, Katona, Hadaró – Kesztyűs – Gera, Kocsis (Terbe, 71.), Nikitscher, Harsányi – Tóth-Gábor. Megbízott edző: Lazar Stanisic.

Szentlőrinc: Prokop – Lénárt, Nagy Zs., Havas, Kiss-Szemán – Németh E. – Rétyi (Tamás, 90.), László D. (Grumic, 71.), Daróczi (Vidnyánszky, 82.), Szabó M., – Filipovic (Mervó, 71.). Vezetőedző: Jeremiás Gergő.

Fénykép: Kurdi József/pmfc.hu

Visit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On Instagram