Idősebb Dárdai Pálra emlékezünk

Ma lenne 72 esztendős a pécsi és a baranyai labdarúgás legendás alakja, idősebb Dárdai Pál.

A pécsi labdarúgás történetének hosszú históriájában akadtak különleges egyéniségek. Közéjük tartozott idősebb Dárdai Pál is, aki a Pécsi MSC-ben teljesítette ki tudását. A remek középpályás jó egy évtizedig számított a legnagyobb kedvencnek Mecsekalján.

Sokak emlékében élénken élhet, hogy az 1951. május 9-én, Véménden született Dárdai Pálnak akkora lövései voltak, hogy azok elől néha a kapusok rémületükben ugrottak el. Ebben nyilván van kis túlzás, de azért akadtak olyanok, akik nem bánták, ha már végképp lekéstek egy-egy sistergős bombáról.

A kiváló focista soha nem lehetett felnőtt válogatott, ami nem a Pécs korábbi középpályásának képességeiről árult el kritikát. Hanem azt jelenti, egykoron milyen nehéz lehetett odakerülni a legjobb tizenegybe. 1978-ban Kovács Ferenc, akkori szövetségi kapitány keretében szerepelt ugyan, de két esetben is sérülés akadályozta meg a bemutatkozásban.

Mindenesetre, ha nem csupán az élvonalban elért gólokat vesszük számításba, akkor Dárdai Pál messze a legeredményesebb focistának számít klubunkban. Ez cseppet sem meglepő, ha hozzátesszük, az 1976-1977-es évadban NB II-es gólkirály lett belőle. Az együttes meg bajnokként ünnepelhetett.

Egyszer, már az NB I-ben, a véméndi származású sportoló négyet vágott egy meccsen az akkori bajnok Újpesti Dózsának, amiért a szaklaptól 10-es osztályzatot kapott. Idősebb Dárdai Pál 1974 és 1989 között 361 bajnoki mérkőzésen lépett pályára pécsi színekben. Eközben tagja volt az 1978-as Magyar Kupa-döntős és az 1985–86-os idényben bajnoki ezüstérmet szerző csapatunknak.

Páratlan labdarúgó-pályafutását követően idősebb Dárdai Pál vezetőedzőként is ült a pécsi kispadon. Dolgozott Komlón, Barcson és Dombóváron is trénerként, míg egy rövid időszakon keresztül segítette a PMFC akkor megbízott edzőjét, Kulcsár Árpádot. A Baranya megyéhez, Pécs városához és persze a piros-fekete klubhoz ezer szállal kötődő idősebb Dárdai Pál haláláig nem szakadt el egyesületünktől.

Id. Dárdai Pál hosszan tartó betegség után 2017. december 8-án hunyt el. Legendánkat családja, barátai, egykori játékostársai, a pécsi és az országos sportélet színe-java, tanítványai és megannyi tisztelői körében helyezték végső nyugalomra a pécsi köztemetőben. Szellemisége azonban nem csak bennünk él tovább, ugyanis klubunk utánpótlás edzőközpontja méltóképpen az ő nevét viseli!

Emlékét örökké megőrizzük!

Visit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On Instagram