Sportigazgatói szezonértékelő

Tóth Attila csaknem egy esztendeje érkezett meg a PMFC-hez, hogy a klub tulajdonosi felkérését elfogadva sportigazgatóként segítse NB II-es labdarúgócsapatunkat. A Merkantil Bank Liga 2022/2023-as kiírásának befejeztével klubvezetőnkkel beszélgettünk az elmúlt idény tanulságiról, az építkezésről, a nyári felkészülésről és a közeljövő célkitűzéseiről is.

Kezdjük a legelején, a legvégére utalva: előre aláírtad volna ezt a helyezést?

Tavaly a felkészülés során nagy változások mentek végbe a klubnál mind a szakmai stáb, mind a játékoskeret tekintetében, így ennek tükrében szerintem mindannyian aláírtuk volna ezt a helyezést. Nyáron az volt a célkitűzés, hogy a tabella első felében végezzünk, ugyanakkor a váratlanul remek ősz után egy gyengébb tavaszi peridus miatt van bennünk hiányérzet.

Hosszú volt a szezon, szolgált-e a végére tanulságokkal, és ha igen, mi volt közülük a legfontosabb?

Mindenki számára rengeteg tanulsággal szolgált a mögöttünk hagyott bajnokság, mind közül talán a legfontosabb a jövőre nézve, hogy a különböző helyzeteket, változásokat megfelelően kezeljük. Gondolok itt egy sikeresebb, vagy egy küzdelmesebb időszakra. Ezekből egyaránt kijutott a tavalyi idényből, s levonva a megfelelő következtetéseket, másképp kezelhetjük.

Hogy váltak be az új igazolások?

Ha jobban belegondolunk, félév kevés idő a télen érkezett játékosok reális értékelésére, a tavaly nyáron igazolt labdarúgók pedig megélték az előre nem várt sikereket és a szintén nem látott hullámzóbb időszakot. Így biztosan ők is sokat fejlődtek szakmailag és emberileg egyaránt. A szakmai stáb irányításával belekezdtünk egy építkezésbe, amelynek egy év alatt már mutatkoztak eredményei, de a végcél eléréséhez mindenképpen még több munkára, s nem utolsósorban időre van szükség.

Folytatódik a tendencia a saját nevelésű labdarúgók beépítését tekintve?

Nagyon fontosnak tartjuk az utánpótlást, igyekszünk a tehetségeket minél megfelelőbben integrálni a felnőtt futballba, annak érdekében, hogy a következő generációk vagy rögtön, vagy egy esetleges kölcsönadást, máshol szerepeltetést követően majd a PMFC-ben tudjanak élvonalbeli játékossá válni.

Az utánpótlásból várható-e erősítés a felnőtt csapatnak?

Köszönhetően a sok évre visszanyúló profi szakmai munkának, az utánpótlásból több saját nevelésű játékos került fel, akiket be tudunk építeni a felnőtt csapatba. Azt gondolom, az utánpótlásból felkerülő játékosok az elkövetkezőkben még jobban felveszik a ritmust, de nem zárjuk ki annak a lehetőségét sem, hogy máshonnan is hozzunk fiatal játékosokat.

Fénykép: Kurdi József/pmfc.hu

Ha már játékosok, milyen posztokon várhatók erősítések?

A klub és a szakmai stáb elképzelései szerint törekszünk a keretet minél inkább egybetartani, hiszen valljuk, hogy a jó munkához idő kell. Viszont vannak olyan tényezők, amelyek ezt nem biztos, hogy lehetővé teszik. Vérfrissítésre is mindig szükség van. Folynak a tárgyalások új játékosokkal, de zajlanak egyeztetések kölcsönjátékosokról is.

A csapatépítés a már meghatározottak szerint folytatódik?

Az egyik célunk, hogy ameddig a csapat nem tudja kivívni az NB I-es tagságot, addig is legyenek olyan játékosaink, akiket az élvonalba adhatunk. Erre most is van esély, a felnőtt keret több tagja iránt komoly érdeklődés mutatkozik az NB I-ben szereplő kluboktól, az ő játékjoguk esetleges értékesítésével pedig még inkább jobb csapatot tudunk építeni.

Mennyi pihenőt kaptak a játékosok, mikor kezdődik a munka?

Az utolsó bajnoki fordulót követően volt egy záróvacsoránk, értékeltük az évet, majd szabadságra engedtük a játékosokat, valamint a stábtagokat. Legközelebb június 19-én találkoztunk, ekkor kezdődik a felkészülés a 2023/24- es szezonra. Természetesen a keret tagjai megkapták az egyéni edzésmunkát, aminek teljesítését napi szinten látjuk.

Mi a program a bajnokság kezdetéig?

Közel hat hetet tesz ki az első csapat nyári felkészülése, intenzív időszak lesz, amely során nagy hangsúlyt fektetünk az erőnlétre, hiszen ebből táplálkoznak majd a játékosok az év végéig, de emellett a taktikai elemek elsajátítása is kiemelt helyen szerepel. Az előzetes tervek alapján több edzőmérkőzést játszunk harmad-, másod-, és első osztályú ellenfelekkel.

A sportigazgatók élete ilyenkor jellemzően nem a pihenésről szól, számodra miként telik ez az időszak?

Az átigazolási időszak előtti időtartam mindig sokkal aktívabb, mint akár évközben, amikor pedig más miatt van sok teendő. A másodosztály következő idénye már 18 csapattal indul, mindenki igyekszik a lehetőségeihez mérten erősíteni, kifejezetten nagy a verseny a játékosok megszerzéséért, mint mindig.

Milyen tervekkel vághatunk neki a következő szezonnak?

Szeretnénk jobban szerepelni, mint a most véget ért szezonban, nyugodtan készülnénk a következő bajnoki évadra. Igyekszünk megfelelően megerősíteni a keretet, amellett, hogy tovább folytatjuk az egy évvel ezelőtt megkezdett szakmai munkát. A védekezésünk az előző szezonban a legstabilabb volt a kapott gólok alapján, ezt szeretnénk még jobbá tenni, illetve a támadójátékunk hatékonyabbá tétele is nagyon fontos lesz.

Visit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On Instagram